Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Αναγέννηση", ένα λαθάκι: Το "πως" έγινε σπουδαιότερο από το "ποιος"


Ο Αλέκος Χρυσός, αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία της «Αναγέννησης» της δημοτικής παράταξης που ο ίδιος δημιούργησε και με την οποία είχε κερδίσει τις εκλογές του 2006 στη Δραπετσώνα.

Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες στο δημαρχείο Δραπετσώνας, το ανακοίνωσε και επίσημα στα μέλη της παράταξης του, παρ’ ότι η είδηση είχε διαρρεύσει και συζητιόταν από τα μέσα της περασμένης βδομάδας.

Η κίνηση αυτή, που ανοίγει τον δρόμο για κάποιον νέο επικεφαλής, δεν είχε χτες τουλάχιστον το πολιτικό αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα ήθελε ο ίδιος ο Χρυσός, την αναγγελία δηλαδή μιας διαδικασίας για τον τρόπο που θα αναδειχθεί ο νέος επικεφαλής.

Θα εκλεγεί;

Θα οριστεί;

Θα λάβει «δακτυλίδι»;

Απλά πράγματα που όμως είναι αρκετά να δημιουργήσουν τρικυμία σε κάθε ενδιαφερόμενο δελφίνο. Και δελφίνοι μέχρι στιγμής είναι οι εξής ένας: Ο Ζαχαρίας Ζούπης.

Οι απόψεις που ακούστηκαν, κυμαίνονται από την εκλογή ενός και μόνον υποψήφιου (δακτυλίδι δηλαδή), μέχρι την σύσταση ολιγομελούς εκτελεστικής επιτροπής μέχρι το 2013, όπου καλό θα είναι τότε να πει το κόμμα ποιόν θέλει επικεφαλής (ραγιαδισμός δηλαδή).

Όλα έχουν τα επιχειρήματα τους αλλά νομίζω κανένα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Αυτό που δεν γίνεται επακριβώς αντιληπτό τόσο καιρό τώρα, είναι ότι η «Αναγέννηση» είναι η δημοτική κίνηση που ίδρυσε ο Αλέκος Χρυσός χαρακτηρίζεται από αυτόν και έχει την σφραγίδα του. Με αυτήν πορεύτηκε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και σε αυτήν προστέθηκε και το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι μπορούν μέσα από αυτή την κίνηση να εκφραστούν καλλίτερα τα στελέχη του. Γι αυτό και η αμφισβήτηση του Χρυσού την επαύριο των εκλογών στο όνομα του κόμματος, συνάντησε την σφοδρή αντίδραση του κύκλου του ιδρυτή της κίνησης.

Η κίνηση δεν ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ιδρύθηκε με μια δική του απόφαση και η δράση της δεν καθορίζεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ακόμη κι αν κάποιοι θεώρησαν ότι πιέστηκαν από το κόμμα να συμμετάσχουν.

Άλλωστε οι μόνες καθαρά κομματικές δημοτικές κινήσεις είναι αυτές του ΚΚΕ, όπου δεν έχει καμιά σημασία ο επικεφαλής. Υπάρχει επικεφαλής γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχει, το ορίζει ο νόμος. Ναι μεν παλιότερα, την δεκαετία του 70 και του 80 ειδικά στον Πειραιά αναδείχτηκαν κάποια σπουδαία πρόσωπα όπως ο Σαράφογλου και ο Λογοθέτης, βγαλμένα μέσα από τις αγνές στιγμές της αντιδικτατορικού αγώνα και των αμέσως επόμενων χρόνων, τώρα όμως που τέλειωσε ο απόηχος αυτής της εποχής έπαψε και η ύπαρξη κομματικών προσώπων που να μπορούν να εμπνεύσουν με αυτό τον τρόπο

Γιατί λοιπόν το άγχος να υπάρξει μόνον ένας υποψήφιος;

Τι νόημα έχει να φανεί μια «ενότητα» που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει και δεν είναι κακό που δεν υπάρχει, αφού το πρόσωπο που θα αναλάβει πρέπει οπωσδήποτε να δώσει το προσωπικό του στίγμα, να βάλει την σφραγίδα του που ενδεχομένως σε κάποιες πλευρές να είναι και εντελώς αντίθετη από αυτήν του Χρυσού;

Η «κληρονομιά» είναι έτσι κι αλλιώς επισφαλής.

Κανείς δεν έχει την υποχρέωση, ούτε καν την κομματική, να συμπαθήσει τον νέο ηγήτορα.

Άλλωστε, οι δημοτικές κινήσεις δεν επιδιώκουν –ή τουλάχιστον δεν πρέπει να επιδιώκουν- την εκλογική νίκη σαν αυτοσκοπό. Ο αντίπαλος, είναι αντίπαλος γιατί εφαρμόζει κάποιο πρόγραμμα ή έχει έναν τρόπο άσκησης της διοίκησης, διαφορετικό από αυτόν που πιστεύει η άλλη ομάδα. Δεν είναι εχθρός για να γίνεται αναγκαία πάση θυσία η συμμαχία για την αντικατάσταση του.

Εμείς στη Δραπετσώνα έχουμε πικρή πείρα από αυτή τη λογική.

Όποιος κι αν εκλεγεί επικεφαλής της «Αναγέννησης» ελπίζει να παραλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «μαγιά» από την κληρονομιά του Αλέκου Χρυσού -γιατί κάποιοι σίγουρα θα φύγουν- και πρόβλημα του θα είναι να συμπληρώσει τις φυσιολογικές απώλειες και να διευρύνει την συνολική εκλογική του βάση.

Αν ξεκινά με το άγχος να μην έχει εσωτερικό αντίπαλο, μην τολμήσει κανείς να τον θεωρήσει ακατανίκητο, έχει κάνει το πρώτο βήμα να μετατρέψει την κίνηση σε κλειστό κλαμπ πολιτικό-δημοτικών συζητήσεων, κάτι που δεν βοηθά την δύσκολη πορεία του Δήμου.

Γιατί και η δημοτική αρχή, αν δεν έχει μια ουσιαστική μείζονα αντιπολίτευση να την ελέγχει με λογική και υπευθυνότητα και όχι με κραυγές και στιγμιαίες εξάρσεις είναι δεδομένο ότι θα χαλαρώσει εντελώς, εις βάρος των συμφερόντων όλων μας.

Ας παρατηρούμε λοιπόν την εξέλιξη και κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

Εμμέσως πλην σαφώς, μας ενδιαφέρει όλους.

8 σχόλια:

  1. Πόσο θα χαλαρώσει ακόμα η Δημοτική αρχή; Διέλυσε ένα ολόκληρο δήμο! Και δε λέω της δραπετσώνας αυτός ήταν μπάχαλο άπό πάντα! Καμιά υπηρεσία δε λειτουργούσε. τώρα το κερατσίνι είναι στα ίδια και χειρότερα χάλια! Απορώ πως δημοκρατικοί πολίτες στηρίζουν την παρακμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζι με τον Χρυσο παραιτηθηκε και ο Πατσακης. Τι εχει να πει η ΔΗΜΑΡ για την συγκεκριμενη παραιτηση Μανο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρέ Μάνο ο Πατσάκης τους βρίζει όλους εχτός από τη Σαλώμη. Λες να του χόρεψε το χορό με τα εφτά πέπλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημαρ και παρακμή Δήμου δρόμοι αντίθετοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε Μάνο, εσύ που είσαι προάγγελος όλων των παραιτήσεων στη δημοτική αρχή, πως καταφερες και εχασες την παραίτηση του συντρόφου σου Τάκη Πατσάκη; Είναι προφανές ότι οι αναρτήσεις σου δεν έχουν ειδησεογραφικό χαρακτήρα, αλλά εξυπηρετούν καταστάσεις και συμφέροντα. Ειναι προφανες οτι την γνωριζες, αλλα αυτή τη φορα προτίμησες να μην τη δημοσιοποιησεις, γιατι δεν εξυπηρετει τον σχεδιασμο σου. Εγώ για να σε βοηθήσω, επειδή σε αγαπαω πολυ, την αναρτώ ως σχόλιο, ώστε να βγεις απο την δύσκολη θεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pαραίτηση μου απο το Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.)

    Ανοικτή, απ ευθείας επικοινωνία με τους Δημότες

    Κερατσινίου - Δραπετσώνας

    Για την επικρατούσα κατάσταση στο Δήμο και την κοινωφελή επιχείρηση ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.

    Φίλες και φίλοι, Συνδημότισσες και Συνδημότες.

    Δέκα περίπου μήνες μετά την ανάληψη των ηνίων του Δήμου απο τον συνδυασμό του «Καλή μέρα» με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο κ. Λουκά Τζανή, εκλογική επιτυχία για την οποία προσέφερα χρόνο και μεράκι, πιστεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τον καταταλαιπωρημένο μας Δήμο, η κατάσταση - παρά τις όποιες προσωπικές προσπάθειές μου για το αντίθετο- δυστυχώς δεν δείχνει σοβαρά σημάδια βελτίωσης.

    Τουναντίον μέρα τη μέρα χειροτερεύει, με αποτέλεσμα ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας να έχει περιέλθει σχεδόν σε κατάσταση «ΑΣΦΥΞΙΑΣ» ηθικής, πνευματικής, αλλά και καθημερινότητας. Τα “σκουπίδια” που απειλούν καθημερινά τη ζωή μας λόγω της παντελούς έλλειψης γνώσης, διάθεσης και προγραμματισμού, κοντεύουν να «πνίξουν» το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία και η γενική αίσθηση που επικρατεί στο σύνολο των πολιτών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των Δημοτικών μας πραγμάτων, όπως ο «θανάσιμος» (οικονομικός και όχι μόνο) εναγκαλισμός με παραεκκλησιαστικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, το ανέξοδο και επιδερμικό «θεαθήναι» ως σχεδόν μοναδική ουσιαστική επαφή του επίσημου Δήμου με τους πολίτες, ο κακός νοούμενος παραγοντισμός, οι παλινωδίες αναμεμειγμένες με απίστευτες δόσεις αδαοσύνης και φαιδρότητας, η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωφελή επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.) με κύριο πρωταγωνιστή - υπαίτιο τον νυν, εκόντα άκοντα, “Πρόεδρο” της κοινωφελούς κ. Τσούτσα, συνεπικουρούμενο απο διάφορους/ρες παρατρεχάμενους/νες...goldens και τα άνευ όρων και ορίων προγραμματικά κ.α. πισωγυρίσματα απο το εκφρασμένο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης του “Καλή Μέρα” (Φόρμουλες vs πράσινου, Καθαριότητα, αναξιοκρατία κλπ), «σπρώχνουν» το Δήμο μας και την παράταξη σε επικίνδυνα και, πολύ φοβάμαι, αδιέξοδα μονοπάτια.

    Φίλες και φίλοι συνδημότισσες/τες.

    Όσες και όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε πως φύσει και θέσει, έμαθα να παλεύω στη ζωή μου για τα πάντα και πως δεν είμαι από εκείνους που «πηδούν» (άνευ σοβαρότατου λόγου) στη θάλασσα» όταν βλέπουν το «καράβι» απλώς να κλυδωνίζεται. Στην περίπτωσή μας όμως, το καράβι φοβάμαι ότι βυθίζεται αύτανδρο.

    Το τρίπτυχο ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΑ για το οποίο και αγωνίστηκα μέσα από τις γραμμές της κίνησης «Καλή Μέρα» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, δεν αποτέλεσε ούτε και αποτελεί, για εμένα, κενό περιεχομένου γράμμα, πολύ δε περισσότερο, εφαλτήριο για μία απλή «εξαγορά» «άυλων» τίτλων κ.α. …τινών !

    Βλέποντας λοιπόν αλλα και ζώντας όλα αυτά που γίνονται, έρπουν, ψιθυρίζονται γύρω από το Δημοτικό γίγνεσθαι και την απλή καθημερινότητα της πόλης μας και μη μπορώντας πλέον να προσφέρω αυτό που αισθάνομαι ότι - υπό λογικότερες συνθήκες - θα μπορούσα, δεν έχω άλλη διέξοδο - για να μπορώ και στο μέλλον να σας κοιτώ στα μάτια - παρα μόνο αυτή, της παραίτησης μου απο το Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.) καλώντας ταυτόχρονα τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Λ. Τζανή, να αναλογιστεί - πριν να είναι πλέον πολύ αργά - τις ευθύνες που ανέλαβε για λογαριασμό των Κερατσινιωτών – Δραπετσωνιτών και να πάρει με σθένος και αποφασιστικότητα όλα εκείνα τα μέτρα ούτως, ώστε το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο μας, να μη γίνει μία ακόμα φρούδα και χαμένη ελπίδα.

    Παρακαλείται η αντιπολίτευση να μην επιχαίρει για τα πιο πάνω λεχθέντα.

    Πολλά απο αυτά που περιγράφω είναι παθογένειες που φέρουν ΚΑΙ τη δική της σφραγίδα !

    Με τιμή ΠΑΤΣΑΚΗΣ Ε. Παναγιώτης (Τάκης)

    τ. Αντιπρ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΠΟ.Κ.
    και έως σήμερα, μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ για την βοήθεια τον τελευταίο ανώνυμο. Πράγματι ο Τάκης λειτούργησε πιο συνωμοτικά από τους προηγούμενους, και μου ξέφυγε.
    Παρασκευή σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα, όλα δύσκολα στον ιδιωτικό τομέα.
    Σε λίγο όμως θα έχετε την γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους ενας Δημαρ με ... Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή