Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Νέο πολεοδομικό σχέδιο Κερατσινίου

Αντιγράφω από το blog του Τσιρίδη το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Κερατσινίου, μια που σίγουρα είναι καλλίτερος γνώστης από μένα.
Με μια παρατήρηση μόνο.
Ψυχραιμία.
Μπορεί να έχει καθυστερήσει, όμως επειδή δεν προβλέπονται "μάχες" θα κλείσει γρήγορα και μέσα στις προθεσμίες.
Απ' όσο ξέρω, οι προθέσεις της διοίκησης κινούνται στα πλαίσια των προηγούμενων αποφάσεων ή εισηγήσεων, δηλαδή σε συντελεστή έως 2,6 και μέγιστο ύψος έως 16 μέτρα.
Άρα, δεν θα υπάρξουν θερμές μέρες.

Η ανάρτηση του Τσιρίδη με τίτλο:

Άμεση δράση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κερατσινίου

Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Κερατσινίου σχεδιάστηκε στην τελευταία θητεία του Δ. Σαράφογλου (2003-2006) και ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2006. Προέβλεπε συντελεστή δόμησης 2,6 για ολόκληρο το Κερατσίνι και μέγιστο ύψος 19 μέτρα (αν θυμάμαι καλά). Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), που είναι ο αρμόδιος για την τροποποίηση, αποφάσισε στην Εκτελεστική του Επιτροπή και έστειλε στον Δήμο στα τέλη του 2010 ως τροποποίηση ένα σχέδιο που δίνει συντελεστή δόμησης 2,0 σε όλο σχεδόν το Κερατσίνι πλην δύο περιοχών γύρω από την Παναγή Τσαλδάρη. Ο Δήμος έπρεπε να αποφασίσει μέχρι τέλους Φεβρουαρίου επί του σχεδίου του ΟΡΣΑ αλλά δεν το έκανε επειδή δόθηκε μια παράταση 5 μηνών και επειδή συνάρτησε το θέμα με μια μελέτη που ανέθεσε στο Πολυτεχνείο. Υποτίθεται ότι το ΕΜΠ θα έκανε προτάσεις και για συντελεστές δόμησης και χρήσεις γης, ενώ θα έβλεπε και το θέμα της Ανάπλασης.

Τι έγινε τελικά; Απλά, τίποτα!

Πέρασε το πεντάμηνο και το ΕΜΠ δεν έκανε προτάσεις (και μάλλον δεν θα κάνει ποτέ) ενώ ο δήμος δεν αποφάσισε και πρέπει τώρα να έχει αποφασίσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο προκειμένου να είναι μέσα στις προθεσμίες. Ο ΟΡΣΑ έστειλε έγγραφο με το οποίο προειδοποιεί ότι αν το ΔΣ δεν προχωρήσει σε απόφαση και δεν κινηθεί ο Δήμος σχετικά γρήγορα τότε θα του ζητηθούν και χρήματα (που είναι ευρωπαϊκά) πίσω!

Τώρα όλοι τρέχουν.

Συνεδρίασε εκτάκτως μια επιτροπή που ήταν κάτι σαν Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εκεί διαπιστώθηκε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις. Η αντιδήμαρχος Βάνα Δατσέρη ανέλαβε να τρέξει το θέμα για να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να προηγηθεί σύσκεψη παρατάξεων για διαβούλευση.

Αυτό το τρέξιμο (αναγκαίο ούτως ή άλλως) είναι για τη διαδικασία, δηλαδή τις προθεσμίες, τη νομιμότητα των αποφάσεων κλπ. Η ουσία όμως είναι αλλού. Και η ουσία βρίσκεται στους συντελεστές δόμησης και το επιτρεπόμενο ύψος κυρίως και στις χρήσεις γης δευτερευόντως. Επίσης σε ρυθμίσεις για την Ανάπλαση.

Για να μην πολυλογώ καταγράφω:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ:

Η δική μου πρόταση για τη Δραπετσώνα ήταν για συντελεστή δόμησης ΤΟ ΠΟΛΥ 2.0 και μέγιστο ύψος οικοδομών τα 14 μέτρα.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δραπετσώνας επί δημαρχίας Χρυσού ήταν για συντελεστή δόμησης 2,6 με μέγιστο ύψος 16 μέτρα.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου ήταν για συντελεστή δόμησης 2,6 με μέγιστο ύψος 19 μέτρα.

Το ΚΚΕ δεν ξέρω τι θέση έχει. Όχι πως δεν την έχει εκφράσει, απλά εγώ τυχαίνει να μην την θυμάμαι τώρα.

Το θέμα των συντελεστών δόμησης είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και δείχνει την αντίληψη των πολιτικών προσώπων για το περιβάλλον, την πόλη και τους ανθρώπους.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ:

Η πρόταση του ΟΡΣΑ περιλαμβάνει για την ανάπλαση δύο βασικές ρυθμίσεις: α) Μητροπολιτική παρέμβαση, β) συντελεστή δόμησης 0,6. Εννοείται ότι το (α) είναι θετικό και το (β) αρνητικό (ας μην το χαρακτηρίσω ακόμα καταστροφικό, είναι πάντως εξαιρετικά γενναιόδωρο!!!). Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ του ΟΡΣΑ στην οποία πρέπει να επιμείνουμε ο ΣΔ είναι 0,4 ανά ιδιοκτησία και η περιοχή χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας

ΟΡΙΑ

Η πρόταση περιλαμβάνει και όρια του δήμου με βάση ρυθμίσεις που ίσχυαν παλιότερα ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη. Το θέμα είναι δευτερεύον γιατί θα λυθεί εύκολα υπηρεσιακά.

Αυτά για ενημέρωση και μια πρώτη καταγραφή. Το θέμα θα μας απασχολήσει την προσεχή εβδομάδα έντονα!

5 σχόλια:

  1. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει, σε όλο το μήκος της, η οδός ΜΥΣΤΡΑ στο Κερατσίνι αλλά και πολλοί άλλοι δρόμοι σο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα!
    Γινόμαστε κουραστικοί αλλά θα ερωτήσουμε τον δήμαρχο Λουκά Τζανή να μας ενημερώσει με τι ασχολείτε η Αντιδημαρχία μικροέργων του δήμου;
    Έχουμε την εντύπωση ότι ο εκάστοτε αντιδήμαρχος δεν πρέπει μόνο να τσεπώνει τα 2000+ ευρώ της θέσης, αλλά και να ασχολείται με τα μικροέργα που χρήζουν επισκευής όπως στην προκειμένη αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.

    ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ.
    ΤΟΣΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ?
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (39%) ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ
    ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΥΛΟΥΔΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΑΟΥΖΟΥΖ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ Ο ΦΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΕΡΓΟ.
    ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ
    ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΑΖΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑΖΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΕΨΕΙ 10000 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΡΙΞΑΤΕ ... ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ 4ΕΤΙΑ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΗΚΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ "ΕΛΛΗΝ" ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΒΑΡΙΔΙΑ" ΤΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗ, ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΙ ΜΙΖΕΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ "PROJECT" (ΒΛΕΠΕ F1), ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΗΡΘΕ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΕΣ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ "ΜΠΕΤΟ" ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΘΗΡΙΑ" ΚΤΗΡΙΑ ?! ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΠΡΙΝ ? ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΙΔΑΝ ? ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΚΗΦΗΝΕΣ" ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ .... ΑΥΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ..... ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 11:40, ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο ΕΛΛΗΝ, κάνει μια επιθετική κριτική, πολύ επιθετική θα έλεγα, όμως αναφέρεται σε συγκεκριμένα πράγματα.
    Εσύ που δείχνεις να συμφωνείς μαζί του, γιατί λες άλλα αντ' άλλων;
    πως είναι δυνατόν να κατηγορείς τον σημερινό δήμαρχο για την μείωση του συντελεστή δόμησης, επειδή με την συμβολή των προηγούμενων δημάρχων οι εργολάβοι έκαναν πανηγύρια;
    Τον κατηγορείς επειδή δεν κατέβασε τον συντελεστή ...πριν χρόνια;
    Σύνελθε!!!
    Για τα σημεία που αναφέρει ο ΕΛΛΗΝ δεν γνωρίζω να απαντήσω τίποτα. θα μάθω όμως.
    Μόνο μια παρατήρηση.
    Ο Τζανής εκλέχτηκε τον δεύτερο γύρο με ποσοστό σχεδόν 58%.
    ο Μελάς που θαυμάζεις τιμήθηκε ως τελευταίος με ποσοστό σχεδόν 20%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ" ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΜΑΝΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ "ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΜΑΝΟ". ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΜΑΙ FUN ΤΟΥ BLOG ΣΟΥ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΑΥΤΟ, ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΛΕΣ ΟΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,
    "ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ" ΣΧΟΛΙΟ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗ ? (ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ)
    "άλλα αντ' άλλων" ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΣΙΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ?
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΩ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΟ "ΘΑΥΜΑΖΩ" ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα, εσύ είσαι ο ΕΛΛΗΝ ή ο σκέτος ανώνυμος;
    το "άλλα αντ' άλλων" πηγαίνει στον σκέτο ο οποίος αναφέρεται επιθετικά στον Τζανή, σχετικά με τον συντελεστή δόμησης.
    για την καθαριότητα, έχω γράψει πολλές φορές. Δεν είναι καλή, δεν είναι όμως και η βρωμιά που περιγράφεις, γι αυτό σε λέω υπερβολικό αν είσαι ο ΕΛΛΗΝ.
    Συνηθίζω να σκέφτομαι απλά τα πράγματα, αυτό είναι το "ιδιαίτερο" που μου προσάπτεις.
    Με απλή λογική, ο Τζανής έχει βάσανα, αλλά έχει και πολύ χρόνο μπροστά του να τα διορθώσει.
    Απλά, εσύ μάλλον ελπίζεις να μην τα διορθώσει και γω ελπίζω να τα διορθώσει.
    Ο ένας στους δυο θα κερδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή