Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης: Αυτός ο άγνωστος...


της Μαρίας Ηλιοπούλου

Ο νεοσύστατος θεσμός του ‘’ Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ‘’, εισήχθη για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον γνωστό πλέον σε όλους νόμο  ‘’Πρόγραμμα Καλλικράτης ‘’.

 Ένας ευρωπαϊκός θεσμός η τύχη του οποίου  είναι αμφίβολη στη σημερινή προβληματική Ελληνική πραγματικότητα, καθώς η λογική θέσπισής του είναι να λειτουργήσει ως θεσμός εσωτερικής διαβούλευσης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και Δήμου, για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, την διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων καθώς και την αποσυμφόρηση του Δημάρχου και των άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται πρόσθετες διαδικασίες (προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη), επειδή πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται  στο πλαίσιο του δήμου, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση διαδικασιών, πόρων, χρόνου και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, ο συμπαραστάτης έχει την υποχρέωση να απαντά εντός 30 ημερών σε ερωτήματα και να συντάσσει ετήσια έκθεση απολογισμού της δημοτικής αρχής καθώς και να μπορεί να διατυπώνει προτάσεις για βελτίωση της διοίκησης.

Ο σημαντικός αυτός  θεσμός υφίσταται και λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης με ενισχυμένες όμως λειτουργίες. Παρεμβαίνει σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία και συντάσσει εκθέσεις για τα   προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνοι, παιδιά, πολίτες τρίτης ηλικίας) μένοντας έτσι κοντά στο Δημότη και τα ουσιαστικά προβλήματά του.

Στην χώρα μας ωστόσο, ο θεσμός  του Συμπαραστάτη του Δημότη, όχι απλώς δεν ακολουθεί  τα βήματα των άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς πέρασε στην αφάνεια καθώς ελάχιστοι δήμοι και περιφέρειες κατάφεραν να εκλέξουν συμπαραστάτη για δύο βασικούς λόγους.

 Καταρχήν, αποτρεπτικός παράγοντας εκλογής προσώπου γι` αυτή τη θέση  είναι ο ίδιος ο νόμος Καλλικράτης ο οποίος απαιτεί για την εκλογή αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου στη λογική ενός προσώπου κύρους, ευρείας αποδοχής, πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου. Ένα πρόσωπο δηλαδή κομματικά αφόρτιστο έτσι ώστε να μπορεί να διοικεί  ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά.. Η διαδικασία αυτή εκλογής είχε ως αποτέλεσμα στους περισσότερους δήμους της χώρας να μην λειτουργεί ο θεσμός, γιατί ο εκάστοτε Δήμαρχος είχε τη λογική εξόφλησης γραμματίων ή δημιουργίας νέων συμμαχιών ή πολιτικής συναλλαγής μεταξύ παρατάξεων, όπως συνέβη και  στον δήμο μας.  Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό εκλογής, ανατρέπεται το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Ο δήμαρχος χάνει την αποκλειστική διαχείριση των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκεί μικροπολιτική ρουσφετιών και εκδουλεύσεων στους δημότες.

Ο δεύτερος βασικός λόγος, για την μη αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού ,  είναι η γραφειοκρατία η οποία  έχει δομηθεί γύρω από τους δήμους όλα αυτά τα χρόνια και δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες ως συμμάχους αλλά ως αντιπάλους.  Η γραφειοκρατία αντιστρατεύεται  την ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού   του οποίου βασική αρχή είναι η καταπολέμησή της. Ένα σύστημα εξουσίας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συναινέσει εύκολα στη λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού απεμπολώντας κομμάτια της εξουσίας του.

Η πρώτη απόπειρα λοιπόν για εφαρμογή του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία  αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν κατάφερε στη συνείδησή τους  να διαχωριστεί ο θεσμός από τη Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να μπορεί να αποδίδει ευθύνες στη διοίκηση, εάν διαπιστωθούν παρανομίες  σε βάρος  της. Ο θεσμός λοιπόν του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο πλαίσιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης η οποία οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όπου ασκείται δημόσια εξουσία.

 Αξίζει λοιπόν να επιμείνουμε και να προσπαθήσουμε για την καθιέρωση και τη λειτουργία ενός θεσμού που μπορεί να προσφέρει πραγματικά στους δημότες και στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Ας αναζητήσουμε και ας προωθήσουμε λύσεις  στα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη μας.
Ας φανταστούμε  μια αλλιώτικη πόλη. 

9 σχόλια:

  1. Μεταφέρω εδώ την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή το κείμενο της Μαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστος Σγαρδέλης

    Προς Μαρία Ηλιοπούλου: Μαρία τωρα που το διαβάζω προσεκτικά και ηρεμία έχω κάποιες ενστάσεις:

    1. Το θεμα που θετεις με τα 2/3 είναι για εμένα λανθασμένο. Σαφώς και πρέπει να έχει την πλειοωηφία μαζί με την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης και των άλλων παρατάξεων. Δεν είναι Συμπαραστάτης της Διοίκησης του Δημάρχου αλλά των πολιτών...Οπότε και σαφώς θα πρέπει να έχει ευρεία στήριξη.

    2. Γιατί να υπάρχει θένα γραφειοκρατίας στο θέμα του Συμπαραστάτη;

    Καλό θα ήταν μιας και είναι ένας νέος θεσμός και μιας και εδω στο Κερατσίνι έχουμε για Συμπαραστάτη του Δημότητα έναν έμπειρο και πετυχημένο άνθρωπο χωρίς καμια αμφισβήτηση τον κ. Λάλο να κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην αίθουσα του ΔΗμοτικού Συμβουλίου για το θέμα του ΣΥμπαραστάτη με παρουσία του κ Λάλου, φορέων της Πόλης, της αντιπολίτευσης αλλά και της ΔΗΜ.ΑΡ αν θελει να μάθει το ρόλο του ΣΥμπαραστάτη.. Το κάνω σαν πρόταση

    11:32pm
    Τάκης ΠΑΤΣΑΚΗΣ

    Και ποιά ακριβώς Χρήστο είναι η επιτυχημένη πορεία του κ. Λάλου και δη στον θεσμό του "Συμπαραστάτη"??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Manos Gl

    Δεν θέτει θέμα κατάργησης των 2/3 απ ότι διαβάζω. Λέει ότι επειδή ο καλλικράτης επιδιώκει "...στη λογική ενός προσώπου κύρους, ευρείας αποδοχής, πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου...." οι περισσότερες παρατάξεις είναι ανίκανες να το βρουν και από όσες το βρίσκουν, οι περισσότερες πάλι είναι προιόν συναλλαγής μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Απολύτως σωστό.
    προφανώς η ΔΗΜΑΡ θα προκαλέσει συζήτηση για τον ρόλο του συμπαραστάτη του δημότη, όχι για να μάθει περι του ρόλου , αλλά για να πληροφορηθεί το έργο του και τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι τώρα σε όσες υποθέσεις επιλήφθηκε.
    Κάτι που ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του θα έπρεπε να το έχει κάνει δημόσια ο ίδιος.
    Γιατί το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο αν είναι επιτυχημένος άνθρωπος ο κ. Λάλος, αλλά στο κατά πόσον ο θεσμός λειτουργεί.
    Χρήστο καταλαβαίνεις, χρειαζόμαστε αλλιώτικες πρακτικές για να ξαναχτίσουμε από την αρχή, αλλιώτικα την ζωή μας.
    Σ΄αυτό θα έχουμε συμπαραστάτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Maria Iliopoulou

    Χρήστο όσον αφορά την πρώτη παρατήρηση σου με κάλυψε η απάντηση του Μανόλη. Τώρα όσον αφορά το θέμα της γραφειοκρατίας, δεν είπα ότι ο υπάρχει θέμα στο θεσμό αλλά ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας που κυριαρχεί σε όλους τους τομείς , δυσχεραίνει το έργο του θεσμού λόγο της έλλειψης εμπιστοσύνης πολίτη με δημόσιο υπάλληλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέμπτη
    4:59pm
    Kanellos Lalos

    Κυρια Ηλιοπουλου θα μπορουσα να προσυπογραψω το κειμενο σας,αν δεν υπηρχε η παραγραφος που αναφερεστε στον τροπο που εγινε η εκλογη του συμπαραστατη του δημοτη στο δημο μας.Αυτα που λετε εσεις για τον θεσμο τα εχω πει προ πολλου και ισως με μελανωτερα χρωματα στον ετησιο απολλογισμο που κατεθεσα στο δημοτικο συμβουλιο τον Ιουνιο και ο οποιος με ευθυνη της διοικησης και του προεδριου του δημοτικου συμβουλιου δεν συζητηθηκε ποτε αν και προβλεπετε απο τον νομο.
    Ο απολλογισμος μου εχει αναρτηθει στο διαυγεια και μπορειτε να τον δειτε.Θα σας παρακαλουσα μαλιστα να τον αναδημοσιευσετε και στην ιστοσελιδα σας.Αν δεν τον βρειτε ευχαριστως να σας τον στειλω.Κυρια Ηλιοπουλου ειστε ενα υποευθυνο στελεχος της ΔΗΜΑΡ αφου απ' οτι γνωριζω ησασταν και υποψηφια βουλευτης στην Αρκαδια.Αναρωτιεμαι αληθεια ποτε ανακαλυψατε οτι η εκλογη μου ως συμπαραστατη του δημοτη στην πολη μας ειναι καρπος συναλλαγης μεταξυ παραταξεων ή εξοφληση γραμματιων του δημαρχου?Απ' οτι θυμαμαι τον Φεβρουαριο του 2011 που εγινε η διαδικασια εκλογης μου η ΔΗΜΑΡ με ολα της τα στελεχη στηριζε τον Κ. Τζανη,ηταν μια πολυ σοβαρη συνιστωσα της παραταξης που διοικουσε την δημο αφου αρκετα στελεχη σας λειτουργουσαν στην διοικηση του δημου μας και στις κοινωφελεις επιχειρησεις.Γιατι τοτε ημουν μια καλη επιλογη αφου δεν φερατε καμια αντιρηση ως πολιτικος φορεας και τωρα εγινα προιον συναλλαγης?Μηπως επειδη πριν λιγες μερες η ΔΗΜΑΡ αποφασισε να αρει την στηριξη της στο Κ.Τζανη και συνεπως αλλαξατε σταση και πολιτικη και πετροβολατε γενικως και οποιον παρει η πετρα?
    θα σας θυμησω επισης οτι η εκλογη μου ηταν καρπος δημοκρατικης διαδικασιας στην οποια συμμετειχαν 29 δημοτικοι συμβουλοι και ετυχα της εμπιστοσυνης των 28 εκτος μια λευκης ψηφου αν και υπηρχαν ακομη 4 υποψηφιοι που διεκδικουσαν την ιδια θεση.Αν αυτο εσεις το θεωρειτε συναλλαγη,μπραβο σας!!
    Κυρια Ηλιοπουλου θα σας δωσω μια συμβουλη,αν θελετε την κρατατε αλλιως πεταξτε την στα σκουπιδια,δεχθειτε την απο εναν ανθρωπο που βρισκεται στη δυση μιας πολιτικης πορειας ο οποιος εχει διδαχθει πολλα μεσα απο τα λαθη του,που απευθυνεται σε εναν νεο ανθρωπο που ειστε στην ανατολη μιας πορειας.Σας λεω οτι η βασικη αρχη μιας υγειους αριστερης πολιτικης ειναι ο σεβασμος στον ανθρωπο ο οποιος προηγειται της οποιας στειρας κομματικης αντιπαλοτητας και της ψηφοθηρικης σκοπιμοτητας.Παρολα αυτα αναγνωριζω και εκτιμω την αγωνια σας για τον θεσμο,η προταση του Κ. Σγαρδελη για μια ευρυτατη συζητηση στην αιθουσα του δημοτικου συμβουλιου για τον θεσμο θα ηταν μια πολυ καλη κινηση στηριξης του,γιατι το μεγαλο μειονεκτημα του θεσμου ειναι η ελλειψη ενημερωσης του λαου.
    Οσο αφορα τον φιλο μου τον Τακη τον Πατσακη του λεω οτι τον εκτιμω εστω και αν θεωρω οτι ειναι αδικος μαζι μου.Απλα του θυμηζω οτι πριν κανει την οποια κριτικη ας κανει και την αυτοκριτικη του.
    Και για να ικανοποιησω και καποιον αλλον ασπονδο "φιλο" μου θα υπογραψω αυτην την παρεμβαση μου ως ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5:19pm
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΒΕΛΑΚΟΣ

    σε αυτη τη πολη εχει χαθει το μετρο.φοβουμε δε,πως και σαν κοινωνια αδυνατουμε να μπουμε στην ουσια,ετσι βαλουμε κατα δικαιων και αδικων...κανενα πολιτικο κομμα,καμια συνηστωσα της δημοτικης παραταξης που διοικει την πολη ,δεν σταθηκε στις πραγματικες θεσμικες αδυναμιες του συμπαραστατη του δημοτη....περιμενω να δω ποτε και ποιος ειπε το παραμικρο....τα κομματα της ευριτερης δημοκρατικης και ριζοσπαστικης αριστερας,θα πρεπει να φερουν νεο υφος,και ηθος στις κοινονικοπολιτικες διεργασιες ,στην πολη μας....δυστυχως εχουν σταθει κατωτερα των περιστασεων...τα χρονια που στηριζαν το δημαρχο,ποτε δεν εβαλαν ζητηματα ουσιας..ποτε δεν αντιπαρατεθηκαν περα απο καποιες προσωπικες αδυναμες φωνες...θεματα υπηρχαν και υπαρχουν...τωρα πεταμε πετρες και οποιον παρει ο χαρος...χτυπαμε και κατω απ τη ζωνη αν χρειαστει...αυτο δε συναδει με τον πολιτικο πολιτισμο της αριστερας...Φιλε Λαλο,εισαι χρονια στην πολιτικη,εχεις ξαναδει το εργο να σε δικαζουν δικαστες και εισαγγελεις,μονο γιατι δεν εισαστε στο ιδιο κομμα ,η γιατι δεν σε γουσταρουν...περι αυτου προκειται..στο δημο μας εχουν γινει πολλα..ας επιμεριστουν οι ευθυνες οχι με προθεση ανθρωποφαγιας,αλλα με στοχο η πολη να βγει απ το τελμα...σας ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Manos Gl

    τώρα που το θυμήθηκα, τουλάχιστον στην τρίτη παράγραφο στην τελευταία αράδα .... έχετε συναντήσει και στηλιτεύσει τέτοια φαινόμενα.... το ...και στηλιτεύσει... διέγραψε το. του δίνεις ένα ηθικό βάρος που δεν το έχει.

    Μαρία να παίρνεις υπόψη, ότι είναι ένας δημόσιος διάλογος και δεν έχει καμιά σημασία τι καταλαβαίνει ο ίδιος, αλλά τι αντιλαμβάνονται όσοι το διαβάζουν.

    9:58pm
    Maria Iliopoulou

    Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, θα τις κρατήσω, πλην όμως αντανακλούν τη δική σου άποψη με την οποία διαφωνώ και θα προβώ στη δημοσιοποίηση του κειμένου ως έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Maria Iliopoulou

