Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

"ΣΧΕΔΙΑ", όνομα και πράγμα --- του Λάκη Ιγνατιάδη...

...από το "σταγόνα"


Άμα είσαι άνεργος στην αρχή ψάχνεις για δουλειά. Αυτήν που έκανες και όσο περνάει ο καιρός ότι νάναι. Άμα βρεις έστω και τετράωρη, έστω και ανασφάλιστη, έστω και στου διαόλου τη μάνα, κάτι σώζεται. Άμα δεν βρεις τότε κάθε μέρα ανοίγει και μια μαύρη τρυπούλα στη ζωή σου που σε κάνει κόσκινο ή όπως θα έλεγε κι ο Βαγγέλας ο σαλεπιτζής, σου γαμάει το κέρατο. Άμα έχεις οικογένεια, σόι που τους περισσεύουν λίγα ή βρεις άκρες με κάποια από τα κοινωνικά δίχτυα, κάτι πάλι σώζεται. Όμως όταν κουραστείς να ψάχνεις για δουλειά, ακόμα κι να έχεις στέγη, τροφή και ρούχα, η μέρα δεν περνάει. Ακόμα και να είχες φίλους σιγά σιγά αποκόβεσαι. Αλλιώς αυτοί που κάνουν σχέδια και κυνηγούν τα φράγκα ή αυτοί που είναι σε φάση μεροδούλι μεροφάι, αλλιώς εσύ που είσαι πανί με πανί, άπλυτος, νηστικός και ατσίγαρος μέρες τώρα. Τα δύο όμως που όλο και πιο πολύ σε βαραίνουν είναι η ώρα που δεν περνάει και ότι νοιώθεις σαν καλαμιά στον κάμπο. Τέλος, αν δεν έχεις και σπίτι τότε είσαι σαν ναυαγός στη μέση του αγριεμένου πελάγους. Όλα αυτές οι λέξεις ακόμα κι αν είναι πετυχημένες για να περιγράψουν με όση το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την υπαρξιακή κατάσταση ενός άστεγου/άνεργου, όλοι το ξέρουμε πως απέχουν παρασάγγας από την πραγματική ζωή. Άλλο είναι να το λες, να το γράφεις και να το βιντεοσκοπείς κι άλλο να το ζεις, κι αυτό και όλα τα πράγματα της ύπαρξης. Μαθαίνεις για κάποιον ναυαγό, προσπαθείς να έρθεις στη θέση του, αλλά κατά βάθος το ξέρεις πως είναι αδύνατον να καταλάβεις και να συμπάσχεις. Ίσως η τέχνη στις μεγάλες στιγμές της σου επιτρέπει να πάρεις μια μυρωδιά από το δράμα.Τι μπορεί να κάνει ο καθένας στην περίπτωση των ακραίων καταστάσεων, είναι το μέγα ζητούμενο από τότε που κατεβήκαμε από τα δένδρα και σταθήκαμε όρθιοι.

Ας πούμε κάποιοι Αθηναίοι σκέφτηκαν να φτιάξουν μια σχεδία για τους ναυαγούς των ημερών μας. Κι έφτιαξαν τη «Σχεδία», όνομα και πράγμα. Πρόκειται για ένα περιοδικό δρόμου. Που περιέχει και άρθρα σχετικά με την κατάστασή τους. Το περιοδικό αυτό άρχισε να πωλείται από διαπιστευμένους πωλητές από τις 23 Φεβρουαρίου. Στοιχίζει 3 ευρώ. Το 1,5 πηγαίνει στον πωλητή και για αρχικό κεφάλαιο παρέχονται στον πωλητή δωρεάν 10 τεύχη. Πουλιέται μόνο στους δρόμους.


Σε μία εκδήλωση που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Τζανέτος Αντύπας της "PRAKSIS", ανέφερε ότι ήδη 15 άστεγοι συμπολίτες μας που λαμβάνουν βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση, αναλαμβάνουν πωλητές της "Σχεδίας", ενώ και εκείνος έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό του "αυτοσεβασμού, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης αυτών των ατόμων, μέσα από τη νέα τους δραστηριότητα".

"Αυτή τη στιγμή", συμπλήρωσε, "στην Αθήνα υπάρχουν 1.200 άστεγοι και χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, χωρίς ρεύμα, χωρίς χρήματα να πληρώσουν το νοίκι τους που διαβιώνουν στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά. Τέτοιες κινήσεις, προσφέρουν πραγματική βοήθεια".

Το εξαιρετικό που έχει αυτή η κίνηση είναι ότι δεν πρόκειται για μια χειρονομία φιλανθρωπίας με παθητικούς αποδέκτες. Εδώ οι συμμετέχοντες και αποκομίζουν ένα εισόδημα και μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει έχουν ένα στόχο και τους δημιουργείται η αίσθηση πως ανήκουν σε μια ομάδα που λειτουργεί με διαφάνεια και έχει ξεκάθαρους στοπούς. 

Για την ιστορία της ιδέα αυτής που κάποια στιγμή η ανάγκη και για επιβίωση και για έκφραση την έκανε πράξη,  έχουμε να πούμε πως το μοντέλο αυτό δουλεύει ήδη με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Από τη Γλασκόβη ως το Τόκιο και από το Σίδνεϊ ως το Κέιπ Τάουν κυκλοφορούν 122 τίτλοι σε 40 χώρες και 24 γλώσσες, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η πρώτη εφημερίδα δρόμου, έκανε την εμφάνισή της το 1989 στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, οι πωλήσεις των αντίστοιχων εντύπων έχουν φτάσει τα 27.000.000 αντίτυπα τον χρόνο, ενώ οι πωλητές βγάζουν κέρδος της τάξεως των 40.000.000 δολαρίων παγκοσμίως.

Το "Big Issue" του Λονδίνου, η κατά πολλούς "ναυαρχίδα" των εφημερίδων δρόμου, πουλάει 125.000 αντίτυπα κάθε εβδομάδα.Για την ενίσχυση της «Σχεδίας» γίνεται μία συναυλία την Πέμπτη 9/5, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν σ’αυτήν την εκδήλωση είναι οι Batala Burger Project, Σπύρος Γραμμένος, Λεωνίδας Μπαλάφας, Βασίλης Μπαμπούνης, Minor Project, Mode Plagal, Ρόδες United, Υπόγεια ρεύματα και Χαΐνηδες. Το εισιτήριο είναι 5 ευρώ και υπάρχει μία προτροπή του ήλιου και της σελήνης για να πάμε. Να είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε μια δουλειά πολλών ανθρώπων που δεν παραδίνονται. Ας πάμε, λοιπόν, μας το ζητάει και η θάλασσα με τον αέρα της, για να υποστηρίξουμε κάτι που είναι αναγκαίο και αξιόλογο στις μέρες μας για κάποιους συνανθρώπους μας. Διότι η παρουσία μας εκεί έχει το ελάχιστο από τις σημαντικές πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης όλων όσων έχουν βρεθεί σε άσχημη κατάσταση, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Σφίγγουν τα δόντια, στίβουν το μυαλό, δίνουν τα χέρια και προχωρούν. Γι'αυτούς μιλάμε και γιατί όχι και για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου