Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Συμβολή στη συζήτηση για την ΔΕΗ


Της Μαρίας Καραφέρη
Δικηγόρου, μέλους της Παμπειραϊκής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Το αίτημα για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, επανέρχεται με δριμύτητα στο προσκήνιο. Τίθεται όμως υπό άλλη οπτική γωνία. Οι πολυήμερες κατασκηνώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο του παρελθόντος, έχουν δώσει τη θέση τους στην διερεύνηση των ωφελημάτων που ενδέχεται να ενέχει η παραμονή και λειτουργία του στην περιοχή.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ήδη από το 1996, υπεγράφη πανηγυρικά Πρωτόκολλο μεταξύ του τότε Δημάρχου Κερατσινίου Γ. Χάσκα, του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργού Ανάπτυξης και της ΔΕΗ, σύμφωνα με το περιεχόμενο του οποίου, προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διακοπτόμενη λειτουργία του σταθμού τριάντα τριών μηνών εντός έξι ετών, μετά το πέρας των οποίων θα τερματιζόταν η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. Προβλεπόταν δε ανάπλαση στο χώρο του εργοστασίου, σε έκταση εβδομήντα στρεμμάτων, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
Κατά τη φερόμενη ως ημερομηνία λήξης του πρωτοκόλλου, ήτοι κατά το έτος 2002, ο γενικός διευθυντής του σταθμού της ΔΕΗ Κερατσινίου, Γερ. Πυλαρινός, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο πρωτόκολλο συνεργασίας, υποστήριζε ότι η ημερομηνία λήξης του εργοστασίου δεν είχε παρέλθει, αφού η λειτουργία του επί της ουσίας ξεκίνησε το 2000, οπότε ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μετατροπές για τη λειτουργία του με αέριο και τοποθετούσε την παύση της λειτουργίας το 2006. Ο δε γενικός γραμματέας Ενέργειας, Γ. Αγραφιώτη, δήλωνε ότι οι αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθιστούσαν υποχρεωτική την κατασκευή τριών νέων σταθμών. Μετά δε το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα έκλεινε οριστικά ο σταθμός στο Κερατσίνι.
Παρά ταύτα το πρωτόκολλο συνεργασίας καταστρατηγήθηκε τόσο από την άποψη του χρονοδιαγράμματος, όσο και υπό το πρίσμα των αντισταθμιστικών οφελών.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας του 1996 και ενώ η ανάπλαση της περιοχής παρέμεινε στις μακέτες, η διοίκηση της ΔΕΗ, επιδιώκει την υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και της επιχείρησης. Το Σχέδιο Συμφωνίας Δήμου - ΔΕΗ που έστειλε η Διοίκηση της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων εν κρυπτώ με το Δήμαρχο, προϋποθέτει την παροχή άδειας – σημειωτέον αόριστης διάρκειας – εκ μέρους του Δήμου για την κατασκευή νέας μονάδας, ενώ προβλέπει ως αντάλλαγμα την τήρηση μέρους των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το πρωτόκολλο του 1996 και την αποχή από την διεκδίκηση του Πάρκου Πρέσσοφ και της Παιδικής Χαράς. Με άλλα λόγια, προσφέρει όσα είτε ο Δήμος δικαιούται νόμιμα να διεκδικήσει είτε όσα είναι εν τοις πράγμασι ήδη κεκτημένα.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί απορίες ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μπει κανείς σε αυτή τη συζήτηση. Τί είναι αυτό που πραγματικά άλλαξε από την εποχή των μαχητικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο;
Το Κερατσίνι και ειδικά η περιοχή της Χαραυγής όπου φιλοξενείται το εργοστάσιο είναι μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, καθώς έχει εξαιρετικά υψηλό συντελεστή δόμησης, ελάχιστους ελεύθερους χώρους, συνορεύει με την Ψυτάλλεια, την ιχθυόσκαλα, και το car terminal, ενώ επιβαρύνεται περιβαλλοντικά και από την περιφερειακή λεωφόρο και το λιμάνι.
Δεν πρέπει δε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όσο “πράσινο” και αν είναι ένα εργοστάσιο, παραμένει παράγοντας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Παλαιότερες έρευνες του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Κερατσίνι υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του θείου και του αζώτου, γεγονός που συνδέεται με την λειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ, καθόσον το διοξείδιο του αζώτου, είναι ο βασικός ρυπαντής του φυσικού αερίου, καύσιμο το οποίο χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τη λειτουργία της.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συνορεύει με κατοικίες, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της λειτουργίας της. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι καπνοί να φτάσουν στην περιοχή της Χαραυγής.
Το επιχείρημα, εξάλλου, που βρίσκει, λόγω κρίσης, ευήκοα ώτα, ότι η λειτουργία του εργοστασίου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλό δείκτη ανεργίας, είναι στην πραγματικότητα έωλο, καθώς οι θέσεις εργασίας που ενδέχεται να δημιουργηθούν είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να μην συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της κατάστασης.
Για όλους αυτούς τους λόγους και συνεκτιμώντας την περιρρέουσα, πράγματι ζοφερή, οικονομική κατάσταση, με την πεποίθηση ότι η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, αν δεν αδειοδοτηθεί από το Δήμο, θα τερματιστεί μετά το 2014, καθώς θα έχει καταστεί ασύμφορη, στο μυαλό μου έρχονται, σε πείσμα των καιρών, οι στίχοι των Χειμερινών Κολυμβητών “εγώ τ' αστέρια θα κοιτάζω και χαρακτήρα δεν θ' αλλάζω” με την εικόνα των κατασκηνώσεων διαμαρτυρίας του παρελθόντος, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δικαιωθούν.

15 σχόλια:

  1. Γειά σου ρε Μάνο γραφείο τύπου του Γιάννη του Τζανή και του Ευγενίου. Αν έχει τέτοιος φίλους ο Δήμαρχος, τι να τους κάνει τους εχθρούς. Είναι εμφανές ότι πηδάς από το καράβι Μάνο. Καλά του κάνεις όμως. Του χρειάζεται, για να καταλάβει τι μαλακιές εχει κάνει κατά καιρούς. Όσο για την κοπελιά, το "πουλέν" της ΔΗΜΑΡ στην περιοχή, η ασχετοσύνη της βγάζει μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου ανώνυμε. Την αφήνω για όσους έχουν τσίμπλες στα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζήτημα ΔΕΗ συνοψίζεται στο εξής πέρα από ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ.
    Αν μπορούμε να διώξουμε τη ΔΕΗ τη διώχνουμε και πάει στο καλό.
    Αν δεν μπορούμε κοιτάμε τι μπορούμε να πάρουμε.
    Αν μπορούσαμε να τη διώξουμε θα το είχαμε κάνει 20 χρόνια τώρα θα ήταν αρκετά.
    20 χρόνια όμως δεν έχουμε πάρει τίποτε αν και θα μπορούσαμε. Σε αυτή τη λογική ήταν ο Χάσκας και είχε δίκιο.
    Το ότι δεν ρυπαίνει τώρα με το φυσικό αέριο το βλέπουμε όσοι μένουμε γύρω-γύρω.
    Αν πάρουμε την τηλεθέρμανση και επιδότηση θα είναι ΟΚ.
    Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες και συζητήσεις σκοπιμοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η τηλεθέρμανση για ολοκληρη την πόλη ειναι πολύ δύσκολη, αφού χρειάζεται να γίνουν δαπανηρές και χρονοβόρες κατασκευές. Για την γύρω περιοχή είναι εφικτή. Ο Χάσκας πολυ καλά το είχε σκεφτεί, ωστόσο έγιναν λάθη, τα οποία έχουν να κάνουν και με μικροκομματικά παιχνίδια της εποχής. Για να είμαι δίκαιος ήταν πολύ δύσκολο ο Δήμος Κερατσινιου, να τα βάλει με τη ΔΕΗ την περίοδο εκείνη. Ήταν πολύ πιο ισχυρή. Γενικά ο Δήμος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις του και να πράττει αναλόγως. Αντικειμενικά το προσχέδιο συμφωνίας του Τζανή,με βάσει τις υπάρχουσες συνθήκες είναι παραπάνω από καλό για το Δήμο, ωστόσο επειδή το θέμα είναι τεράστιο, θα πρέπει να πάρει την έγκριση του Κερατσινιώτικου λαού.
    Με εκτίμηση
    Α.Β. ... και του πουλιού το γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πρέπει να σημειώσω, ότι με το κείμενο της Μαρίας Καραφέρη ανοίγουμε ένα δημόσιο προβληματισμό για την τύχη του εργοστασίου της ΔΕΗ.
    Όποιος θέλει, ακόμη και ανώνυμα, μπορεί να καταθέσει την άποψη του, κι αν είναι πολύ μεγάλη μπορεί να την στείλει με e-mail (manosgl@hotmail.com) ώστε να αναρτηθεί σαν θέμα. Οποιοδήποτε σχόλιο όμως περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τρίτους θα διαγράφεται.
    Θα αναρτήσω και την δική μου άποψη, αφού διαβάσω το περίφημο μνημόνιο του 96, γύρω από το οποίο έχω επιφυλάξεις.
    προς το παρόν, δηλώνω σκεπτικιστής και διαβάζω με ενδιαφέρον όλες τις απόψεις, όπου κι αν αναρτώνται.
    Για την δική σας ευκολία να παρακολουθήσετε πολλές απόψεις θα μαζέψω κάποιες αναρτήσεις και θα σας δώσω τις διευθύνσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΟ ΑΡΧΙΓΛΥΦΤΗ ΤΟΥ ΤΖΑΝΗ...ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΜΑΝΟ;;;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ;;;ΟΛΟ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΑΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...ΝΑ ΙΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ Η ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ...ΑΛΛΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimoskeratsinioudrapetsonas/ada/%CE%92%CE%9F%CE%9D0%CE%A9%CE%95%CE%A3-%CE%A02%CE%93

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΑΡΧΙΓΛΥΦΤΗ ΚΟΟΥΤΣ ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΕΝ ΣΑΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιχειρηματίας είναι ,δυό φαρμακεία έχει ,να μη κονομήσει καμπόσα παραπάνω τώρα που έγινε και δήμαρχος;κατέβηκε ως υπερκομματικός και παγίδεψε πολύ κόσμο.Σήμερα ο λαός που τον ψήφησε το έχει μετανοιώσει ακόμη και ο αντιδήμαρχος ενας γιατρός πάνω απ'ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ πασίγνωστος στο Κερατσίνι για το ανθρωπιστικό του έργο ο Γιαννης ο Τσουτσας παραιτήθηκε. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμαρχος και ο βουλευτής είναι θεσμοί που όπως λειτουργούν μέσα από ένα ξεπερασμένο Σύνταγμα πρέπει άρδην ναλλάξουν.Εκλεγεται τις Βουλευτής η Δήμαρχος και μέχρι εκεί η συμμετοχή του λαού μετα; τι μετά, Κανένας έλεγχος απ'ο αυτούς που τους εκλέξανε με την ψήφο τους.
    Μετάνοιωσε ο λαός τηου Κερατσινίου-Δραοπετσώνας που τον ψήφησε,και λοιπόν!μπορεί να τον ελεγξει; όχι φυσικά.Ψήφησε ένας ολόκληρος λαός το ΠΑΣΟΚ για περισσότερη δημοκρατία και του βγήκε κυβέρνηση τοκογλύφου Παπαδήμιου.Τρελλά πράγματα.Απλά όλοι πρεπει να καταλάβουμε ότι το Συνταγμα που ψηφήστηκε το 1975 απ τον Καραμανλή και επικυρώθηκε απο τον Α.Παπανδρεου το 1984 είναι ξεπερασμένο γιατί αν δεν ήταν δεν θα οδηγούμεθα στην σημερινή κατάσταση.Σας ερωτώ δεν επρεπε το Σύνταγμα να περιείχε τον όρο
    ΟΤΙ ΑΜΕΤΆΚΛΕΙΤΑ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ομως Ο εθνάρχης τον αφαίερεσε παρά τις διαμαρτυρίες της τότε αντιπολίτευσης Ε.Κ ΚΚΕ κλπ η οποία απεχώρησε απο τη βουλή.Τα σχολια δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.drapetsini.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Επιχειρηματίας είναι ,δυό φαρμακεία έχει ,να μη κονομήσει καμπόσα παραπάνω τώρα που έγινε και δήμαρχος;"
    ΣΧΟΛΙΟ: Λαϊκισμός του χειροτερου είδους. Μ' αυτό το σκεπτικό οποιοσδήποτε γίνεται Δήμαρχος, το κανει για να κονομήσει κάμποσα παραπάνω. Εκτός αν ο συγκεκριμένος Ανωνυμος έχει κατα νου για ιδανικό προφίλ Δήμαρχο, τον Γιαννη Τσουτσα. Όσοι είναι κοντά στο Δήμο και στον τρόπο με τον οποίο διοίκησε ο Τσούτσας την Επιχείρηση, ξεκαρδίζονται στα γέλια. Μεταξύ μας, αν ο κόσμος ήξερε τι ψήφιζε, ο Τσούτσας δεν θα έπαιρνε ποτέ πάνω από 200 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κυβερνήσει ποτέ μετά το 1985.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα συμφωνήσω με τον τελευταίο ανώνυμο αν και είμαστε εκτός θέματος.
    Και σε τελική ανάλυση, επειδή πολύ φοριέται, τι πρόβλημα έχει σήμερα η εθνική κυριαρχία που δεν το είχε πριν το 75 και φταίει το σύνταγμα;
    Και πόσα πράγματα που προβλέπει το σύνταγμα δεν καταπατούνται χωρίς συνέπεια επειδή "φταίει κι ο λαός που είναι μαραζιάρης;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης να σημειώσω, ότι η δυο ανώνυμοι που σαρκάζουν το πρόσωπο και δεν ασχολούνται με το κείμενο δεν έχουν άποψη, απλώς σέρνουν την κακομοιριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΟ ΑΡΧΙΚΑΚΟΜΟΙΡΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΓΛΥΦΤΗ ΤΟΥ ΤΖΑΝΗ...ΠΕΣ ΡΕ ΜΑΝΟ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΗΣ;;;ΤΙΣ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ;
    Υ.Γ. Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. MANO ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ... ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΠΑΡΕΛΛΗΝ, ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗΣ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ, ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΗΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΑ, ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 50 ΨΗΦΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή