Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ποιός ανακινεί την Ανάπλαση;

Κάτι αρχίζει να κινείται στην υπόθεση της ανάπλασης μας πληροφορεί η Καθημερινή.
Στο άρθρο γίνεται ένα λαθάκι από τον δημοσιογράφο.
Μας πληροφορεί ότι η κινητικότητα προέρχεται από τους ιδιοκτήτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. «…Το τελευταίο διάστημα όμως η υπόθεση παρουσιάζει και πάλι έντονη κινητικότητα, με τους ιδιοκτήτες του χώρου αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να αναζητούν παράλληλα (αλλά όχι από κοινού) τρόπο απεμπλοκής της ανάπλασης, ενδεχομένως και με προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων…»


Αμ, δεν είναι έτσι.
Γιατί όπως διευκρινίζει πιο κάτω, η αυτοδιοικητική κινητικότητα προέρχεται από την Νομαρχία (που σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει αλλά αγωνιά να αφήσει την σφραγίδα της) και όχι από τον Δήμο Δραπετσώνας ή Κερατσινίου.
Σα να έχει εκχωρήσει ο Δήμος Δραπετσώνας και ο Δήμος Κερατσινίου τα δικαιώματα τους στην Νομαρχία και να περιμένουν από τον Νομάρχη και τον πρόεδρο του ΟΛΠ και το αρμόδιο υπουργείο να αποφασίσουν τι θα γίνει.
Κακό. Πολύ κακό.
Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ξεκίνησαν οι αγώνες για την απομάκρυνση των λιπασμάτων. Ο αγώνας πέτυχε.
Έχει περάσει παραπάνω από μια δεκαετία που άρχισαν να διαμορφώνονται προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου.
Όλες κόλλησαν στην επιθυμία των δημοτικών αρχών η αξιοποίηση, με ορθολογικά κριτήρια, να είναι προς όφελος και των ιδιοκτητών και των κατοίκων και όχι μόνον προς όφελος των ιδιοκτητών.
Σήμερα «ξεκόλλησε» το θέμα. Πως;
Με την απομάκρυνση των δημοτικών αρχόντων από το τραπέζι των συζητήσεων και την αντικατάσταση τους από τον Νομάρχη;
Ο Νομάρχης θέλει ουρανοξύστες λέει το άρθρο.
Μέχρι και η Εθνική τράπεζα έφριξε από την πρόταση.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τι λένε;
Ειδικά οι πασοκογενείς, αντί να τσακώνονται για το χρίσμα, είναι προτιμότερο να δηλώσουν, και να αγωνιστούν να μας πείσουν, ότι δεν εκχωρούν τα δικαιώματα του διευρυμένου δήμου σε κανένα στέλεχος του κόμματος τους.
Γιατί δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να εμπιστευόμαστε ούτε τον πρόεδρο του ΟΛΠ (άλλα συμφέροντα υπερασπίζεται) ούτε τον, για λίγο ακόμη, νομάρχη, ούτε την Εθνική Τράπεζα.
Λογικά, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τον Δήμαρχο που θα εκλεγεί κι αυτός με την σειρά του να εμπιστευτεί τους κατοίκους, φροντίζοντας και συμμετέχοντας και διευρύνοντας από τώρα τον θεσμό της επιτροπής ανάπλασης.


Καλό είναι και εμείς, οι κάτοικοι της Δραπετσώνας – Κερατσινίου να κινητοποιηθούμε σε αυτή την υπόθεση, για να μην φάμε στη μάπα «λύσεις» που θα εξυπηρετούν μόνο τους εργολάβους.
Και ανεξάρτητα από φιλίες και κομματικές συμπάθειες, να ζητούμε από τους υποψήφιους με σαφήνεια και με πράξεις να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους σ’ αυτό το ζήτημα.
Δυστυχώς, ο Καλλικράτης με την διεύρυνση των δήμων κάνει τον δήμαρχο πιο απρόσιτο από πριν.
Θα έχει την καλή δικαιολογία ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα καθημερινότητας λόγω της έκτασης του Δήμου.
Μη βάλλουμε στο σβέρκο μας κάποιον, που ακόμη και στο υπ’ αριθμόν ένα θέμα της περιοχής μας, έχει φροντίσει από νωρίς να αποδεχτεί λύσεις που θα επιβαρύνουν αρνητικά το περιβάλλον και τον τρόπο διαβίωσης μας.

Πατήστε εδώ να διαβάσετε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής.

2 σχόλια:

  1. Γιώργος Τσιρίδης24 Ιουλίου 2010 στις 1:46 π.μ.

    Μανώλη το δημοσίευμα είναι ενημερωμένο αλλά μόνο μερικώς.
    Το βιβλίο μου για την Ανάπλαση θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο και εκεί θα μπορείς να πάρεις απαντήσεις για όσα ερωτήματα φαίνεται να υπάρχουν
    Σου στέλνω (με e-mail) σαν προδημοσίευση ένα μέρος του βιβλίου που περιέχει μια πρόταση για την Ανάπλαση. Να είσαι βέβαιος πως όταν θα γίνει κάτι (μέσα στο 2011) θα γίνει αυτό που περιγράφει η πρόταση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Γιώργο.
    Θα το διαβάσω προσεχτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή