Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Απειλεί το ΥΠΕΣ με στέρηση ενημερότητας ο δήμος Αμπελοκήπτων - Μενεμένης!Ποσό 435.000 ευρώ, όσα δηλαδή του χρωστά από τη δόση του 2011 από τους παρακρατηθέντες πόρους, απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης...


Με μια απόφαση – σταθμό, το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τις οικονομικές υπηρεσίες του να προβούν στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση απόδοσης του 50% της δόσης του 2011 των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων παρελθόντων ετών.
«Με το άρθρο 27 του Ν 3756/2009 καθορίσθηκε ότι οι πάσης φύσεως οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, που αφορούν τους παρακρατηθέντες πόρους μέχρι και το έτος 2008, θα εξοφληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις. Μέχρι σήμερα οι δήμοι πήραμε τη δόση του 2009 και του 2010. Ωστόσο, η κυβέρνηση μας έδωσε μόνο το 50% της δόσης του έτους 2011, η οποία μάλιστα ήρθε και καθυστερημένα, δηλαδή τον Απρίλιο αντί για τον Ιανουάριο. Ετσι, ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης πήρε μόνο 435.388,21 ευρώ, ενώ άλλα τόσα του οφείλονται», εξηγεί ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου.
Παράβαση καθήκοντος
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δήμος δεν περιορίζεται στην... αναμονή. Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να φερθεί στο ελληνικό Δημόσιο όπως σε οποιονδήποτε οφειλέτη. Οπως εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου, «το ελληνικό Δημόσιο έχει προς το δήμο μας αναγνωρισμένη με νόμο οφειλή. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο δήμος πρέπει να κυνηγά να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 277 του “Καλλικράτη”, αν ο δήμαρχος, οι αιρετοί, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δε δείξουν τη δέουσα επιμέλεια για την είσπραξη των χρημάτων αυτών, παραπέμπονται κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και καταλογίζονται τα ποσά αυτά σε βάρος τους. Κατά συνέπεια ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης προέβη στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών και ζητά, όπως και από όλους τους πολίτες, να πληρώσει την οφειλή του».
Κοινοποίηση
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, ο χρηματικός αυτός κατάλογος έχει κοινοποιηθεί ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται η έλευση της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας: «Αν μέχρι τότε δε μας καταβληθεί η οφειλή, τότε θα προβούμε στην έκδοση βεβαιωτικού καταλόγου και θα βεβαιώσουμε το ποσό αυτό στο ταμείο της ΔΟΥ , με αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να απειλείται ακόμη και με στέρηση της φορολογικής ενημερότητας».
Εξηγώντας την πολιτική αυτή κίνηση, ο κ. Κυρίζογλου εξηγεί ότι ένα κράτος αφερέγγυο δεν μπορεί να κατηγορεί την τοπική αυτοδιοίκηση για τα οικονομικά της. «Ενημέρωσα σχετικά με την κίνηση αυτή και την ΚΕΔΚΕ, καθώς και όλες τις παρατάξεις της», προσθέτει ο κ. Κυρίζογλου.

από το www.e-flou.gr

κατά την γνώμη μας:

Θα πείτε, παλαβό.

Το κράτος κυνηγά το κράτος.

Η μια δημόσια υπηρεσία, κυνηγά την άλλη.

Είναι παλαβό στις πολιτισμένες χώρες, όχι στη δική μας.

Όταν ο ένας υπεύθυνος κάνει μπαλάκι τις ευθύνες του στον άλλο και συνήθως ο πιο υπεύθυνος –ο υπουργός, η κυβέρνηση- κερδίζει τις εντυπώσεις σε βάρος των από κάτω, ένα τσαλάκωμα δεν βλάπτει.

Ίσα-ίσα κάνει καλό στην βελτίωση των επικοινωνιακών εντυπώσεων των πολιτών.

Και επι τέλους, ας δούμε την επαναφορά των αγωνιστικών διεκδικήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τόσα χρόνια, κάτι με τα δάνεια, κάτι με το γλύψιμο, η έννοια του «διεκδικώ ότι μου αναλογεί» έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας- για να θυμηθούμε αξέχαστες ατάκες της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Καιρός να επανέλθει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου