Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

εκτός χρόνου, εκτός λόγου
Η «επανεκκίνηση» του ιστολόγιου της δημοτικής παράταξης «καλημέρα», κατά έναν περίεργο τρόπο ξεκίνησε με την ανάρτηση μιας ανακοίνωσης-απάντησης στα κείμενα  ανεξαρτητοποίησης (άσχετα μεταξύ τους) τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο ενέργειες που έγιναν μήνες πριν.
Της ανάρτησης, ακολούθησε μακροσκελής απάντηση του Μπάμπη Μανουσιάδη, στο κομμάτι που τον αφορά την οποία και αναρτώ προσθέτοντας ένα δικό μου σχόλιο.

Το κομμάτι που τον αφορά, λέει:

… Επισημαίνουμε ότι όλοι οι ήταν απόντες από το Δημοτικό έργο ή δεν κατείχαν αμειβόμενες θέσεις παρότι είχαν εκφράσει διακαώς την επιθυμία να καθίσουν σε καρέκλες με αμοιβή και όχι θέσεις μάχης ή υπηρεσίας του λαού της πόλης μας  (Κρατάμε μια επιφύλαξη για τον Μπάμπη Μανουσιάδη)…..
Και επίσης:
…. Όσο  για τον νεαρό Μανουσιάδη  ,που τώρα βρίσκει πολιτικές δικαιολογίες  , θα θέλαμε και αυτόν να τον ρωτήσουμε για τις παρουσίες του στα πολιτικά δρώμενα της Διοίκησης και στα Δημοτικά Συμβούλια .
Για τα όσα ζήτησε και έλαβε για το στέκι νεολαίας, τι έκανε?
ΓΙΑΤΙ  Ο ΔΗΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ .
Τι προσπάθειες έγιναν ? Ποιό ήταν το αποτέλεσμα ?
Που είναι το ελεύθερο ΙΝΤΕΡΝΕΤ για όλους τους Δημότες ?
Αστείες δικαιολογίες για το πολιτικό υποκείμενο της  παραίτησης , δεν μπορούν να αξιολογηθούν με σοβαρότητα.
Ομολογεί μόνος του τον πολιτιστικό χαρακτήρα του συνδυασμού μας οπού γνώριζε καλά πριν συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο ότι συνυπάρχουν
διαφορετικές πολιτικές τάσεις που όμως βασίζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα..
Όλοι αυτοί  οι διαφορετικοί άνθρωποι λειτουργούν πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα  - όραμα δράσης που ενέκρινε ο λαός .
Το παρόν ή το μέλλον της πόλης μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ .
Βέβαια θα μπορούσαμε να κρίνουμε τον νεαρό Μανουσιάδη για την ελάχιστη
πολιτική του εμπειρία , αλλά δεν μπορούν να μην υπάρχουν στο πίσω μέρος
 του μυαλού μας άλλες σκέψεις για τον στόχο και την ώρα που είχε η εσκεμμένη παραίτηση του.
Πρέπει να ξέρει ο κ. Μανουσιάδης , για όσα κατήγγειλε , ότι ο Δήμαρχος αντέδρασε δυναμικα.
Με κλείσιμο του Δήμου , παράσταση στο υπουργείο Εσωτερικών και συμβολική παράδοση των κλειδιών της πόλης .
Πρέπει να ξέρει γιατί εκείνος ήταν ΑΠΩΝ ότι ο Δήμαρχος της ρήξης με το κατεστημένο και η  Δημοτική κίνηση του Αγώνα ήταν μπροστάρηδες στην κατάληψη της εισόδου του ΟΛΠ, στο κλείσιμο του καταστήματος της ΔΕΗ  ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ για το περιβόητο
 στο γκρέμισμα του και την απελευθέρωση της παραλίας μας . ΚΑΙ όλα αυτά ούτε σε 1  1/2 χρόνο ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
Ο Μπάμπης έχει  την συμπάθεια μας και ελπίζουμε να ανταμώσουμε επιτέλους στους ΑΓΩΝΕΣ .
Το κακό είναι ότι όποιος ψάχνει βρίσκει προσχηματικές αιτίες.
(ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)

Το κείμενο-απάντηση του Μπάμπη Μανουσιάδη

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ»
Του ΜΑΝΟΥΣΙΑΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣΗ Δημοτική Κίνηση "Καλή Μέρα" του Δημάρχου Λουκά Τζανή, δημοσίευσε  «ανακοίνωση- απάντηση» για τις ανεξαρτητοποιήσεις των Δημοτικών της Συμβούλων.
Σε αυτή, αναφέρεται προσωπικά και σε μένα, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την ανεξαρτητοποίηση μου. Επίσης αφήνει αιχμές για το στέκι νεολαίας και το ελεύθερο ιντερνέτ στις πλατείες.
Είναι φανερό και λυπηρό, ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε απαντήσεις ενάντια στο «Νεαρό Μανουσιάδη και το άπειρο της ηλικίας του» και όχι στα λεγόμενα και τα πολιτικά επιχειρήματα που τίθενται.
Είναι βέβαια γεγονός, ότι τα περισσότερα μέλη της κίνησης, ο τότε κορμός της, δεν είχαν ασχοληθεί ξανά εντατικά με τα Δημοτικά δρώμενα πριν το 2007 που εντάχθηκα και εγώ στη κίνηση. Αυτό ήταν και ένα σημαντικό θετικό στοιχείο της κίνησης, ότι είχε ανθρώπους αγνούς» και έξω από το «τοπικό κατεστημένο».
 Άρα, όταν ο συντάκτης με κρίνει για «απειρία», κρίνει ίσως και τον εαυτό του, κρίνει ίσως και το σύνολο των μελών της δημοτικής κίνησης του. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, καθώς αυτοί οι άνθρωποι,  η ψυχή της δημοτικής κίνησης του «Καλή Μέρα» του 2007-2010, δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση.

Δυστυχώς η «επιστολή-απάντηση», δεν περιέχει καμία πολιτική απάντηση γι αυτά που θίγω στην ανεξαρτητοποίηση μου.
Αρχικά όμως, θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους φίλους και τις φίλες, για κάποια πράγματα που είναι ήδη πολύ γνωστά. Δηλαδή, ότι:
1)Ποτέ δεν «έλαβα» τίποτα, ούτε για το Στέκι Νεολαίας, ούτε για τίποτα. Ο συντάκτης της απάντησης θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του.  Για όσα (υλικά και έμψυχο δυναμικό) «ζήτησα» για να υλοποιήσω το στέκι και ΔΕΝ πήρα, όλοι καταλαβαίνουν, ότι δεν είναι δική μου ευθύνη. Ας απευθύνει το ερώτημα στην διοίκηση και στον Δήμαρχο.
Το στέκι νεολαίας ποτέ δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα στην τότε ΔΗΚΕΠΑΚ,  παρά τις πιέσεις μου να διαθέσουμε, πάντα προσεκτικά και «μαζεμένα» κάποια ποσά στον τομέα της νεολαίας. Απόδειξη γι αυτό είναι ότι η επιχείρηση εδώ και ένα χρόνο καταρρέει και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους εργαζομένους. Για άλλες εκδηλώσεις και συνδιοργανώσεις έδειχνε διάθεση η διοίκηση να διαθέσει χρήματα, αλλά για την νεολαία «ψίχουλα».
Ακόμη, όσον αφορά το χώρο, μισθώθηκε μετά από προσωπική δέσμευση και έγκριση του ίδιου του Δημάρχου ότι θα εξοπλιστεί και θα προχωρήσει. Όταν ενημερώθηκα και διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν ούτε χρήματα, ούτε διάθεση από την υπόλοιπη διοίκηση για την υλοποίηση του Στεκιού Νεολαίας, ζήτησα ΑΜΕΣΑ την αποδέσμευση του χώρου και του ενοικίου.
Γιατί η διοίκηση και ο Δήμαρχος αδιαφόρησαν όταν μισθώθηκε ο χώρος να προχωρήσουμε;
Γιατί η διοίκηση, αφού δεν ήθελε τελικά να υλοποιηθεί το Στέκι, αδιαφόρησε και δεν αποδέσμευσε άμεσα το χώρο; 
Τέλος, δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενέστερα στην απαξίωση και την αδιαφορία που εξέλαβα από πολλά μέλη της διοίκησης όταν προσπαθούσα να υλοποιήσω το στέκι.

2)Επίσης το ελεύθερο ιντερνέτ, μετά από δικές μου πρωτοβουλίες ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ και λειτουργεί κανονικά. Το παρέδωσα στον τότε Αντιδήμαρχο νέων τεχνολογιών κ.Κουλούκη, με τον οποίο είχα και έχω μια εξαίρετη συνεργασία, όταν πήρα την απόφαση μου να ανεξαρτητοποιηθώ.
Γιατί η διοίκηση αδιαφόρησε και δεν το διαφήμισε, ούτε το λειτούργησε μετά από την εγκατάσταση του;

Τα παραπάνω, τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης καθώς και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Καλή Μέρα». Οπότε δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση αυτές οι δήθεν «ανακριτικές ερωτήσεις», εκτός και αν είναι για επικοινωνιακούς λόγους. Μάλλον η διοίκηση θα έπρεπε να απολογηθεί στη νεολαία της πόλης για την αδιαφορία που έδειξε και γι αυτά τα ζητήματα.
Επίσης, δεν είδα να αναφέρονται στην  «επιστολή-απάντηση» οι καινοτόμες εκδηλώσεις νεολαίας που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δεκάδων νεανικών και σχολικών συγκροτημάτων στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»,  την άνοιξη του 2011 και στην Πλατεία Λαού, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλα αυτά βέβαια σε φοβερά χαμηλό κόστος για τον Δήμο, υποπολλαπλάσιο άλλων εκδηλώσεων και επιχορηγήσεων που έδειχνε διάθεση και πραγματοποίησε η διοίκηση.

Παρόλο που δίνω απαντήσεις, δεν πίστευα ποτέ, ότι θα έπρεπε να «απολογηθώ» που προσπαθούσα, μέσα στην αβεβαιότητα και τα πολλά λάθη τις διοίκησης, να προσφέρω στη πόλη.
Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπρεπε, ενώ υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ ο Δήμος είχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τεράστιο χρέος, να πιέζομαι να ασχολούμαι ΜΟΝΟ με συναυλίες, με wifi και το στέκι νεολαίας, παρόλα αυτά να κάνω τις απαραίτητες κινήσεις, να προχωράω την υλοποίηση τους, να λαμβάνω αδιαφορία από την υπόλοιπη διοίκηση και να μην δέχομαι στήριξη, και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, για τα σημαντικά και κορυφαία  ζητήματα του Δήμου, ο Δήμαρχος να αγνοεί και να μην δείχνει διάθεση να ακούσει  την γνώμη μου, καθώς και την γνώμη πολλών νεαρών συναδέλφων.
Όλα αυτά, ενώ ήταν εμφανές από τους πρώτους μήνες του 2011, ότι η διοίκηση δεν ακολούθαγε το προεκλογικό πρόγραμμα, ούτε είχε σωστές διαδικασίες. Ήταν φανερό ότι δεν προχωράγαμε όπως είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Παρόλα αυτά εγώ προσπαθούσα, έστω και γι αυτά τα ζητήματα νεολαίας, να προσφέρω, ενώ για τα σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας του Δήμου δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για τη άποψη μου, ούτε για την τήρηση του προεκλογικού προγράμματος.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΣ  ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΩΣΤΑ, ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ (μέσω της Κίνησης «Καλή Μέρα» ) ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ WIFI (που όπως ανέλυσα το πρώτο πήρα τη πρωτοβουλία αλλά δέχθηκα αδιαφορία, ενώ το δεύτερο υλοποιήθηκε κανονικά).


Επίσης, να θυμίσω στους συντάκτες της απάντησης, ότι ήμουν ΠΑΡΩΝ στο κλείσιμο της εισόδου του ΟΛΠ και του καταστήματος της ΔΕΗ. Υπάρχουν και μάρτυρες, όσοι παρευρέθηκαν, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Με ψεύδη και ανακρίβειες, ακόμα και αν προέρχονται από ελλιπή ενημέρωση και όχι από κακοήθεια, δεν μπορεί να παραχθεί αληθινός διάλογος.

Όσον αφορά τη παραλία, η διοίκηση, υποστηρίζοντας την Φορμουλα1 και την ακραία εμπορική της ανάπτυξη-εκμετάλλευση, χάνει κάθε δικαίωμα να μιλάει για «αγώνες για την παραλία».
Αγώνες για ποιο πράγμα; Για να γίνει η παραλία αντιπροσωπεία πλούσιων κοσμημάτων, ακριβών εστιατορίων και κρουαζιερόπλοιων; Για να γίνει η παραλία τόπος επίσκεψης «κροίσων» (η φόρμουλα είναι πανάκριβο άθλημα και δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας) και ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας «εργαζόμενοι- επαίτες»;
Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη, την οποία δήθεν καταγγείλει η δημοτική αρχή και αυτή που μας έφερε τη παγκόσμια κρίση;

Σχετικά με τις καταγγελίες ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου, το κλείσιμο του Δήμου  και τις αντίστοιχες δηλώσεις του Δημάρχου και της Διοίκησης, μπορώ να πω με σιγουριά και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τους δημοτικούς της συμβούλους, ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, η οποία συντονίζει τους Δήμους) ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ. Αντίθετα, ο Δήμαρχος άφησε να γίνει εσωτερική ψηφοφορία η οποία εξέλεξε, έτσι άλλωστε ήταν φανερό ότι θα γίνει, τρία μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Άρα όταν στα θεσμικά όργανα και στις ψηφοφορίες, εκ του αποτελέσματος, υποστηρίζεις (ή έστω δεν φροντίζεις να καταγγείλεις ξεκάθαρα) το τότε κυβερνών κόμμα και τις πολιτικές του στα θεσμικά όργανα των Δήμων, είναι υποκριτικό μετά να καταγγέλλεις και να δηλώνεις ότι είσαι ενάντια στις πολιτικές αυτές του μνημονίου.

Τέλος, όπως αναφέρω και έμμεσα στην ανεξαρτητοποίηση μου, η κίνηση «Καλή Μέρα» και τα αξιότιμα μέλη της τα οποία ακόμα τιμώ και σέβομαι απεριόριστα, με την διοίκηση του Δήμου, η οποία έχει και αυτή πολλά αξιόλογα άτομα που σέβομαι αλλά διαφωνώ πολιτικά με τους χειρισμούς της και τον τρόπο που διοικεί, είναι δυστυχώς δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.
Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης δεν είναι καν μέλη της κίνησης, ούτε συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες της. Επίσης το προεκλογικό πρόγραμμα της κίνησης και συνεπώς και του συνδυασμού, καμία σχέση δεν έχει με τη δράση της διοίκησης.

Για όλα τα παραπάνω, δεν θα μπορούσα να είμαι μέλος πια σε αυτή την διοίκηση.
Η ανεξαρτητοποίηση μου είναι πολιτική, με φανερά και ξεκάθαρα επιχειρήματα σχετικά με την πορεία και την πολιτική κατεύθυνση της διοίκησης. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ούτε κρυφούς στόχους δεν έχει, ούτε προσωπικές αιχμές.
Η διοίκηση οφείλει να δείξει ταπεινότητα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή και να παραδεχθεί τα πολλά και σοβαρά λάθη της και όχι να επιτίθεται, μέσω της δημοτικής κίνησης που έχει απαξιώσει, σε ανθρώπους που της κάνουν πολιτική κριτική. Η πόλη μας και ο λαός της, δεν πρέπει να πληρώσουν τα λάθη της
Η κίνηση «Καλή Μέρα» από την άλλη, η οποία έβγαλε και την «ανακοίνωση-απάντηση» θα έπρεπε να την απασχολεί το γεγονός ότι δεν έχει καμία πολιτική πρόσβαση στην διοίκηση και στις αποφάσεις του Δήμου, παρόλο που αυτή ψήφισε ο κόσμος. Όχι να ρίχνει τα «βέλη» της ενάντια σε ανθρώπους που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για 4 χρόνια, υπέρ της.


Με εκτίμηση,

Μανουσιάδης Χαράλαμπος
Δημοτικός Σύμβουλος
Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Και ένα δικό μου σχόλιο:


Μια μόνο παρατήρηση, μια που με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την παράταξη του Λουκά Τζανή έγραψα την προσωπική μου άποψη.
Η παραίτηση σου, ξεχωρίζει από τις παραιτήσεις των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων επειδή είναι κατ’ εξοχήν πολιτική και όχι προσωπική.
Την θεωρώ απολύτως δικαιολογημένη για έναν πρόσθετο λόγο, ο οποίος συμπεραίνεται από την παράθεση των γεγονότων όπως την κάνεις, και είναι εξόχως πολιτικός.
Στο δημοτικό συμβούλιο και ειδικά στην πλειοψηφία, υπάρχουν 2-3 άνθρωποι νέοι, κάτω των 30 ετών.
Κανείς δεν αξιοποιήθηκε, κανείς δεν βοηθήθηκε να αναπτύξει δράση, όπως όφειλε η παράταξη να κάνει.
Πέσατε «θύματα» κυριολεκτικά των επιθυμιών των «μεγάλων» με το αιτιολογικό της απειρίας.
Υπό άλλες συνθήκες, αυτή η ιδιόμορφη επετηρίδα όπου οι μεγάλοι καπελώνουν τους νεώτερους με την συγκεκριμένη δικαιολογία της εμπειρίας, θα καταπινόταν αμάσητη και όλοι θα το θεωρούσαν φυσιολογικό.
Άλλωστε συνολικά η ηθική μας βρίθει ανωμαλιών υπό την σκέπη του φυσιολογικού, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Στις συνθήκες του δήμου μας, έτυχε η στενή διοικητική ομάδα του δήμου όπως την ορίζει ο καλλικράτης να είναι και ανίκανη, άλλη δεν υπάρχει, και η κενολογία της δικαιολογίας ότι οι νέοι πρέπει να περιμένουν να «μάθουν» απλά πέφτει στο κενό, εκεί που ανήκει δηλαδή, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την απολίτικη, προσωπική και προσωποπαγή μέθοδο διοίκησης του δήμου.
Έδωσες τον αγώνα σου, έκανες την προσπάθεια σου.
Πολλοί λένε, ήταν χαμένη εξ αρχής η προσπάθεια.
Εγώ συμφωνώ εκ των πραγμάτων μαζί σου.
Δόθηκε ο αγώνας, έπρεπε να δοθεί, απέτυχε, ας συσσωρεύσουμε την εμπειρία της αποτυχίας.
Τα ίδια πρόσωπα, και κυρίως οι ίδιες αντιλήψεις, όπως τις ονοματίζεις και όπως και γω κάπως τις περιγράφω, είναι καταδικασμένες σε προσωπική …επιτυχία κάποιων, αλλά σε πολιτική και δημοτική αποτυχία ως προς τους σκοπούς.
Τα τελευταία γεγονότα που οδήγησαν στην πραγματικότητα σε παραίτηση τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Μαρτάκη, αλλά και την αντιπρόεδρο Χρύσα Μυργιαλή κι ας προερχόταν από την αντιπολίτευση, άρα δεν είχε καμιά, ούτε καν ηθική, ευθύνη, είναι ενδεικτικά και χαρακτηρίζουν το δημοτικό μας συμβούλιο.
Τους θεσμούς, τους εφαρμόζουμε και αγωνιζόμαστε να τους αλλάξουμε.
Αν εν κρυπτώ τους παραβιάζουμε, πρώτα γινόμαστε εμείς ανεξέλεγκτοι, και μετά διαπαιδαγωγούμε τις νεώτερες γενιές σε ότι χειρότερο μπορούν να γίνουν.
Να μην αγωνίζονται, αλλά να ψάχνουν τρόπους «έξυπνης» παρανομίας.
Να παραδίδουν με λίγα λόγια την ημέρα στην νύχτα.
Βάλτο κι αυτό σαν μια παράγραφο στην ανώμαλη ηθική που διάγουμε και που, καλά θα κάνουν οι νεώτερες γενιές να φροντίσουν να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου