Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Σόρος: Χωρίς ευρωομόλογο το ευρώ θα γκρεμιστεί


Πολλές οι σημερινές αναφορές στην συνέντευξη του Τζορτζ Σόρος στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όπου ο καθένας τονίζει περισσότερο ότι επιθυμεί.

Η ουσία είναι ότι ο Τζορτζ Σόρος τάσσεται οριστικά υπέρ του ευρωομόλογου. Αν θα πεισθεί και τν ευρωδεξιά γι αυτό παραμένει ζητούμενο
Ένα μικρό απάνθισμα:


Ελευθεροτυπία


Γκρέμισμα του ευρώ σε περίπτωση που οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν φτιάξουν ευρωομόλογο ή ένα παραπλήσιο σύστημα, βλέπει ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
"Η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων. Διαφορετικά, το ευρώ θα γκρεμιστεί", γράφει ο Σόρος.
Παράλληλα τονίζει ότι εάν δεν ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) "θα απειληθεί ο βαθμός ΑΑΑ της Γαλλίας".
Την ευθύνη για την ενίσχυση της κρίσης, αλλά κα ιτο κλειδί για την λύση της έχει, σύμφωνα με τον Σόρος, η Γερμανία.
"Οι γερμανικές επιφυλάξεις (για παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν δυσκολίες) ενίσχυσαν την ελληνική κρίση και οδήγησαν στη διάδοσή της που μεταμορφώθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη", σημειώνει για να προσθέσει ότι μόνο με την δημιουργία ευρωομολόγου θα μπορέσει να ανατρέψει την κρίση που πλήττει την Ε.Ε


Tvxs


Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, ο Σόρος τονίζει πως «η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων. Διαφορετικά, το ευρώ θα γκρεμιστεί». Παράλληλα χαρακτηρίζει ως απολύτως αναγκαία την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) γιατί, όπως υποστηρίζει, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, «θα απειληθεί ο βαθμός ΑΑΑ της Γαλλίας».
Επιπλέον ο Σόρος κατηγορεί τη Γερμανία για την επιδείνωση της κρίσης τονίζοντας πως «οι γερμανικές επιφυλάξεις (για παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν δυσκολίες) ενίσχυσαν την ελληνική κρίση και οδήγησαν στη διάδοσή της που μεταμορφώθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη».
Καταλήγοντας σημειώνει πως μόνο η Γερμανία μπορεί να ανατρέψει την «καταστροφική ευρωπαϊκή δυναμική» που έχει δημιουργηθεί αν υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων και αποφύγει τις «ανυπολόγιστες απώλειες που θα είχε η κατάρρευση του ευρώ στο τραπεζικό σύστημα».

Deutsche Welle:


Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, παρατηρεί ότι «ήταν η γερμανική διστακτικότητα, που ενίσχυσε την άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα και οδήγησε στην επέκταση της κρίσης, η οποία μεταβλήθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη». Ο Σόρος επικρίνει ‘την πολιτική των μικρών βημάτων’ της Άγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά αργή. Επισημαίνει επίσης ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα ένα πακέτο βοήθειας χωρίς να πείσουν για τη σωτηρία της, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπου ο κερδισμένος είναι περισσότερο οι τράπεζες και λιγότερο η Ελλάδα.
Ο Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας ή ο αποκλεισμός της από την ευρωζώνη θα ήταν η απαρχή μιας τραπεζικής κρίσης παρόμοιας με το αμερικανικό κραχ του ΄28 – ΄30 και την περίοδο της «Μεγάλης Κατάθλιψης».
Ρόλος κλειδί για το ευρωομόλογο
Ο Τζορτζ Σόρος γράφει ότι ήταν λάθος η ανάληψη εγγυήσεων από μεμονωμένες χώρες για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία κάποιων άλλων χωρών να εξ
Σύνδεσμοςυπηρετήσουν το χρέος τους. Κατά την άποψή του η ανάληψη εγγυήσεων είναι υπόθεση της ΕΕ.
Γι’ αυτό ο Σόρος τάσσεται υπέρ την έκδοση ευρωομολόγου. «Διαφορετικά το ευρώ θα καταρρεύσει», επισημαίνει ο Αμερικανός επενδυτής και ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει εκείνη πρώτη το ευρωομόλογο. Σημειώνει μάλιστα ότι όσο το Βερολίνο δεν δίνει το πράσινο φως στο ευρωομόλογο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και το επίπεδο ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Τέλος ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί προβληματική την χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Διότι η Ιταλία και Ισπανία δίνουν οι ίδιες υψηλότερο επιτόκιο για τα ομόλογά τους από τα επιτόκια που παίρνουν από την Ελλάδα για τις πιστώσεις.

από το www.e-flou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου