Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

παράπλευρες απωλειες

Το μεγάλο όραμα της παραλιακής μετώπης που κόστισε 6,5 εκατομμύρια ευρω, είχε σκοπό να συνδέσει την Δραπετσώνα με το λιμάνι.
Όλοι οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούσαν να κατέβουν κατ' ευθείαν στο λιμάνι, χωρίς την μεσολάβηση λεωφορείων και ταξί και να μπουν στο καράβι της επιλογής τους. Εύκολη αναχώρηση για όλους τους προορισμούς, και ακόμη πιο εύκολη επιστροφή από το ταξίδι.
Το τουριστικό κίνητρο προς τους κατοίκους, σκόνταψε όπως όλοι ξέρουμε στην αντιαναπτυξιακή πολιτική του ΟΛΠ, που αν και, η προηγούμενη δημοτική αρχή του έκανε όλα τα χατίρια, αυτός δεν επέτρεψε την πρόσβαση.
Υπάρχουν όμως ζωντανά, που παραβλέποντας τους ανθρώπινους σχεδιασμούς χρησιμοποιούν νυχθημερόν την περίφημη κατασκευή και από τα λαγούμια του λιμανιού και των καραβιών σκαρφαλώνουν και ξεχύνονται στα σπίτια που συνορεύουν με τον γκρεμό.
Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, από ποντικάκι ως αρουραίο, και είναι επικίνδυνα.
Κάτι να γίνει σύντομα κ. Δήμαρχε, γιατί μας βλέπω να κλαίμε, κι άντε μετά να αποδείξεις πως φταίει ο πρώην μας.

Μια μαργαρίτα στο σχολείο: ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ (Δέκα λόγοι) του Ευθύμη Δημόπου...

μια προκλητική κουβέντα στη συνήθεια:

Μια μαργαρίτα στο σχολείο: ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ (Δέκα λόγοι) του Ευθύμη Δημόπου...: " 1. Γιατί όπως γίνεται εδώ και χρόνια δεν πρέπει να «λείπουμε από τη Σαρακοστή» δηλαδή από αγωνιστ..."

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

οι ηττημένοι τα θέλουν όλα

Να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ για να τιμωρήσουν όσους παρέβηκαν τις εντολές στις δημοτικές εκλογές και δεν στήριξαν το χρίσμα, ζητά ένα τοπικό blog και επικαλείται δυο επιστολές του Ζαχαρία Ζούπη με σχετικό περιεχόμενο.
Υπάρχουν δυο διαφορετικές περιπτώσεις στον καλλικρατικό δήμο μας, και πολλές παρενέργειες αυτής της επιθυμίας για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Η πρώτη περίπτωση είναι του γραμματέα της οργάνωσης της Δραπετσώνας, όπου εμφανίστηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος υπό τον κάτοχο του χρίσματος της Ν.Δ.
Σ’ αυτή την περίπτωση δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσουν γι αυτόν, ή για όλους όσους τον θεωρούσαν σύντροφο τους τόσο χρόνια και τον τίμησαν μάλιστα κάνοντας τον γραμματέα.
Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ισχυρίζεται ότι «έβγαλε» δυο Δήμαρχους στην Δραπετσώνα παλιότερα, τον Αραβιάδη και τον Χρυσό. Γι αυτό έκανε την αποκοτιά να προσπαθήσει να βγάλει και τρίτο. Τον Μελά. Βέρος σοσιαλιστής.
Η δεύτερη περίπτωση που τρώει τα συκώτια του συντάκτη, είναι του σημερινού Δήμαρχου Λουκά Τζανή.
Με τον Τζανή συντάχθηκε μια ικανή μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα αγνοώντας την επίσημη υποψηφιότητα του Χρυσού με το χρίσμα του κόμματος.
Φυσικά δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, μπορώ όμως να μιλήσω για τα ρεύματα που κινούνται στη πόλη μας και παρασύρουν τις βεβαιότητες κάποιων.
Η πρώτη βεβαιότητα που παρασύρθηκε, έλεγε πως ότι αποφασίσει το κόμμα είναι νόμος που όλοι πρέπει να εκτελέσουν είτε τους αρέσει είτε όχι.
Άλλη βεβαιότητα που παρασύρθηκε όριζε πως οι ψηφοφόροι περιμένουν με αγωνία ποιόν θα υποδείξει το κόμμα για να τον ακολουθήσουν, σαν πρόβατα.
Τρίτη βεβαιότητα που παρασύρεται, ορίζει ότι όσοι υπακούουν, έχουν καλυμμένη την πλάτη τους, κι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα «χρησιμοποιηθούν» έστω αλλού.
Γι αυτό τα παράπονα.
Υπάρχουν και παράμετροι που οι τοπικοί πολιτικοί αναλυτές που ζητούν «να πέσουν κεφάλια» δεν θέλουν να σκεφτούν.
Το ΠΑΣΟΚ, είχε μπροστά του και δεύτερη επιλογή. Να επιλέξει, όπως έκανε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και στη Νίκαια, έναν ανεξάρτητο κοινής αποδοχής υποψήφιο, και να φιγουράρει με τους νικητές.
Παρασύρθηκε στον μοναχικό δρόμο.
Και κάποιοι έχουν ευθύνη γι αυτό. Κάποιοι που είτε δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τις φιλοδοξίες τους, είτε τυφλώθηκαν από τις εμπάθειες τους.
Και με την μέθοδο «ο ένας μου μυρίζει κι ο άλλος μου βρωμά»* οδήγησαν τα όργανα που τώρα εγκαλούν στην λάθος απόφαση.
Και συνεχίζοντας, ζητούν την καταδίκη των νικητών για να εξιλεωθούν οι ίδιοι ως ηττημένοι.
Δεν ξέρω ποιος και πως απαρτίζουν αυτό το όργανο του ΠΑΣΟΚ που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Αλλά θα γουστάριζα ένα όργανο που θα έλεγε:
Κάναμε λάθος που επιλέξαμε την αυτόνομη μοναχική κάθοδο.
Έπρεπε να είμαστε μαζί με τους άλλους.
Και γι αυτό φταίει ο τάδε και ο δείνα.
Για την Πόλη μας ρε γαμώτο.

*ένα «σπουδαίο» επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου ήταν η ανομοιογένεια του συνδυασμού του Τζανή που θα οδηγούσε σε πολυγλωσσία, απέναντι στην συμπαγή πολιτική ομοιογένεια του συνδυασμού του Χρυσού.
Στον ενάμιση μήνα της νέας περιόδου, είναι εμφανής η σύμπνοια του καλη μερα, ενώ ο συνδυασμός του Χρυσού συναποτελείται τουλάχιστον από τρεις ομάδες, προς το παρόν συνεργαζόμενες.

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

υπάρχει...

Σε πείσμα της εκκωφαντικής φασαρίας των «ναών πολιτισμού» -για να θυμηθούμε τον μακαρίτη που βάφτιζε το κρέας ψάρι- και των ιερουργών τους, ο πολιτισμός και υπάρχει και αναπαράγεται στα σοκάκια της κάθε γειτονιάς, μακριά από τις λεωφόρους της επιτυχίας.
Μόνο που αυτός ο πολιτισμός δεν κάνει θόρυβο. Χτυπά τις χορδές του στους ρυθμούς που ανέδειξαν και συγκράτησαν την ψυχή μας, χωρίς να ακούγεται τίποτα παραέξω.
«Των ελλήνων οι κοινότητες» διασκεδάζουν ξέφρενα σε υπόγεια, χωρίς την ανάγκη να δηλωθούν στους απέξω, αδιαφορώντας για τις βαρύγδουπες βεβαιότητες των «ειδημόνων» για το τι θέλουμε και το πως διασκεδάζουμε.
Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε γευτεί το αιφνίδιο και αυθεντικό γλέντι σε κάποιο ταβερνάκι, με δυο τρεις τυχαίους μουσικούς που ανεβάζουν το κέφι στο ζενίθ, χωρίς να χρειάζονται σαμπάνιες και λελούδια. Κι αυτό μας μένει.
Αυτό είναι πολιτισμός.
Μπορεί σπάνια να δημιουργεί νέο πολιτισμό, αλλά και η συντήρηση του υπάρχοντος είναι μεγάλο πράγμα. Σαν τη σωτηρία της ψυχής.
Μια τέτοια εμπειρία, λίγο πιο οργανωμένη, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Παρασκευή το βράδυ, όπου καλεσμένοι ενός καλού φίλου, καλά δικτυωμένου στην αυθεντικότητα, βρεθήκαμε σε μια υπόγεια ιδιωτική μυσταγωγία πάνω στους στίχους και τις νότες των πιο αυθεντικών δημιουργών της ελληνικής μουσικής.
Ορίστε κι ένα τραγούδι από την «ναυπηγική κομπανία» και μη ψάξετε να βρείτε το χώρο.
Είναι κάτω από τη Γη.
Υπόγεια.
Εκεί που σε σταθερή θερμοκρασία ο πολιτισμός δεν κινδυνεύει, αλλά παραμονεύει.
Να σπάσει τα κεφάλια των τένεδων και των σκουλίκων.
εδώ το video

Η βασική διαφορά Αθήνας-Καΐρου


μια ανταπάντηση

Οφείλω μια ανταπάντηση στα ΝΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, μια που ασχολήθηκαν εδώ με την προηγούμενη ανάρτηση μου για «τον ΟΛΠ, τον Δήμο, και τους μη εξαιρετέους».
Και να διευκρινίσω ότι τα ΝΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ είναι ομάδα ατόμων που γράφει κι όχι ένας.
Δεν είναι συλλογική ευθύνη λοιπόν οι αναρτήσεις και η συμπάθεια ή αντιπάθεια ακόμη κι αν αναφέρεται στον τίτλο, κατευθύνεται σε συντάκτη ανάρτησης.
Υπήρχε όλη την προεκλογική περίοδο μια μάλλον φιλική διάθεση απέναντι στον Δήμαρχο, δίκαια λοιπόν δημιουργεί ερωτηματικά η τωρινή επιθετικότητα.
Να υποθέσω ότι εκείνος ο συντάκτης έπεσε στο χαντάκι και μέχρι να αναρρώσει ανέλαβε άλλος που βρίσκετε στην άλλη όχθη;

Στο θέμα μας, συγνώμη που σας ξάφνιασα, δεν ήταν στις προθέσεις μου.
Όμως ας συμφωνήσουμε σε μερικά απλά πράγματα.
Η καταγραφή των γεγονότων δεν είναι πρόβλημα για κανένα.
Τα προβλήματα πάντα ξεκινούν με τον σχολιασμό των γεγονότων ή αν υπάρχει, με την διαστρέβλωση της καταγραφής μέσω του σχολιασμού.
Δεν συμφωνείτε ότι στο θέμα του ΟΛΠ ο στόχος πρέπει να καθορίζει την στάση του Δήμου;
Στόχος είναι να αποκλειστεί η τσιμεντοποίηση.
Πως υπηρετείται αυτός ο στόχος;
Χαϊδεύοντας τον ΟΛΠ όταν δίνει υποσχέσεις μη τσιμεντοποίησης, και κατηγορώντας τον ή κάνοντας του κατάληψη ή οτιδήποτε, όταν δεν σε λογαριάζει.
Αυτό είναι κατ’ εξοχήν συνέπεια στον στόχο από τη μια, και ικανότητα στρατηγικής από την άλλη.
Είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς με τον στόχο της παρούσας δημοτικής αρχής, κι άλλο να την κατηγορείς ότι κάνει κολοτούμπες.
Αυτά τα ξέρετε.
Δεν είναι λοιπόν πολιτικά «ύποπτη» η απαξίωση αυτών των κινήσεων ενώ αντίθετα θα έπρεπε να έχει όλη την συμπαράσταση σας;
Στο θέμα της «κουμπάρας» που θα μπορούσε να είναι «ξαδέρφη» ή «ανιψιά» ή «φίλη και οπαδός» δεν αναγνωρίζετε το απλό δικαίωμα στον Δήμαρχο να έχει στο γραφείο του ένα πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης; Επετηρίδα και στην εμπιστοσύνη;
Κι αυτό φάουλ το βλέπω.
Στο θέμα «της απομάκρυνσης πιστών ανθρώπων και επίδειξης αχαριστίας» μετά τις επιστολές των «πιστών», εντάξει, όλοι συμφωνούμε ότι κάπου παρασυρθήκατε και κάνατε πατάτα, αλλά αυτό έληξε.
Να πω για τον παραγκωνισμό υπαλλήλων και την αξιοκρατία;
Εδώ δε σας κάνω κριτική γιατί υπάρχει πολιτική διάσταση.
Η άποψη της δημοτικής αρχής πάντως είναι, ότι δεν έκανε καμιά παρατυπία άλλωστε η περιφέρεια θα αποφανθεί.
Υπάρχει όμως, σαν προέκταση των ανακοινώσεων των δυο συλλόγων εργαζομένων κατά των αποφάσεων της διοίκησης, ένας σοβαρός πολιτικός προβληματισμός.
Ευχαρίστως θα τον αναπτύξω στις σελίδες σας, αν μου δώσετε πράσινο φως.

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

ο ΟΛΠ, ο Δήμος, και οι μη εξαιρετέοι

Κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, αντιπολιτευόμενοι και …ολίγον (πρώην) συμπολιτευόμενοι, διακατέχονται από αμόκ …απαξίωσης.
Η νιρβάνα που χαρακτήριζε τις προηγούμενες διοικήσεις, φαίνεται δεν ήταν απλά μια πολιτική στάση συμβιβασμού και οσφυοκαμψίας μπροστά στην ισχυρή παρουσία του ΟΛΠ και λοιπών οικονομικών δυνάμεων, αλλά μια γενικότερη στάση κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα να ξαναμπεί μπροστά η μισοχαλασμένη μηχανή του δήμου, ενοχλούνται όλοι αντάμα από τα μαρσαρίσματα για ξεμπούκωμα. Που να ξεκινήσει κιόλας η παλιομηχανή, τι έχουμε να ακούσουμε. Αλλά ότι κι αν λένε, εμείς θα την περάσουμε ΚΤΕΟ. Και τι λένε;
Κάνει καταγραφή ο «ανώνυμος φίλος» στο κατά τα άλλα συμπαθή (τι συμπαθή δηλαδή, άστα να πάνε) blog ΝΕΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ.
Καταγράφει βήμα προς βήμα τις δράσεις του Δημάρχου στην ρευστή σχέση με τον ΟΛΠ, λόγω της επιθυμίας του τελευταίου να τσιμεντοποιήσει την ακτογραμμή μας. Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Μια με το καρότο και μια με το μαστίγιο προχωρά ο Δήμος.
Κακό είναι;
Έτσι πρέπει.
Υποχωρεί ο ΟΛΠ; Τον χαϊδεύουμε.
Σκληραίνει ο ΟΛΠ; Τον κοντράρουμε.
Γιατί αυτό το αγχώδες ερώτημα προς τον Δήμαρχο: «Αύριο; Ποιος ξέρει;»
Κανείς δεν ξέρει.
Το βέβαιο είναι, ότι αν αύριο η στάση του Δήμαρχου θα είναι σκληρή ή φιλική, καθορίζεται από δυο παράγοντες.
Το συμφέρον του Δήμου μας πρώτα και την στάση του ΟΛΠ απέναντι στα συμφέροντα μας, μετά.
Τα ανέμελα παλιά, όσο κι αν βόλευαν κάτι κουρασμένα παλληκάρια, μας τέλειωσαν.
Εδώ η ανακοίνωση του Δήμου.
Εδώ η γλυκανάλατη απορία.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Παταγώδης αποτυχία...σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η στρατιωτική άσκηση "Καλλίμαχος" σύμφωνα με τα συμφραζόμενα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης
Το σενάριο της προέβλεπε παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό, στα πλαίσια των επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Σχηματισμό Μάχης (Helbrog BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλο που, όπως σωστά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος "Οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις "εσωτερικής καταστολής" είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων",
όπως βλέπετε και στο πιο πάνω βιντεο οι ένοπλες δυναμεις παρασύρθηκαν σε μια χωρίς λόγο συμπλοκή με διαδηλωτές, νομίζοντας ότι το ξύλο περιλαμβάνετε στην "ανθρωπιστική βοήθεια" και όλα έγιναν μπάχαλο.

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Η πάλη των Τάξεων

Δυστυχώς έκλεισα τη σύνδεση κατά λάθος, και δεν μπορώ να σας κάνω παραπομπή στο blog που έκανε την ανάρτηση.
Η φωτο της εφημερίδας είναι εκπληκτική.
Μόλις 80 χρόνια πριν.
Με διπλό κλικ πάνω στη φωτο, διαβάζεται άνετα

ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΟΣ

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

ο αγώνας τώρα ...συνεχίζεται

Η ανακοίνωση Τύπου του ΟΛΠ που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ, κατευνάζει τις ανησυχίες για τα σχέδια του χωρίς όμως να μας αποκοιμίζει.
Επιδεικνύει μια διάθεση συνεργασίας, επικαλούμενος την διαχρονική επιμονή του να ενημερώνει τους πάντες για τις προθέσεις του και ταυτόχρονα τονίζει την έκπληξη του γιατί είχε ενημερώσει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Κερατσινίου και Δραπετσώνας οι οποίες δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τα σχέδια του.
Αυτή η ανυπαρξία αντιρρήσεων, χωρίς να έχει δηλωθεί ποτέ προς στους δημότες και από τους δυο πρώην Δημάρχους, ήταν ο λόγος που έκανε αναγκαία την δυναμική παρουσία της νέας δημοτικής Αρχής με το καλημέρα της ανάληψης του Δήμου για να κάνει σαφείς τις προθέσεις της.
Η συμβολική κατάληψη της εισόδου του ΟΛΠ καθώς και οι οργισμένες ανακοινώσεις τύπου, έφεραν αποτελέσματα.
Μπορεί ο ΟΛΠ από τον περασμένο Μάρτιο να είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του, μπορεί και τούτο το blog με συνεχείς αναρτήσεις να βάραγε την κουδούνα από τον Ιανουάριο του 10 (εδώ) και στη συνέχεια εδώ κι εδώ κλπ, όμως αυτί δημάρχου δεν ίδρωνε.
Οπωσδήποτε προέχει τώρα η ενότητα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αλλαγής τακτικής από τον ΟΛΠ γι αυτό, ας πάρει το ποτάμι την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Αναγέννηση που κατηγορεί τον Λουκά Τζανή για υποκρισία.
Στα θετικά πρέπει να προσθέσουμε και την αλλαγή πλεύσης της Αναγέννησης.

...και λίγα νόστιμα

Άντε, να σπάσουμε λίγο την γκρίνια και την μουρμούρα.
Ένα αφιέρωμα στο φαγητό και τα μαγαζιά του Δήμου μας από την εκπομπή food and the city του MEGA.
Ομολογώ, μερικά μαγαζιά δεν τα ήξερα, και τα βάζω σε εντατικό πρόγραμμα.
Απολαύστε το video εδώ:
http://www.megatv.com/foodandthecity/default.asp?catid=20545&subid=2&pubid=22947757