Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

πεθαίνοντας στη Δραπετσώνα



...Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τον κ. Αγγελόπουλο παρέσυρε μοτοσυκλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα», που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας....
...μας πληροφόρησε απλά η αποψινή ειδησιογραφία

Δυο μήνες πριν, η ελπίδα μιας καλλιτεχνικής ματιάς, διαφορετικής από τις μουντές αναλύσεις των ειδικών γύρω από τη κρίση μας, έδινε ένα κάποιο βάλσαμο στα βάσανα μας.

Θ. Αγγελόπουλος: «Ο καθένας φροντίζει για το κόμμα του»
Τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με επίκεντρο την κρίση
αρχίζουν σε ένα μήνα


από το http://www.tovima.gr
«Το κείμενο του σεναρίου είναι αντιπροσωπευτικό της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη και τονίζει ιδιαίτερα την κυριαρχία αγορών και τραπεζών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο, πρωταγωνιστής στην επόμενη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Η άλλη θάλασσα», η οποία θα αρχίσει να γυρίζεται σε έναν μήνα και κάποιες μέρες από σήμερα. Συγκεκριμένα, ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων είναι η 19η Δεκεμβρίου με την προοπτική να ολοκληρωθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, γιατί οι χώρες μας, η Ιταλία και η Ελλάδα, είναι συγγενείς ζώντας παρόμοιες συνθήκες» συμπλήρωσε ο Τ. Σερβίλο.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση του Τ. Σερβίλο και του Θ. Αγγελόπουλου σε ελληνικό έδαφος έγινε το πρωί της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια όπου ο σκηνοθέτης δεν έκρυψε την οργή του για τα όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στην Ελλάδα. «Είμαι θυμωμένος με όλους» είπε χαρακτηριστικά. «Ο καθένας φροντίζει για το κόμμα του και όχι για την χώρα. Εχω πει εδώ και καιρό ότι πρέπει να βρεθεί λύση κοινή! Η Ευρώπη ενδεχομένως να μην είναι η Ευρώπη που είχαμε ονειρευτεί, όμως ο μόνος δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός».

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε τον Τόνι Σερβίλο όταν τον είδε στις ταινίες «Il dino» και «Οι συνέπειες του έρωτα». Το «Il divo» παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία του ιταλού ηθοποιού χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία του στον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι. «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα σε Αντρεότι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι» απάντησε σε ανάλογη ερώτηση ο Σερβίλο. «Ο Αντρεότι ήταν ένας δεινόσαυρος της πολιτικής, ένας πολιτικός ηγέτης με στρατηγική σε μια εποχή που και ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικό. Σήμερα τον τόνο τον δίνουν οι αγορές. Αυτές συνδιαλέγονται και όχι οι πολιτικοί».

Τα γυρίσματα της «Αλλης θάλασσας» θα γίνουν ως επί το πλείστον στο λιμάνι του Πειραιά, κάποια στην Πάτρα αλλά και στο Θέατρο Ρεξ. Ο Τόνι Σερβίλο υποδύεται τον Π. , πατέρα της Ε.(Ειρήνη Στρατηγοπούλου) και η σχέση τους θα είναι η ραχοκοκαλιά της ταινίας, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει και το ανέβασμα μιας παράστασης του έργου του Μπέρολντ Μπρεχτ «Η όπερα της πεντάρας». Σύμβουλοι του Θ. Αγγελόπουλου στο σενάριο θα είναι οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Πέτρος Μάρκαρης, η διεύθυνση φωτογραφίας θα είναι του Ανδρέα Σινάνου, ενώ οι δυο κόρες του σκηνοθέτη, Ελένη και Κατερίνα θα κάνουν το κάστινγκ και τα ντεκόρ αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των ελλήνων ηθοποιών της ταινίας, απαρτίζεται εκτός άλλων, από τους Χρήστο Λούλη, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Δημήτρη Πιατά, Τζούλια Σουγκλάγκ, Ακύλλα Καραζήση, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μάνο Βακούση, Ερρίκο Λίτση, Βασίλη Κολοβό, Θόδωρο Κατσαδράμη, Ελένη Γερασιμίδου, Ηλία Λογοθέτη και Αγγελο Αντωνόπουλο.


...και από το πρόσφατο δελτίο τύπου του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας
μετά από συνάντηση του Δήμαρχου με τον σκηνοθέτη,

με αφορμή τα γυρίσματα στην πόλη μας....


Τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο συνάντησε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής με την ευκαιρία της έναρξης των γυρισμάτων της νέας του ταινίας « Η Άλλη Θάλασσα».

Ο «ποιητής των εικόνων», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ξένος Τύπος δημιουργεί ένα φιλμ για την οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση. Διεισδύσει με τον φακό του στην... άλλη θάλασσα, στην εναλλακτική λύση που προτείνει και στα μάτια του είναι η τέχνη. Εκεί τοποθετεί το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης και του οράματός του, το οποίο έχει χαθεί από τη σκληρή καθημερινότητα.

Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης, οι ντόπιοι κρητικοί ονόμαζαν κάποτε «άλλη θάλασσα» τη νότια θάλασσα του νησιού για να τη ξεχωρίζουν από το Κρητικό Πέλαγος, τη βόρεια θάλασσά τους. Η «άλλη θάλασσα», είναι το εξωτικό Λιβυκό Πέλαγος που βρέχει τη Κρήτη από τη μία και την αφρικανική ήπειρο από την άλλη. Το σενάριο της ταινίας εκτυλίσσεται στον Πειραιά του σήμερα και αφορά όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης το ελληνικό παρόν και έμμεσα το μέλλον.


Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων της νέας του ταινίας είναι γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και ο Δήμαρχος κ Λουκάς Τζανής δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμος μας που η περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά φιλοξενεί τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου. Μέσα στις μεγάλες καθημερινές μάχες που δίνουν οι δημότες μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η τέχνη είναι μια αχτίδα φωτός. Ένα ανοιχτό παράθυρο στην ελπίδα που νιώθουμε πως έχει χαθεί. Είναι όμως και μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να επαναξιολογήσουμε τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας. Θα βοηθήσω στα γυρίσματα σε ό,τι χρειαστεί ο σκηνοθέτης σχετικά με τους χώρους που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου μας. Ευελπιστώ πως το όραμα του για την «άλλη θάλασσα» θα εκπληρωθεί.»

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, και ο πρώην Aντινομάρχης Πειραιά κ Παύλος Τριανταφύλλου...

...άντε γειά!!!

3 σχόλια:

  1. Σήμερα Μάνο φτωχεύσαμε, γιατί φεύγουν άνθρωποι αξίες του τόπου μας. Δεν ξέρω γιατί αλλά είναι η πρώτη ίσως φορά που με πλήγωσε το τέλος ενός ανθρώπου που ήταν δικός μου αλλά με την πλατειά έννοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. που κολαει το ενα με το αλλο; η τεχνη με την τοπικη απογοητευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή