Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

εκδηλώσεις και γκρίνιες

Με αφορμή μια ανάρτηση από το δραπετσινι, που αφορούσε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου και στο κόστος τους, καθώς και στον προβληματισμό αν πρέπει να διατίθενται χρήματα σε εκδηλώσεις ή στην καθαριότητα, προβληματίστηκα και γω.
Και επειδή δεν ξέρω ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί και αξιολογεί η ΔΗΚΕΠΟΚ τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει, ζήτησα βοήθεια από φίλο που έχει πολιτική ευθύνη στην δραστηριότητα της.
Έχω λοιπόν απαντήσεις και στα ερωτήματα της ανάρτησης, και στον προβληματισμό μου αν η πολύ γκρίνια εμπεριέχει αντικειμενικότητα.
Γιατί εδώ που τα λέμε, να γκρινιάζεις γιατί ένας σύλλογος προσφέρει μπριζόλα στην εκδήλωση του ... αντί... τι; να την δώσει στους φτωχούς;

Οι ερωταπαντήσεις έχουν ως εξής:

ανάρτηση : Βρεθήκαμε τελευταία σε μία πολιτιστική εκδήλωση. Διοργανωτής ήταν πολιτιστικός σύλλογος με σοβαρή καλλιτεχνική και πολιτιστική παρουσία στην πόλη και πραγματικά μείναμε άφωνοι, όταν στο τέλος μοίραζαν μπριζόλες για το δείπνο των παρευρισκομένων. Περιποιημένες, καλοψημένες μπριζόλες σε συσκευασία κέτερινγκ.
Και βέβαια δεν θα τολμούσαμε να γράψουμε λέξη, δικαίωμα του κάθε συλλόγου είναι να διοργανώνει και να διαχειρίζεται όπως θέλει τις δράσεις του, αν δεν μαθαίναμε ότι την εκδήλωση στήριζε οικονομικά η δημοτική αρχή και ακούγαμε πολλά όμορφα και χαριτωμένα για τα πρόσωπα της εξουσίας.
απάντηση : Μισή αλήθεια ! Όλες ανεξαιρέτως τις εκδηλώσεις τις υπερψήφισαν όλοι, με εξαίρεση αυτή των Κρητικών όπου 2 καταψήφισαν και μάλιστα από την συμπολίτευση !

ανάρτηση
: Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, η διάθεση δημοτικού χρήματος χιλιάδων ευρώ, να γίνεται με κριτήρια αποδεκτά από ανθρώπους του πολιτισμού, αν πραγματικά αυτοί που τα δίνουν επιθυμούν την προαγωγή του πολιτισμού και όχι το αποδεδειγμένο όφελος από την προβολή του κάθε τοπικού άρχοντα. Όταν υπάρχουν δυσκολίες για την καθαριότητα και τη πληρωμή έγκαιρα των μισθών των συμβασιούχων μήπως είναι πολυτέλεια να δίνονται έτσι για ασήμαντον αφορμή μερικές χιλιάδες ευρώ;
απάντηση : Ο αρθρογράφος, προφανώς αγνοεί το γεγονός πως τα ποσά που αφορούν τον πολιτισμό (όπως και τον κάθε τομέα ξεχωριστά) διοχετεύονται από τον Δήμο προς τους τομείς, επιχ/σεις κλπ, μέσω Ευρωπαϊκών η άλλων ειδικών κονδυλίων, τα οποία δεν μπορούν να διοχετευτούν πουθενά αλλού παρά αποκλειστικά και μόνον σε συγκεκριμένες δράσεις.

ανάρτηση
: Εντάξει, κάποιοι ζουν το μύθο τους, ζουν για τη στιγμή που θα πάνε σε μια εκδήλωση και θα ακούσουν να αναγγέλλεται το όνομα τους, νιώθουν ηδονή όταν τους δίνεται μετά πολλών εγκωμιαστικών επιθέτων η δυνατότητα να μιλήσουν έστω και για ένα λεπτό στο πλήθος, ...αλλά ας ψηφίσουν για αυτό το δύσκολο καλοκαίρι πολιτισμό και όχι «άρτον και θεάματα»…
απάντηση : Πιθανώς κάποιοι ίσως να ζουν για να στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους (άλλωστε και ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου άρθρου το ίδιο δεν ελπίζει)? Όσο δε για το αν ψηφίζουμε η όχι πολιτισμό, η απάντηση μας είναι απλή και ταυτόχρονα ουσιαστική : Πράττουμε ήδη με γνώμονα το συμφέρων των πολιτών καθώς επίσης και την αργά αλλά σταθερά, ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών πραγμάτων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα (Να πληροφορήσουμε τον γράφοντα ότι εφέτος η συνολική οικονομία, σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές εκδηλώσεις ξεπέρασε τις - 330.000€ ήτοι 30% περ.κάτω ) ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία για την σταδιακή αλλαγή του τρόπου των οικον/κών επιχορηγήσεων αλλά και των μεγεθών όσον αφορά τα έως χθες παρεχόμενα ποσά, σε φορείς συλλόγους κλπ.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΗΣ ΔΗΚΕΠΟΚ (ΔΕΝ ΤΗΝ ΛΕΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ), ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ)... ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ "LOW BUDGET"... ΕΙΝΑΙ "ΝΟ BUDGΕΤ"... Η ΜΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ, ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ (ΣΤΥΛ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΡΑΜΑ Ή ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ) ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ, ΥΨΗΛΟΥ ΜΠΑΤΖΕΤ ΓΙΑ ΝΑ "ΕΞΑΓΕΙΣ" ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ (ΠΧ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΛΑΜΑ) ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ... ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΠ; ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ... ΛΙΓΟ 80's;... ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ... ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ 80's ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΓΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλυτερα να γραφεις μόνο εσύ που τα λες σωστά, οι άλλοι είναι ασχετοι! Μπράβο και πάλι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή