Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προεγγραφές παιδιών στους παιδικούς και νηπιακούς σταθμούς του δήμου μας.
Στον καλλικρατικό δήμο λειτουργούν 13 σταθμοί, 9 στο Κερατσίνι και 4 στη Δραπετσώνα που κάλυψαν την περασμένη χρονιά περίπου 730 παιδιά (200 στη Δραπετσώνα και 530 στο Κερατσίνι για τους τοπικιστές) με κόστος, περίπου πάντα, 500 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα, ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί εισπράττουν περίπου 250 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα.
Ένα στοιχείο ακόμη προς συνεκτίμηση.
Στα δημοτικά σχολεία φοιτούν περίπου 6.000 παιδιά, άρα υποθέτουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα είναι περίπου 4.500 με 5.000.
Τα λέω, γιατί ήδη διεξάγεται μια συζήτηση και προφανώς θα ενταθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, αν πρέπει ο δήμος –όπως είναι στις προθέσεις του- να εισπράττει κάποιο ποσόν ως δίδακτρα, φύλακτρα, τροφεία, όπως θέλετε πέστε τα.
Η προσωπική μου άποψη είναι, Ναι. Πρέπει να εισπράττει.
Όχι μόνον γιατί τα οικονομικά του δήμου δεν του επιτρέπουν να ανταπεξέλθει στο κόστος, ακόμη κι αν με σωστή διαχείριση το κατεβάσει κάθετα σε επίπεδα ιδιωτικού σταθμού.
Κυρίως γιατί η προσχολική αγωγή των παιδιών, είναι κι αυτή υποχρέωση της πολιτείας, όπως ακριβώς και το δημοτικό σχολείο. Η πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει και να προσφέρει την αγωγή στα παιδιά της, σύμφωνα με τους κανόνες της παιδαγωγικής επιστήμης, κι όχι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, διαμορφώνοντας συνειδήσεις στην καλλίτερη περίπτωση δυο γενιές πίσω, οι θείοι ή οι γείτονες αν υπάρχουν με ότι κουβαλά ο καθένας στο μυαλό του.
Αυτή την υποχρέωση η πολιτεία όχι μόνο την αποφεύγει αλλά την στέλνει στους δήμους χωρίς καμιά οικονομική συνεισφορά.
Θα πρέπει ο κάθε δήμος να βρει λύση για τα χιλιάδες παιδιά του, και επειδή φυσικά δεν μπορεί, αρχίζουν οι περιορισμοί.
Μόνο τα παιδιά των εργαζομένων.
Μόνο τα παιδιά των φτωχών εργαζομένων.
Μόνο τα μισά παιδιά των φτωχών πολύτεκνων εργαζομένων.
Και πάει λέγοντας.
Η διατροφή των παιδιών μέσα σε έναν παιδικό σταθμό, είναι άλλη μια σοβαρή παράμετρος της προσφερόμενης υπηρεσίας.
Δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση των γονιών αλλά μια μελετημένη και ισορροπημένη διατροφική παιδεία που θα ακολουθήσουν τα παιδιά και στην υπόλοιπη ζωή τους.
Ποιος και πως τα πληρώνει αυτά;
Αναγκαστικά ο δήμος με την συμμετοχή των γονιών.
Περισσότερα από τους έχοντες, λιγότερα ή καθόλου από τους μη έχοντες. Αλλά σε μια λογική συνεχούς αύξησης τόσο του αριθμού των παιδιών που αναλαμβάνει να διαφυλάσσει, όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών που τους παρέχει.
Αλλιώς μένουμε σ’ αυτά που έχουμε, μπορεί αν δυσκολέψουν τα πράγματα απλώς να βρίσκουμε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης παιδιών μέχρι να έρθουν οι γονείς τους να τα παραλάβουν, να βρίζουμε την κάθε δημοτική αρχή ότι πήρε το τάδε παιδί κι όχι το άλλο και να είμαστε όλοι μαζί ικανοποιημένοι από το τζάμπα.
Και να μας την λέει από πάνω και η πολιτεία ότι δεν τηρούμε προδιαγραφές.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι λαϊκό είναι αυτό που απευθύνεται σε όλους.
Όταν η κάθε αρχή αρχίζει να κόβει και να ράβει, είναι λαϊκιστικό.
Μπορεί εξ ανάγκης. Αλλά πάντως λαϊκιστικό που κάποια στιγμή πρέπει να εξαλείψουμε.
Ας κοστολογήσει ορθολογικά την υπηρεσία η δημοτική αρχή, ας ζητήσει την συμμετοχή των γονιών αναλογικά, κι ας καλέσει ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια κάλυψης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας που έχει εγκαταλείψει η κεντρική διοίκηση.
Αυτό το βλέπω πολύ λογικό, πολύ λαϊκό, για να μην πω επαναστατικό.
Μαρία Αλβ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Το ποσό των 250 ευρώ στα ιδιωτικά που το βρήκες; Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρη ότι είναι πάνω από 400 ευρώ τουλάχιστον!!!
Και τώρα μία μεγάλη συζήτηση: Ενας δήμος γιατί υπάρχει; Για να πληρώνονται κάποιοι άνεργοι και κάποιοι που θέλουν να κάνουν καριέρα στην πλάτη μας; Οχι φυσικά.
Ενας δήμος, λοιπόν, πρέπει να παράγει κοινωνική πολιτική. Και το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να μπορεί να εξυπηρετεί τις μητέρες (ακόμα και τις άνεργες, γιατί άλλως πως θα βρουν δουλειά) με ένα υπεύθυνο φυλακτικό προσωπικό.
Φυσικά και συμφωνώ να υπάρχουν τροφεία για να μπορούν τα παιδιά να μεγαλώνουν όχι μόνο με το ένα πιάτο φαγητό, αλλά με το τραγούδια και για παιγνίδια που θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει ένας δήμος κάνοντας κοινωνική πολιτική.
Αυτά όμως όλα ήταν και είναι γνωστά. Θέλει ο δήμος να παρέχει τέτοια φύλαξη στα παιδιά, με χαμηλό σχετικά κόστος;
Ελπίζω πως ναι, για να μην ξαναγυρίσουμε στις γιαγιάδες...
Στο κάτω-κάτω οι δήμοι αυτή την εντολή έχουν: Να λύνουν τα θέματα των δημοτών τους όσο μπορούν καλύτερα!!!
Και μην μπαίνουμε στη συζήτηση του "λαϊκισμού". Ολοι τα ίδια έκαναν. Οταν έπαιρναν το δήμο ξέρανε τι θα συναντήσουν και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν.
Θα ακούσουμε προτάσεις, λοιπόν, και τα ξαναλέμε.
Μα ο Τζανής νομίζω αγωνίστηκε εναντίον των τροφείων και τα καταψήφισε και κατήγγειλε τον Μελά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου το ίδιο λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε να κάνουμε με μια υποχρέωση της πολιτείας, την οποία κάνει μπαλάκι τσάμπα στους δήμους.
Οι δήμοι ανταποκρίνονται και καλύπτουν ένα μικρό κλάσμα του συνόλου των παιδιών γιατί δεν μπορούν περισσότερο.
Στο δήμο μας, περίπου ένα 15%.
Με τα εισοδηματικά κριτήρια, η συμμετοχή των γονιών θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, μια που πρώτο κριτήριο θα είναι το εισόδημα, άρα οι χαμηλοεισοδηματίες προηγούνται, οι οποίοι με το δεύτερο κριτήριο, πόσο εισόδημα έχουν, θα απαλάσσονται.
Κάποιοι λίγοι με υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν.
Αν υπήρχαν πολλες θέσεις, για το 70 με 80% ας πούμε, τότε οι εισπράξεις του δήμου θα ήταν ικανοποιητικές γιατί θα μπορούσε με καλές τιμές να καλύψει και υψηλότερα εισοδήματα και θα εξυπηρετούσε με μεγαλύτερη άνεση τα παιδιά του.
Αυτό είναι απάντηση και στον ανώνυμο.
Κανένας με μικρό εισόδημα δεν θα πληρώνει τροφεία.
Κανένας με υψηλό εισόδημα δεν θα απαλλάσετε από τα τροφεία.
επιβάλλει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, από εισοδήματα 15.001 ευρώ και πάνω ( δηλαδή έναν εργαζόμενο των 700 ευρώ και έναν μερικής απασχόλησης των 398 ευρώ)αφου πρεπει να δουλευουν και οι δυο, τους ανεργους τους εχει κοψει, αρα θα πληρωνουν ολοι και οχι μονο αυτοι που εχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ. ΑΛΕΞΙΟΥ
Το παιχνίδι με τους αριθμούς δεν έχει τέλος Κώστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα 'λεγα, καλύπτει μόνο 700 παιδιά από τα 4.500 χιλιάδες. Ποιά παιδιά είναι αυτά; Ακόμη και των οπαδών του, για να κάνει ρουσφέτι, είναι πιο πολλά.
Τι προσφέρει, ακόμη και τσάμπα, αν διαλέγει ένα παιδί κάθε φορά ανάμεσα σε 8;
Επιμένω ότι στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των θέσεων. Όταν επιτευχθεί καλο ποσοστό, ας γίνει στόχος η μείωση του κόστους.
Τουλάχιστον από ότι λένε τα τοιχία στη Δραπετσώνα που είχε τροφεία καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις .
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα δεν έχεις να πληρώσεις η γιαγιά δουλεύει μια χαρά και τσάμπα.
Βέβαια δεν είναι λύση……… άρα μην το αναφέρεις σαν άλλοθι
Ο πανικός της έλλειψης χρημάτων είναι η αιτία και είναι ο ποιο κακός σύμβουλος
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Σωστά. Η γιαγιά δεν είναι λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Δραπετσώνα, εννοείς υπήρξαν μόνο 200 αιτήσεις;
Περίεργο μου φαίνεται.
ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΑΣ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΟΦΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ 90% .ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ
ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 70 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΜΗΝΑ (πληρωνα 80 και ειδα πως πρεπει να πληρωνω 150) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ.
ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙ.
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΡΟΦΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΓΛΥΦΑΔΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ(ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΜΑΘΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ.
Αγαπητέ ανώνυμε, όταν όλοι έχουν δίκιο κάτι δεν πάει καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό που δεν πάει καλά στην περίπτωση των παιδικών σταθμών, είναι τα οικονομικά. Οι επιχορηγήσεις προς τον δήμο, είναι σαφώς μειωμένες και ταυτόχρονα η γενική οικονομική κατάσταση των δημοτών, ακόμη πιο επιβαρυμένη. έτσι αναγκαστικά άνοιξε πολύ η ψαλίδα ανάμεσα στις κατηγοριοποιήσεις των μηνιαίων συνδρομών. Δεν είναι πια "τροφεία", αφορούν το σύνολο των εξόδων που πρέπει να καλυφθούν.
Η τεράστια μείωση των εισοδημάτων, έφερε δυστυχώς εσένα, με ένα λογικό εισόδημα όπως το περιγράφεις, να θεωρείσαι "προνομιούχος" μπροστά σε άλλες μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, που με εισόδημα στα όρια του βιοπορισμού πρέπει να αφήνουν και αυτοί τα παιδιά τους στους σταθμούς, πλην όμως αν πλήρωναν, πιθανόν να μην έτρωγαν στο σπίτι.
Αν και κατατάσσεσαι απ' ότι βλέπω στην ανώτερη κατηγορία, εξακολουθεί το ποσόν που θα δίνεις να είναι μικρό κλάσμα (περίπου το 1/3) του ποσού που θα έδινες σε έναν ιδιωτικό σταθμό.
Τώρα είναι παρηγοριά αυτό;
Όχι. Γιατί μια βασική υποχρέωση της πολιτείας, η προστασία των παιδιών στη διάρκεια εργασίας των γονιών τους, εγκαταλείπεται χωρίς προσόδους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλους δήμους, όμως πραγματικά η πιθανότητα, ο δικός μας δήμος χωρίς αυτές τις χρεώσεις, να αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία των σταθμών, είναι μεγάλη.
Λυπηρό, αλλά πραγματικό.