    Κύριε Λάλο, με τιμάει ιδιαίτερα ότι ασχοληθήκατε να διαβάσετε το άρθρο μου και να κάνετε παρατηρήσεις επ’ αυτού.
    Καταρχήν πιστεύω ότι υπάρχει κοινός τόπος για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο συγκεκριμένος θεσμός στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένας θεσμό που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και θα είναι σύμμαχός του στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν, με όραμα και εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και με γνώμονα το κοινό συμφέρον της πόλης.
    Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι αυτή τη στιγμή η Τ.Α. δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την στήριξη όλων μας με προτάσεις, ανάδειξη των προβλημάτων και την προσπάθεια επίλυσης αυτών. Πολλές φορές όμως δέχεται πλήγματα και από την κακοδιοίκηση από πλευράς διοικούντων και φαντάζομαι στον πολύχρονο βίο σας έχετε συναντήσει και στηλιτεύσει τέτοια φαινόμενα.
    Κατά την προσωπική μου άποψη από την πρώτη στιγμή ο κ. Τζανής δεν είχε την ικανότητα να διοικήσει τον Δήμο μας σε μία τέτοια δύσκολη συγκυρία και γι’ αυτό το λόγο συμμετείχα ενεργά στην Αναγέννηση. Το ίδιο πράγμα συνεχίζω να πιστεύω ακόμα περισσότερο κάθε μέρα που περνάει.
    Επιπλέον θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει υπονομεύσει το θεσμό και το ίδιο το πρόσωπο που επέλεξε να προτείνει, διότι δεν επιλέγει με τρόπο λειτουργίας του και το μοντέλο διοίκησης του να αναδείξει το θεσμό με αποκορύφωμα να μη συζητάει τα ετήσια πεπραγμένα του Συμπαραστάτη του Δημότη όπως εσείς αναφέρετε.
    Με στεναχωρεί το γεγονός ότι με την πρώτη ανάγνωση του άρθρου μου χρεώσατε προθέσεις που ουδέποτε είχα και δεν σταθήκατε στο αυτονόητο ότι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρακτικές οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Επειδή εκ της πράξεώς του κρίνεται ο σκοπός των ενεργειών του καθενός, πιστεύω ότι η πρόταση του για τον συμπαραστάτη του Δημότη ήταν η τρίτη περίπτωση που αναφέρω, την οποία δεν λάβατε καθόλου υπόψη σας, δηλαδή την ανάγκη νέων πολιτικών συμμαχιών. Με δεδομένο ότι ο κ. Τζανής ήταν αντάρτης και δεν είχε το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε μέσω του προσώπου σας, που αποτελείτε ιστορικό στέλεχος του κόμματός σας στην περιοχή μας, να «ρίξει γέφυρες» προς αυτό το πολιτικό φορέα και να φέρει σε δύσκολη θέση πολιτικά στελέχη της Αναγέννησης που είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Βλέπετε εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ ήταν κραταιό και στη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή πολύ χρήσιμο να το προσεταιριστεί ένας δήμαρχος, ενώ τώρα…)
    Συγκεκριμένα επειδή θεωρώ ότι οι κοινωνίες αλλάζουν με σεβασμό στον άνθρωπο, συναντίληψη πραγμάτων αλλά και συνολικό πολιτικό σχεδιασμό και όχι με ατομικές προσπάθειες, νομίζω ότι αποτελέσατε το ιδανικό άλλοθι δημοκρατικότητας και διαφάνειας του δημάρχου εν αγνοία σας
    Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είχα καμία πρόθεση να σας θίξω προσωπικά ούτε για τις προθέσεις σας ούτε για τις ικανότητές σας.
    Με δεδομένη την αγωνία μου για την πόλη μου, και την ανάλογη αγωνία που διακρίνω από πλευρά σας μέσα από την έκθεση πεπραγμένων σας (που ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να την βρω μέσα στο site του Δήμου όπου ήταν «θαμμένη») πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές φορές τη δυνατότητα να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για την λύση προβλημάτων της πόλης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο διάλογος που έχει ανοίξει με αφορμή την ανάρτηση της Μαρίας Ηλιοπούλου έχει ποικιλόμορφο ενδιαφέρον, κυρίως γιατί ξεφεύγει από το ίδιο το θέμα, κάπου μετατρέπεται σε προσωπικό κάπου προχωρεί στην αφαίρεση και γίνεται πολιτικό.
    όσον αφορά στο σχολιασμό του από τον συμπαραστάτη του δημότη (καμιά σχέση αυτό το μπλογκ με την έκφραση «υπόδικος συμπαραστάτης», ανήκει σε άλλους) στο δήμο μας, τον Κανέλο Λάλο, θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία.
    Είναι άδικο να θεωρεί ότι υπάρχει επιθετικότητα στο πρόσωπο του εξ αιτίας της άρσης της στήριξης στον Λουκά Τζανή από την ΔΗΜΑΡ, δεν σχετίζεται και πολύ περισσότερο δεν ταυτίζεται ο ίδιος με την μέθοδο διοίκησης του δήμου, πολύ περισσότερο από την στιγμή εκλογής του σε αυτή την θεσμική θέση και μετά.
    Η αναφορά στον τρόπο εκλογής, δεν είναι άδικη, στηρίζεται στην διάχυτη πληροφόρηση πολύ πριν την εκλογική διαδικασία , ότι ο Τζανής χρωστά για την στήριξη που του παρείχε ο Λάλος στις εκλογές.
    Ο δε ισοσκελισμός και υπερψήφιση του και από μέρος της αντιπολίτευσης, παρά τις βεβαιωμένες λίγες απώλειες ψήφων από την πλειοψηφία, παρέμεινε στο σκοτάδι, ποτέ κανείς δηλαδή δεν αιτιολόγησε την ψήφο του.
    Γιατί;
    Αυτό όλο όμως, αποτελεί στιγμιαίο γεγονός.
    Από κει και πέρα, η ίδια η έκθεση του Λάκη Λάλου ως συμπαραστάτη που ήταν καταχωνιασμένη στην διαύγεια, αποτελεί ένα ντοκουμέντο αδιαφορίας της διοίκησης προς τον θεσμό.
    Μιας αδιαφορίας, που έρχεται στο φως ουσιαστικά σήμερα, εξ αιτίας της ανάρτησης και της ευαισθησίας του Λάλου «επι προσωπικού»
    Άρα λοιπόν το σύνολο του άρθρου μπορεί να κριθεί θετικό και με άμεση θετική συνεισφορά στον θεσμό μια που επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα.
    Παρακολουθώ όμως και τα σχόλια
    Ο Δημήτρης Καταβελάκος θεωρεί υποχρέωση του προκειμένου να δείξει τον θαυμασμό του (δικαίωμα του) στον Λάλο, να ξεσπάσει σε μια περίεργη επίθεση περί ήθους και κοινωνικοπολιτικών διεργασιών και κατωτερότητας ολόκληρης της αριστεράς, που φυσικά μόνο στον μυαλό του υπάρχουν. Ο θαυμασμός, δεν είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από απαξίωση. Η υπέρβαση κάνει λίγο αστεία τα πράγματα.
    Όπως και η υπερβολή.
    Θα έλεγα, δεν είμαστε όλοι αδέλφια, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις ούτε την ίδια μαχητικότητα. Δεν έχουμε καν τις ίδιες ευθύνες άμεσες ή έμμεσες στα αποτελέσματα μιας πορείας που μας έφερε εδώ.
    «Η επαναφορά στην τάξη» λοιπόν, γιατί η εκλογή του συμπαραστάτη στο δήμο μας αναφέρθηκε ως συναλλαγή, δεν μπορεί να δικαιωθεί με απολογία.
    Γιατί αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται.
    Εμμέσως πλην σαφώς, τόσο ο Κανέλος όσο και εγώ και άλλοι μαζί μας, έχουμε ευθύνη για την κατάσταση στον δήμο, ακόμη και με το ελάχιστο επιβαρυντικό στοιχείο της στήριξης εκλογής αυτής της δημοτικής αρχής, ακόμη και με το ελαφρυντικό στοιχείο ότι τίποτα δεν έδειχνε τότε, αυτή την πορεία.
    Με αυτή την έννοια η εμπειρία μπορεί και να γίνει βρόγχος, και η επίκληση της δεν είναι θέσφατο. Γιατί η νομιμότητα παραμένει μια σταθερά ή ηθικότητα όμως πάλλεται και μεταβάλλεται και αυτό που στηλιτεύουμε σήμερα μπορεί να στηρίζαμε χτες, και ανάποδα, και εντέλει οι ίδιες οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε με φειδώ.
    Δεν είμαστε όλοι αδέλφια, δεν έχουμε όλοι ούτε καν παρόμοιες απόψεις περί σωστού και λάθους, και θα έλεγα, ακόμη και το να ανταλλάσσονται λόγοι αβροφροσύνης, διαλύοντας τυχόν παρεξηγήσεις και δείχνοντας ταυτόχρονα απέναντι το μίασμα δεν βοηθά παρά μόνο τρίτους με ύποπτα σχέδια.
    Καλό είναι να «έχουν γνώσιν οι φύλακες»

    ΑπάντησηΔιαγραφή