Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Για μια "Αλλιώτικη Πόλη"...

 H δημοτική κίνηση «Αλλιώτικη Πόλη» συστήθηκε εδώ και καιρό, όμως ξεκινά επισήμως και δημοσίως την ζωή της σήμερα με μια απλή διακήρυξη που ανεβάζω πιο κάτω.

Όλες οι ζωές ξεκινούν απλά, φαντάζεστε ένα νεογέννητο να έβγαινε και αντί για κλάμα να άρχιζε μια ατέλειωτη πάρλα στους γιατρούς και στην μαμά του; Φρίκη.

Απλά λοιπόν και ο χρόνος είναι εδώ για να ειπωθούν όλα!
 Μπορείτε να παρακολουθείτε, να ενημερώνεστε και να συμμετέχετε στην δραστηριότητα της στην ομάδα που υπάρχει στο F/B στην δ/νση http://www.facebook.com/groups/385356484874601/



 Δυο λόγια για εμάς...



Πριν από λίγο καιρό βρεθήκαμε. Μια παρέα ανθρώπων που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και μοιραζόμαστε την αντίληψη ότι η πόλη μας έχει όχι μόνο ζωή αλλά και όψεις που δεν έχουν αναδειχθεί, δυνατότητες που δεν έχουν διερευνηθεί και ανθρώπινους πόρους που δεν έχουν εξαντληθεί. Μας έδεσε, εκτός από την αγάπη μας για την πόλη μας, η πεποίθηση ότι μπορούμε να δούμε και να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς.
Στον πυρήνα της σκέψης μας ενυπάρχει η θέληση να μην μιλήσουμε για πολιτική, αλλά να κάνουμε πολιτική. Γιατί για μας άσκηση πολιτικής δεν είναι μια ιστορία για λίγους, αλλά αφορά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Η ιδιωτεία βρίσκεται στον αντίποδα της θεώρησης μας, που διαπνέεται από την δημιουργία δημοτικής συνείδησης στη βάση της συμμετοχής, του εθελοντισμού, της πρωτοβουλίας, των νέων και ρηξικέλευθων ιδεών, στη βάση της κοινωνίας των πολιτών.
Ζώντας στην πόλη και συζητώντας για το αλλιώτικο όραμα μας για αυτήν, ωρίμασε μέσα μας η ιδέα της δημιουργίας μιας κίνησης ενεργών δημοτών, μακριά από κομματισμούς, παραταξιακές αγκυλώσεις και παραγοντισμούς. Μιας κίνησης που δεν φιλοδοξεί να καταγραφεί ως άλλη μια δημοτική παράταξη, αλλά στοχεύει στην αλλαγή του παραδείγματος της ασκούμενης στο δήμο μας αυτοδιοικητικής πολιτικής. Το κλειδί για εμάς είναι η συμμετοχή και η συνδιαμόρφωση.
Η αναγκαιότητα της σύστασης μας προέκυψε από την παρατήρηση ότι οι υφιστάμενες δημοτικές κινήσεις εξαντλούν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους στην ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, η πλειονότητα των οποίων κατά τεκμήριο απέτυχε στην διαχείριση των κοινών, όπως αποτυπώνεται στην σημερινή κατάσταση αποσάθρωσης του δήμου μας. Δική μας φιλοδοξία είναι να λειτουργήσουμε ως μια ανοικτή ομάδα ενεργών δημοτών, ως εστία παραγωγής ιδεών και δράσεων, ως φορέας δυναμικής αλληλεπίδρασης. Ο ανοικτός χαρακτήρας της ομάδας μας δεν την καθιστά ανερμάτιστη. Συνομιλητές μας είναι αυτοί με τους οποίους μπορούμε κατ' αρχήν να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα. Και αυτονόητα για εμάς είναι η εμμονή στην τήρηση της νομιμότητας, στον σεβασμό των θεσμών, στην συνεργασία με φερέγγυα πρόσωπα, στην θέση των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης σε πρώτο πλάνο, στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας και στην προστασία του δημόσιου χώρου.
Με το εγχείρημα μας αυτό έμπρακτα εκφράζουμε τη βούληση μας για μια σύγχρονη, διαφανή, δημοκρατική, συμμετοχική, κοινωνικά ευαίσθητη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση. Για να γίνουν τα μέρη τα δικά μας, μια αλλιώτικη πόλη.


Νοέμβριος 2012
Η συντονιστική επιτροπή

Μαρία Καραφέρη
Μαρία Ηλιοπούλου
Παναγιώτης Καπουράνης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου