Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Μια περίεργη διακομματική τροπολογία...



Όλοι γνωρίζουμε -είναι τετριμμένη αλήθεια- ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης φιγουράρουν σταθερά στις πρώτες θέσεις των πιο διεφθαρμένων θεσμών. Είναι δακτυλοδεικτούμενοι οι δήμαρχοι για τους οποίους μπορείς να πεις με υψηλό ποσοστό βεβαιότητας ότι τους θεωρείς έντιμους, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Γι αυτό άλλωστε δεν μας εκπλήσσει πια, όταν ακούμε για τα τεράστια ποσά που πολλοί ξοδεύουν για να κατακτήσουν την πολυπόθητη νίκη στον προεκλογικό τους αγώνα. Και δεν μας εκπλήσσει επιπλέον, όταν ακούμε ότι αυτά τα ποσά τα ξοδεύουν άτομα που γνωρίζουμε ότι δεν ήταν πλούσιοι στην «ιδιωτική» ζωή τους.

Βρίσκουν χρηματοδότες.

Καλούς ανθρώπους δηλαδή που δεν διστάζουν να βάλλουν το χέρι βαθιά στην γεμάτη τσέπη και να βοηθήσουν στην εκλογή του φίλου τους. Καλοί άνθρωποι με υπομονή. Ξέρουν ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Ο φίλος δήμαρχος, εφόσον εκλεγεί, θα τα επιστρέψει με το αζημίωτο. Γιατί όταν το χρήμα είναι του δημόσιου και όχι δικό σου, έχεις το περιθώριο να δώσεις αρκετά παραπάνω. Πάλι στην κατανάλωση, στην αγορά  θα πέσει.

Όλοι έχουμε ακούσει στις γειτονιές μας για φανταστικά νούμερα, σαν έξοδα προεκλογικού αγώνα. Ανάλογα με το μέγεθος του δήμου, αλλά όχι μόνον. Ανάλογα και με τις προσδοκίες για «δημόσιες επενδύσεις» που μπορεί να πέσουν στην περιοχή. Έτσι έχουν τα πράγματα, κι έτσι προσπάθησε να βάλει ένα μικρό φρένο, όχι και σπουδαία πράγματα, ο νόμος για τα πρόστιμα όσων υποψηφίων υπερβαίνουν τις νόμιμες προεκλογικές δαπάνες. Λέω ελαφρύ φρένο, γιατί στην Ελλάδα ζούμε. Ξέρουμε ότι μπορείς να κάνεις τα διπλάσια, τα πολλαπλάσια έξοδα, χωρίς παραστατικά. Μαύρα.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν έντιμοι πολίτες, εκτός και μαζί με τους λίγους έντιμους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που σε πείσμα ενός συστήματος που κάνει ότι περνά από το χέρι του να τους απογοητεύσει και απομακρύνει από την ενασχόληση με τα κοινά, επιμένουν να ασχολούνται.

Επιμένουν να μην βάζουν την πολιτική εντιμότητα υπό την κρίση των κομματικών μηχανισμών, επιμένουν να ανακατεύουν την λάσπη για να ανακαλύψουν έναν αβέβαιο στην ύπαρξη του θησαυρό, αυτόν της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της νομιμότητας, της εντιμότητας.  Η κρίση έδειξε προς στιγμήν ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία αυτών των δυνάμεων. Είναι κοινός τόπος σήμερα, ότι τα κόλπα στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η προσπάθεια μιας σειράς πολιτικών προσώπων να διαφθείρουν το σύνολο των πολιτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι ίδιοι, δημιούργησε τις συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας που ζούμε. Και αναπτερώθηκε η ελπίδα ότι οι έντιμοι θα πάρουν την ρεβάνς προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Όλα υποχωρούν.

Η συντονισμένη διακομματική απόφαση μέσα στην βουλή να ελαφρύνει την θέση των λαμογιών της αυτοδιοίκησης, αυτών που δεν κατάφεραν καν να κρυφτούν πίσω από την διακίνηση μαύρου χρήματος, αλλά τα συμφέροντα τους, τους ανάγκασαν να υπερβάλλουν σε έξοδα ώστε να εκτεθούν ακόμη και στις επίσημες εγγραφές στα βιβλία τους και να κινδυνεύουν από τα υψηλά πρόστιμα που προέβλεπε ο Καλλικράτης, μπορούν να πάρουν βαθιά ανάσα.

Στο ένα δέκατο πέφτουν τα πρόστιμα, για να ανακουφιστούν και να προετοιμαστούν για την νέα προεκλογική περίοδο σε ένα χρόνο.

Ήδη, βιώνουμε μια καθυστερημένη δικαιοσύνη, που παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί εδώ και έναν χρόνο ότι συμβαίνουν στο δήμο μας, ακόμη δεν έχει βάλει ένα φρένο έστω στην κακοδιαχείριση.

Έρχεται τώρα η βουλή να μας πει, τι;

Σας έδωσα τον Άκη και τον Παπαγεωργόπουλο να ξεχειμωνιάσετε, σας φτάνει. Οι υπόλοιποι δεν σας αφορούν.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα αγαπημένοι μας αντιπρόσωποι κι αγαπημένα μας κόμματα. Η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν στο γενικό καλό και όχι στο μερικό, το δείχνει η απόφαση σας, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Και η ίδια η σύνθεση σας δείχνει, ότι το μεταρρυθμιστικό πνεύμα τέμνει οριζόντια το πολιτικό προσωπικό της χώρας και όχι κάθετα. Η απόφαση αυτή δείχνει, ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ελλοχεύουν σε όλους τους κομματικούς οργανισμούς, όπως και ότι οι μεταρρυθμιστές παραβρίσκονται σε όλους τους κομματικούς οργανισμούς.

Και γίνεται εξίσου προφανές, ότι οι «καθαρές» κομματικές συλλογικότητες στις τοπικές κοινωνίες εμπεριέχουν και τις δυο καθόλα εχθρικές μεταξύ τους πολιτικές στάσεις, ενώ η δημιουργία μη καθοδηγούμενων από τα κόμματα δημοτικών συλλογικοτήτων θα συγκεντρώσει πολίτες της μιας ή της άλλης στάσης, έτοιμους να καταγγείλουν νόμους που διαιωνίζουν την αθλιότητα ή να στηρίξουν νόμους που διατηρούν αυτή την πραγματικότητα που επιθυμείτε.

η τροπολογία με κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου