Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας


Με μια επιστολή του προς τον δήμαρχο Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή, ο δήμαρχος μας Λουκάς Τζανής ανοίγει ένα πολύ σοβαρό σοβαρό αναπτυξιακό και πολιτιστικό θέμα.
Αφορά στην πρόσκληση που απέστειλε ο δήμαρχος Σαλαμίνας για να παραστεί ο δικός μας στις εκδηλώσεις με την γενική επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2011».
Με την ευκαιρία της αποδοχής και της ευχαριστίας για την πρόσκληση, ο Λουκάς Τζανής προχώρησε εκθέτοντας την πρόταση του για την διοργάνωση από τώρα, από όλους τους Δήμους της ακτογραμμής Πειραιά, δηλαδή τους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, των εκδηλώσεων για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, που θα συμπληρωθούν σε 9 χρόνια.
Παίρνοντας σαν δεδομένο την ακαδημαϊκή και όχι μόνον άποψη, ότι η εξέλιξη του συγκεκριμένου δυτικού πολιτισμού όπως έχουμε συνηθίσει να τον ονομάζουμε και τον ζούμε, είναι αυτή που είναι, εξ αιτίας της νικηφόρας για τους Έλληνες ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ο εορτασμός της επετείου μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός που όμοιο του δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Ο εορτασμός τόσο στο επίπεδο του θεάματος, όσο και στο πνευματικό επίπεδο μπορεί να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους δήμους μας, δημιουργώντας νέες σταθερές επικοινωνίας και τουρισμού για το μέλλον.
Με αυτή την πρωτοποριακή ιδέα στο μυαλό του, ο Λουκάς Τζανής δεν πρέπει να περιοριστεί στην επιστολή που ήδη απέστειλε στον δήμαρχο Σαλαμίνας, αλλά αφού εξασφαλίσει την πρώτη αποδοχή και από τους άλλους δημάρχους, να ορίσει μια πρώτη ομάδα ανθρώπων που μαζί με αντίστοιχους γείτονες μας θα αρχίσουν να καλλιεργούν την ιδέα προς τους αρμόδιους φορείς και κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού που έχει και την ευθύνη του τουρισμού, ώστε να ξεκινήσει η μελέτη των έργων που πρέπει να γίνουν απαραίτητα.
Από τον θρόνο του Ξέρξη στο όρος Αιγάλεω μέχρι την αναπαράσταση της ναυμαχίας.
Από την –επιτέλους- ανάδειξη του μνημείου του Θεμιστοκλή στα λιπάσματα, στην είσοδο του λιμανιού, μέχρι την ανάδειξη –επιτέλους- του τύμβου των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα.
Άϊντε.
Οι μισοί να ντυθούμε με χλαμύδες και οι άλλοι μισοί να πουλάμε σουβλάκια.
Όσο για την Ψυτάλλεια, όπου έγινε και η σφαγή των υπολειμμάτων των περσικών πλοίων, εκεί θα βάλουμε από τώρα δημόσιους υπάλληλους σε εφεδρεία (ταιριάζει και η έννοια), κι αν ζούνε ως τότε, θα πάρουν Χάρη.

Παραθέτω και ολόκληρη την επιστολή του Λουκά Τζανή προς τον δήμαρχο Σαλαμίνας.

Λ. Τζανής: «Η ναυμαχία αποτελεί παγκόσμιο γεγονός και έχει αναφορά σε όλους τους παραθαλάσσιους Δήμους του Πειραιά»

Αγαπητέ Συνάδελφε,

ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση του Δήμου Σαλαμίνας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2011». Με ιδιαίτερη χαρά σου δηλώνω την αποδοχή της και την πρόθεσή μου να ανταποκριθώ σε αυτή.
Οφείλω να συγχαρώ προσωπικά εσένα αλλά και όλους τους συνεργάτες σου για τον πλούτο και το σχεδιασμό των εκδηλώσεων, εκφράζοντάς σου παράλληλα τις πιο ειλικρινείς ευχές μου για την επιτυχή πραγματοποίησή τους.
Με αφορμή την πρόσκληση αυτή θα ήθελα να σου καταθέσω την πρόταση για την περαιτέρω συνεργασία των Δήμων της περιοχής εν όψει της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη διεξαγωγή της ιστορικής ναυμαχίας των Περσικών πολέμων.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στιγμές, της παγκόσμιας ιστορίας, ένα πραγματικό ορόσημο της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού το οποίο έλαβε χώρα στη θάλασσα και τη στεριά της ευρύτερης περιοχής της Σαλαμίνας, του Κερατσινίου, του Περάματος, του Πειραιά και της Δραπετσώνας.
Η συνεργασία των Δήμων μας πιστεύω ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη, την προβολή και την αρτιότατη προετοιμασία μας για την επέτειο της ναυμαχίας σε εννέα μόλις χρόνια από σήμερα.
Η κοινή αυτή προσπάθειά μας, σίγουρα μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες στο να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην επέτειο, το νόημα και τη σημασία αυτού του τόσο σπουδαίου γεγονότος. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια δεδομένη ευκαιρία για την αποδοχή των παραπάνω σκέψεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δρομολόγηση τους στην πράξη.
Η παρουσία των συναδέλφων – Δημάρχων δίνει άλλωστε τη δυνατότητα για την άμεση οριοθέτηση βημάτων και μορφών συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.
Και πάλι συγχαρητήρια.
Με εκτίμηση


ΛΟΥΚΑΣ Ν. ΤΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Κερατσίνι, 09/09/2011

6 σχόλια:

  1. Μετα το κατρακειο ο Τζανης, διεκδικει και τη ναυμαχια της σαλαμινασ. Υποθετω οτι σε λιγο καιρο θα διεκδικησει και τη μονιμη τελεση των ολυμπαικων αγωνων στο κερατσινι. Α ξεχασα, η μονιμη τελεση των ολυμπιακων αγωνων δεν θα πρεπει να γινεται σε χρονια, που οι αθλητικες εηγ\γκαταστασεις δεν θα ειναι κορεσμενες απο τους αγωνες της φορμουλα 1, τους οποιους συμφωνα με αποκλειστικες πληροφοριεσ ήδη ο μεγαλος δημαρχος μας τους εχει εξασφαλισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί στο Κερατσίνι εχετε τρελαθεί εντελώς. Τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων ήταν όραμα του Καραμανλή. Ποιος Τζανής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα η αντίληψη σου.
    Αν ξέραμε και τι ψηφίζεις...
    θα βοηθούσε πολύ τους κοινωνιολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουβελη θα ψηφισω κυριε Μανο. Κάντε μου ενα ψυχογραφημα εσεις που γνωριζετε απο τετοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις ξεπεράσει την επιστήμη.
    με την βοήθεια μειοτήρων νέας γενιάς κάτι θα βγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουλαχιστον εγω κυριε Μανο δεν είμαι τσανακογλυφτης για 30 αργυρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή