Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΔΑΣ Δραπετσώνας

 
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε (27-5) η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΔΑΣ.

Ο ΔΑΣ, όπως θα διαβάσετε και στον διοικητικό απολογισμό πιο κάτω, είναι ένας τεράστιος για τα μέτρα του δήμου μας σύλλογος (περίπου 900 ενεργοί αθλητές) κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η έξυπνη πριν 11 χρόνια απόφαση, να δημιουργηθεί ένας σύλλογος στην Δραπετσώνα για όλα τα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, και ταυτόχρονα με τα 6 εκλεγμένα στο ΔΣ μέλη του να μετέχουν αριστίδην 5 μέλη του δημοτικού συμβουλίου (ο δήμαρχος συν 4 δημοτικοί σύμβουλοι), τον έφερε στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα αποσόβησε πιθανές διενέξεις πολιτικο-δημοτικής προέλευσης.  Γιατί όπως ξέρουμε, συνήθως οι «εμφύλιοι», οι ανταγωνισμοί και οι τοπικές αντιπάθειες δημιουργούν προβλήματα πολυδιάσπασης στις γειτονιές.

Ο ΔΑΣ πορεύτηκε καλά στα 9 πρώτα χρόνια του, υπό τις διάφορες δημοτικές αρχές της Δραπετσώνας. Ένας συγκλονιστικός σεισμός προσαρμογής υπήρξε η καλλικρατική ενοποίηση της Δραπετσώνας με το Κερατσίνι. Εδώ, δεν είχαμε να κάνουμε με στενά τοπικιστικά θέματα, αλλά ουσίας. Η κάθε περιοχή του νέου δήμου, έχει τον σύλλογο της, οι άνθρωποι έχουν δεθεί συναισθηματικά με κάποιους συλλόγους. Με αυτούς μεγάλωσαν στην γειτονιά τους, εκεί αθλήθηκαν οι ίδιοι ή οι φίλοι τους, παρακολούθησαν τους αγώνες στα γήπεδα, εκεί πια απασχολούνται με τα διοικητικά των συλλόγων. Βρέθηκε ο ΔΑΣ με ανταγωνιστές που πια ως παράγοντες είχαν και το πάνω χέρι στην δημοτική διοίκηση.

Ευτυχώς διάφοροι φόβοι, καθόλου αβάσιμοι μια που υπήρχαν και υπάρχουν πρόσωπα που αθλητικά αντιπαθούν τον ΔΑΣ, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η απόφαση του δημάρχου Λουκά Τζανή να προτείνει εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου τρία μέλη που είχαν εκλεγεί από την περιοχή της Δραπετσώνας, σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή «μαεστρία» του προέδρου του ΔΑΣ Αρίστου Παπαμιχαήλ, παρά τις προσπάθειες κάποιων θερμοκέφαλων της διοίκησης, οδήγησαν σε μια ομαλή αθλητική χρονιά.

Φυσικά, πέρα από τον Καλλικράτη, το βασικό πρόβλημα και του ΔΑΣ ήταν και παραμένει η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα. Αφενός οι διάφορες χορηγίες έπεσαν κατακόρυφα, αφ’ ετέρου οι δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης από τον δήμο εκμηδενίστηκαν εντελώς. Δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε αν άλλοι σύλλογοι στο δήμο πήραν, έστω και λίγα χρήματα. Ο ΔΑΣ δεν πήρε τίποτα, έμειναν μόνον οι βασικές διευκολύνσεις που παρέχει ο δήμος μέσω των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα, έρχεται να αναλάβει η νέα διοίκηση (σχεδόν η ίδια η απερχόμενη φυσικά) και να συνεχίσει το έργο προς την νεολαία του τόπου μας.

Να εξηγήσουμε μόνον, ότι η εκλογή των αιρετών μελών του ΔΣ, δεν συνοδεύεται υποχρεωτικά από αλλαγές των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ανεξάρτητες διαδικασίες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του δημάρχου. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα αλλαγές εκεί, αφ’ ενός γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο δήμαρχος μπορεί να περάσει αλλαγές από το δημοτικό συμβούλιο, και αφ’ ετέρου η δημοτική αρχή δεν διαθέτει πλέον κανέναν δημοτικό σύμβουλο που να προέρχεται από την Δραπετσώνα, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό στα τοπικά αθλητικά δρώμενα. Οι τοπικοί σύλλογοι έχουν την «ιδιομορφία», ότι δεν αρκεί να έχεις ενδιαφέρον παρακινούμενο από δεύτερες πολιτικές σκέψεις και σκοπιμότητες. Επιβάλλεται να έχεις συναισθηματική επαφή με το περιβάλλον, αλλιώς όλα γίνονται αργά ή γρήγορα μπάχαλο. Υπάρχουν φυσικά αυτοί που θέλουν το μπάχαλο και για τον σύλλογο μας, αλλά…














2 σχόλια:

  1. Για δες τον Δημαρίτη Γλαμπεδάκη που πανηγυρίζει επειδή θα έχει στον ΔΑΣ την Χρυσαυγίτισα Μαρία Μαίλη. Είναι από την Δραπετσώνα η Μαϊλη Μάνο και δεν το ξέραμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο πιπίνης (οι δραπετσωνίτες τον ξέρουν, ρώτα και την Μαίλη) μου έθετε το ερώτημα, ευχαρίστως θα του απαντούσα.
    Εσύ;
    Ποιος είσαι για να ρωτάς;
    Έχουμε πει, η γνώμη μπορεί να είναι ανώνυμη, γιατί αυτό που μετρά είναι η γνώμη.
    Ο χαρακτηρισμός όμως είναι αλλιώς. Ως πολιτικό κοτόπουλο δεν δικαιούσαι απαντήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή