Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

επιτέλους. το τέλος είναι κοντά.

Θεώρησα πολιτικό μου καθήκον να παρακολουθήσω το πρώτο μου και ίσως το τελευταίο για τον Δήμο Κερατσινίου με την παλιά του μορφή, Δημοτικό Συμβούλιο ως Κερα-δραπετσωνίτης.
Η δημοκρατική μου συνείδηση δεν αποκόμισε κανένα απολύτως όφελος, η εμπειρία όμως υπήρξε συγκλονιστική.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου μισή ώρα μετά την καθορισμένη έναρξη του Συμβουλίου.


Έχω παρακολουθήσει δεκάδες δημοτικά συμβούλια στη Δραπετσώνα και έχω γράψει παλιότερα ότι αυτή η τακτική να επαναλαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στις ομιλίες τους τα ίδια και τα ίδια και να οδηγούνται όλοι μαζί σε ανώφελα ξενύχτια, εις βάρος του ύπνου όσων εργάζονται τα πρωινά, είναι πράξη που στην πραγματικότητα υπονομεύει την δημοκρατία και οδηγεί στο σπίτι έναν κόσμο που υπό κανονικές προϋποθέσεις θα συμμετείχε.
Το αποτέλεσμα αυτό, είναι η πραγματικότητα στο δημοτικό συμβούλιο του Κερατσινίου.
Δεν παρακολούθησα απλώς ένα κακό δημοτικό συμβούλιο.
Παρακολούθησα τον τρόπο που εκφράζεται στις τελευταίες μέρες της μια παντελώς άχρηστη διοίκηση.
Η ανικανότητα διατύπωσης οποιουδήποτε επιχειρήματος είναι εκπληκτική.
Δεν έχει νόημα να κάνω ρεπορτάζ. Μερικά σκόρπια στιγμιότυπα θα καταγράψω για να μπείτε στο νόημα.
Και να σημειώσω εξ αρχής, ότι επειδή η αποψινή συνεδρίαση του συμβούλιου διακόπηκε για αύριο στις 20.30, όσοι έχετε διάθεση να κατανοήσετε τις κοινωνιολογικές συνέπειες της αποχής από τα κοινά, ελάτε.
Όχι για να μάθετε κάτι από την δράση της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου.
Απλά για να δείτε και να ακούσετε να μιλούν αυτοί που επί τέσσερα χρόνια διοικούσαν τον Δήμο.
Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την διαχείριση της καθημερινότητας μας, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις έννοιες της νομιμότητας και της αναγκαιότητας.
Απλά είναι για φτύσιμο.
Η δημοσιοποίηση της εικόνας τους, είναι ίσως ο καλλίτερος τρόπος για την επιστροφή των πολιτών στην ενασχόληση με την πολιτική.
Η περίφημη ρήση του βασιλιά ότι αν θέλει, θα κάνει πρωθυπουργό τον κηπουρό του, εδώ γίνεται πράξη.
Οποιοσδήποτε μογγόλος (κι ας με συγχωρέσουν οι μογγόλοι), κάτοικος του Κερατσινίου κι αν έπρεπε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διοίκησης, θα τα κατάφερνε όσο και η απερχόμενη διοίκηση. Το λέω χωρίς εμπάθεια.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου 3 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης.


Ορίστε παράδειγμα.
Κατά τον Σεπτέμβρη η δημοτική αρχή άνοιξε δυο παιδικούς σταθμούς, προσέλαβε και προσωπικό χύμα, έχωσε και ένα χοντρό ενοίκιο στον ένα (κάπου 1500 με 1800 ευρώ άκουσα).
Ξεκάρφωτα προεκλογικό αλλά αν είναι να βολευτούν τα παιδάκια, ας πάει στο διάολο.
Και οι προσλήψεις άσχετες ήταν, αλλά ας προσέχουν τα παιδάκια κι ας πάει στο διάολο.
Και με το ενοίκιο κάποιοι μπορεί να βολεύτηκαν, αλλά για τα παιδάκια, ας πάει στο διάολο.
Έρχεται όμως η Νομαρχία αμέσως μετά τις εκλογές, για να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει, και βρίσκει τους σταθμούς εκτός προδιαγραφών –δεν υπάρχει αερισμός στους κοιτώνες, δεν υπάρχει αυλή κλπ- και δεν δίνει άδεια λειτουργίας ενώ επίκειται η διαταγή να κλείσουν οι σταθμοί.
Τι συζητά η συμπολίτευση;
Πρώτα κατηγορεί τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο ότι αυτός φταίει για την απόφαση της Νομαρχίας και αμέσως μετά, πως θα παρακαμφθεί η απόφαση της Νομαρχίας.
Πως θα παρακαμφθούν οι ίδιες οι προδιαγραφές.
Πως εξασφάλισαν την υπόσχεση κάποιας αρμόδιας της Νομαρχίας ότι θα καθυστερήσει να στείλει την εντολή για κλείσιμο, να γυρίσει η χρονιά που θα έχει διαλυθεί η Νομαρχία, να την βγάλουμε καθαρή.
Κι όλα αυτά, στο όνομα των παιδιών.
Μα, αν πρέπει να παρακάμπτονται οι προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής γιατί δεν φτιάχνουν ένα στρατόπεδο παιδιών με μερικούς παιδονόμους, να χωρά 1000 κι όχι 100 παιδιά;
Κι οι γονείς που πιέζουν φυσικά γιατί πρέπει κάπου να αφήνουν τα παιδιά τους, μπαίνουν στην πραγματική ευθύνη να υπογράψουν προς τον Δήμο μια δήλωση ότι τον απαλλάσσουν από την ευθύνη για ότι συμβεί στα παιδιά τους που θα προέρχεται από την μη τήρηση των συγκεκριμένων προδιαγραφών;
Το παραπάνω θέμα που έφαγε δυο ώρες συζήτησης, δεν κατέληξε κάπου. Θα δούμε.
Άλλη μισή ώρα έφαγε ο απερχόμενος Δήμαρχος για να διαβάσει κομπιάζοντας μια πολιτική δήλωση που έγραψε κάποιος καταφανώς απολίτικος φίλος ή συνεργάτης του και προσπαθούσε να εξηγήσει με έναν τρόπο δικό του γιατί θα αποτύχει ο νέος Δήμαρχος. Η εξήγηση που δίνει για όσους είστε περίεργοι είναι, γιατί είναι πολύ δύσκολο να διοικήσεις.
Μάλιστα. Γι αυτό θα αποτύχει ο Τζανής.
Κι αυτός ο τύπος ρε παιδιά εκπροσωπούσε στις εκλογές δυο κόμματα.
Όπου το ένα είναι υπέρ του μνημονίου και το άλλο κατά. Και μέσα στην έντονη αντιπαράθεση των εκλογών, αυτός τα ένωσε κάτω από την ηγεσία του.
Καταλαβαίνετε γιατί τραβάμε της αλεπούς το θάνατο;
Γιατί εκχωρήσαμε – εκχωρήσατε είναι το σωστό- πάρα πολλοί από μας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους άχρηστους και τους επιτρέψαμε να δείχνουν την γλώσσα που έτσι κι αλλιώς την έχουν έξω.
Για να σοβαρευτούμε.

4 σχόλια:

  1. ΜΗΠΟΣ ΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΙΣΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν εκλεγεί κάποιοι, σημασία έχει ότι δεν θα είναι στη διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα.Είσαι στο θέμα που μου αρέσει.Τις ανομίες όσων έχουν την υποχρέωση να τις εφαρμόζουν στους υπόλοιπους επαγγελματίες.Κανόνες ασφάλειας και λειτουργίες νόμιμες.Δεν είναι δύσκολο να γνωρίζεις,οι νόμοι είναι δημοσιευμένοι πια.Τους γνωρίζουν.Τώρα για τους γονείς,καλό θα είναι να αντιδράσουν διαφορετικά,και όχι παίρνοντας την ευθύνη.Οι άρχοντες,συχνά κάνουν πραγματικά επικίνδυνες για την ακεραιότητα της ζωής επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι. Ο παραλογισμός, να κάνουμε αυτό που θέλουμε κι άσε τους κανόνες στην άκρη, χωρίς μέτρο.
    Γιατί ναι μεν πολλές φορές πρέπει να έρθεις σε αντίθεση με μια σειρά παράλογους κανόνες και να αγωνιστείς για την αλλαγή τους. Όμως αυτή η προσπάθεια έχει εκπέσει εντελώς, αγωνιστικότητα δεν υπάρχει, και συνήθως πια η παράκαμψη των κανόνων οφείλεται σε φτηνό λαϊκισμό.
    Στο θέμα των γονιών, ίσως δεν έγινα κατανοητός.
    Εννοώ, αν ζητηθεί από τους γονείς μια τέτοια δήλωση, θα γίνει αντιληπτή από τους ίδιους η πραγματική επικινδυνότητα των κτιρίων για τα παιδιά τους και θα αντιδράσουν. Φυσικά κανείς δεν τους ζητά την δήλωση κι έτσι παραμένουν ήσυχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή