Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Εργοστάσιο Λιπασμάτων-Δραπετσώνα (1998),

Μια πολύ καλή ανάρτηση από το Δραπετσινι


Εργοστάσιο λιπασμάτων-Δραπετσώνα (Βίντεο 1998).

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, η περιοχή παραμένει όπως ήταν, "κρανίου τόπος", τόπος που δοκιμάστηκε και έμεινε χωρίς ζωή δεν άλλαξε τίποτε ή ...μήπως κάτι άλλαξε;

Σύνδεσμος

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών πρωτοπορεί...


Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, εκτός από τις επίσημες αργίες.


Ειδικότερα, θα λειτουργήσουν με το σύνηθες πρόγραμμα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων με το κανονικό ωράριο (6.30π.μ.-4.30μ.μ.) τις εξής ημέρες: Τετάρτη 21, Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011, καθώς και Δευτέρα 2, Τρίτη 3, Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012.


«Η συνεχής λειτουργία των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας εντάσσεται στην πάγια πολιτική της διοίκησης του δήμου για τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων, και ειδικά όσων απασχολούνται στον απαιτητικό ιδιωτικό τομέα. Αυτή η εξαιρετικά χρήσιμη και πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα απόφαση ελήφθη από τη δημοτική αρχή το 2007 στον πρώην Δήμο Συκεών και από την περσινή χρονιά διευρύνθηκε σε όλο το νέο Δήμο Νεάπολης-Συκεών», σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.


«Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, η συμμετοχή στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων των Χριστουγέννων ή του Πάσχα ξεπερνά και το 65%, γεγονός που αποδεικνύει πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι γονείς, και κυρίως όσοι αναγκάζονται να εργάζονται ακόμη και την παραμονή ή και ανήμερα των εορτών, από ένα δήμο-σύμμαχο, που να βρίσκεται μόνιμα δίπλα τους και να φροντίζει τα παιδιά τους. Έτσι, δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές και δαπανηρές λύσεις, επιβαρύνοντας τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό», υπογραμμίζει.


«Ειδικά στις σημερινές, δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε όλοι, και πολύ περισσότερο οι μισθοσυντήρητες οικογένειες ή όσες έχουν άνεργα μέλη, πρώτιστη ευθύνη της δημοτικής μας αρχής είναι να είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, χωρίς ποτέ να απογοητεύουμε τους συμπολίτες μας.

»Εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα χέρια του δήμου και του καταρτισμένου επιστημονικού μας προσωπικού, και τους ευχαριστήσουμε θερμά γι' αυτό. Εκατοντάδες βρέφη, νήπια και παιδάκια λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα και τις ποιοτικότερες υπηρεσίες από τις παιδαγωγούς και τους ειδικούς συνεργάτες, στις σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες δημοτικές εγκαταστάσεις», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης.


Να προστεθεί, τέλος, ότι φέτος παράλληλα με τις απογευματινές δραστηριότητες λειτουργεί και πρωινή δημιουργική απασχόληση και φύλαξη παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου σε τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ανά Δημοτική Ενότητα. Στις Δ.Ε. Συκεών και Αγίου Παύλου στο ΚΔΑΠ Φωκά (2ο Δημοτικό Σχολείο, οδός Οδυσσέως Φωκά 20), στη Δ.Ε. Νεάπολης στο ΚΔΑΠ Αθανασίου Διάκου (οδός Αθ. Διάκου 16) και στη Δ.Ε. Πεύκων στο ΚΔΑΠ Πεύκων (1ο Δημοτικό Σχολείο, οδός Δημοκρατίας 59). Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς των Δ.Ε. καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Επανέρχεται η πρόταση για Δημιουργία Επιτροπής Ανάπλασης του Δήμου

Με αυτό τον τίτλο αναρτά ο Γιώργος Τσιρίδης στο μπλοκ του την προσπάθεια, επτά μήνες μετά την πρώτη συζήτηση, για την επανασύσταση της Επιτροπής Ανάπλασης. Ολόκληρο το ιστορικό μπορείτε να το διαβάσετε με ένα κλικ εδώ, στο μπλογκ του Γιώργου.
Και αφού το διαβάσετε, ρίξτε μια ματιά πιο κάτω, αν θέλετε και την δική μου άποψη για την προσπάθεια αυτή.

Η επαναφορά της ιδέας για την δημιουργία επιτροπής ανάπλασης της βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Πρώτο θετικό στοιχείο είναι τα πρόσωπα που επαναφέρουν αυτή την ιδέα.
Ο Λάκης Ιγνατιάδης, ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Γιώργος Τσιρίδης.
Και οι τρεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη επιτροπή ανάπλασης και ας μην ξεχνάμε όσοι ζήσαμε την δράση της εκείνη την εποχή, και ας μαθαίνουν οι νεώτεροι αλλά και οι νέοι μας συνδημότες του Κερατσινίου, ότι το απαύγασμα της δράσης εκείνης της επιτροπής σε συνεργασία με την δημοτική αρχή ήταν η διακοπή εργασιών της βιομηχανίας Λιπασμάτων.
Κάτι που δεν κατάφεραν στην ανάλογη τους προσπάθεια οι αφ’ υψηλού κινήσεις εντυπωσιασμού στο δήμο Κερατσινίου παρά την υπογραφή μνημονίου με την ΔΕΗ.
Η προηγούμενη πρόταση όπως υποστηρίχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον Γιώργο Τσιρίδη, δεν είχε τύχη.

Ίσως ήταν και λίγο νωρίς.

Ίσως πίστευε ο Δήμαρχος, ότι πράγματι αρκεί η διαπαραταξιακή επιτροπή σε συνεργασία με την επιτροπή διαβούλευσης.
Τίποτα όμως δεν κινήθηκε.
Αλλά έτσι κι αλλιώς υπήρχε ένα γενεσιουργό πρόβλημα.
Η διαπαραταξιακή, ακόμη κι αν λειτουργούσε δεν μπορούσε να εκφράσει το όλον του δήμου.
Η παράταξη του Λουκά Τζανή, ήταν η μόνη πολυσυλλεκτική παράταξη στο δήμο, συνυπήρχαν διάφορες πολιτικές απόψεις, όμως αυτή η πλούσια πολυσυλλεκτικότητα δεν εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμπεριέχονται λοιπόν πολιτικές απόψεις στην πλειοψηφία που δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από κανέναν αντιδήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο στην διαπαραταξιακή και ενδεχομένως, ακόμη κι αν λειτουργούσε, κάποιες αποφάσεις της να έβρισκαν αντίθετο μέρος μελών της πλειοψηφίας. Στο βαθμό που "πλειοψηφία" δεν λογίζονται μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Σε πολύ μικρότερο βαθμό, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην συμπαγή κομματικά παράταξη του Αλέκου Χρυσού, η οποία όμως περιλάμβανε μερικούς συνεργαζόμενους, που έχουν την δυνατότητα να παράγουν πολιτική άποψη και σκέψη.
Η διαπαραταξιακή στη βάση των δημοτικών συμβούλων ήταν καταδικασμένη.
Ευτυχώς δεν είχε καμιά δραστηριότητα και έτσι δεν προέκυψε καμιά πιθανή σύγκρουση.
Νομίζω σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια επιτροπή ανάπλασης, χωρίς άγχος πλειοψηφιών-μειοψηφιών, χωρίς να είναι πασαρέλα επωνύμων, αλλά πραγματικά ενδιαφερομένων.
Οι δυο από τους τρεις της σχετικής πρωτοβουλίας, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην διαπαραταξιακή, αν και γνώστες του θέματος καλλίτερα από την συντριπτική πλειοψηφία της όποιας διαπαραταξιακής. Και δεν είναι οι μόνοι.
Πιστεύω στην ορθότητα της πρωτοβουλίας και δηλώνω ξεκάθαρα την πρόθεση μου να συμμετέχω στην προσπάθεια υλοποίησης της.
Γιώργηδες και Λάκη, είμαι στη διάθεση σας.

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Εν τη ενώσει η ισχύς.---της Μαρίας Καραφέρη


Μολονότι κοινότυπο, είναι απολύτως αληθές ότι ζούμε σε περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής, που αγγίζει όλο και πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας και οδηγεί αναπόδραστα στη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, απειλώντας με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό. Στην παρούσα συγκυρία και με την προδιαγραφόμενη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας, η ενεργοποίηση των πολιτών σε συλλογικότητες ξεπερνάει τα όρια των ιδεολογημάτων και παίρνει διαστάσεις κοινωνικής αναγκαιότητας.
Η Κοινωνική Οικονομία ορίζεται ως ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας και όπου οι οικονομικές δραστηριότητες στοχεύουν σε κοινωνικούς σκοπούς• πρόκειται δηλαδή για δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παράγουν κοινωνικό και ατομικό όφελος. Δίπλα από την εμπορευματική οικονομία (που υλοποιείται από τους οικονομικούς φορείς και ρυθμίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς), και τη δημόσια ή κρατική (η οποία υλοποιείται από το κράτος με βάση την αναδιανεμητική αρχή), υπάρχει και η οικονομία που υλοποιείται από τους πολίτες με δική τους πρωτοβουλία και δεν διέπεται από την αρχή του ανταγωνισμού αλλά από τις αρχές της αμοιβαιότητας, της συνεργατικότητας και της εμπιστοσύνης.
Στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία που οδηγεί σε αποδυνάμωση το κράτος πρόνοιας, η λειτουργία του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για ρεαλιστικές λύσεις αναφορικά με τις κοινωνικές και κοινωφελείς υπηρεσίες. Κρίσιμο δε ρόλο ως προς αυτό καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Με βασικό άξονα την σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν διατυπωθεί σημαντικές προτάσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρονται το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, το κοινωνικό γραφείο νομικής στήριξης, το κοινωνικό γραφείο ψυχολογικής – κοινωνικής στήριξης, το κοινωνικό ανταλλακτήριο, η κοινωνική στέγη, το κοινωνικό ολοήμερο σχολείο, το κοινωνικό φροντιστήριο, η τοπική τράπεζα ανταλλαγής υπηρεσιών και η ίδρυση ηθικής τράπεζας.
Όλες οι πρωτοβουλίες θέτουν ως προαπαιτούμενο την αυτοοργάνωση των πολιτών και την προώθηση διαδικασιών συμμετοχικής δημοκρατίας. Ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο, πρέπει να γίνει στον θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου που είναι συγκριτικά εύκολα υλοποιήσιμος και λειτουργεί ήδη σε περισσότερους από είκοσι δήμους σε όλη τη χώρα. Το κοινωνικό παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες. Η επιλογή γίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναληφθεί και από το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ώστε να εξαλειφθεί και το ατελέσφορο και θλιβερό “μέτρο” των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε άπορους συνδημότες μας.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για την ίδρυση της ηθικής τράπεζας. Πρόκειται για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στα πρότυπα λειτουργίας της ιταλικής Banka Etica, που έχει ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια παρουσίας, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις παρά την διεθνή κρίση. Η ηθική τράπεζα διέπεται από ηθικές αρχές και λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας χρηματοδοτώντας σχέδια και δραστηριότητες με κοινωνική και περιβαλλοντική στόχευση, πιστή στη βασική αρχή ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται ελεημοσύνη αλλά ευκαιρίες. Το δίκτυο μετόχων συντίθεται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς και ΜΚΟ. Η ηθική τράπεζα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χρηματοδότης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση η κοινωνική οικονομία λειτουργεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και ειδικότερα της κρίσης της απασχόλησης και του κράτους πρόνοιας στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος είτε να μεταλλαχθεί σε μια φιλανθρωπικού χαρακτήρα προσέγγιση είτε να μετατραπεί σε κρατικό άλλοθι για την διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αφορά στην συνύπαρξη κράτους – αγοράς σε όρους ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού και των ατομικών δικαιωμάτων.
Εν τη ενώσει η ισχύς.
Από την εφημερίδα "Η Πόλη μας"

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

...στο παγοδρόμιο.

Πήγα την κόρη μου στο παγοδρόμιο.

Είχα και περιέργεια να δω από κοντά το σκάνδαλο αδιαφάνειας του Τζανή, ήθελε και η μικρή να δοκιμάσει την τύχη της με τα παγοπέδιλα –δεν έχει και συχνά την ευκαιρία. Ένα παγοδρόμιο είναι μεγάλη υπόθεση.

Πήγα όμως διαβασμένος.

Και από τα μπλογκς που μας καλούσαν να σαμποτάρουμε το παγοδρόμιο επειδή είναι πανάκριβο και σε εποχές άγριας λιτότητας δεν πρέπει να δεχόμαστε υπηρεσίες που στοιχίζουν πάνω από –πόσο;

Και από τις ανακοινώσεις μέρους (καλός διαχωρισμός όπως τον διάβασα), μέρους της αντιπολίτευσης που κατακεραύνωνε τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες παραδόθηκε η πλατεία Κύπρου στα λαμόγια επαγγελματίες που με πρόσχημα την διασκέδαση των παιδιών, πίνουν το αίμα των γονιών. Όταν δεν κοιτούν τα παιδιά.

Η κόρη μου και η φίλη της κατευχαριστήθηκαν την μια ώρα που πληρώσαμε στο παγοδρόμιο.

Στην αρχή με τρόμο και τσιρίδες γύρω-γύρω κρατώντας την κουπαστή. Αργότερα με ενθουσιασμό όταν απέκτησαν την ισορροπία τους και έκαναν μερικά μέτρα χωρίς να πέφτουν. Με αμήχανη ζήλια για τα πιο έμπειρα παιδιά που περνούσαν πλάι τους και έκαναν την κοφτή στροφή μπροστά τους για να σταματήσουν.

Πολύ όμορφη βραδιά.

Και παρατήρησα, ότι κανείς δεν μου ήπιε το αίμα.

Τι διάολο. Τόσο λάθος έκανε το μέρος της αντιπολίτευσης;

Γιατί δεν νομίζω η έξαψη και οι διαμαρτυρίες περί το σκάνδαλο να ήταν ο συνήθης από κεκτημένη ταχύτητα τρόπος που αντιμετωπίζουν κάθε ενέργεια της διοίκησης. Σοβαροί και μεγάλοι άνθρωποι είναι.

Τι διάολο.

Που κρύβεται τελικά η φάκα;

Στην θετική απόφαση της Επιτροπής ποιότητας Ζωής;

Στην θετική εισήγηση του Τμήματος Δημοτικών προσόδων;

Στις θετικές αντιδράσεις που είχαν οι μαθητές την ώρα της συνεδρίασης, που δήθεν τυχαία είχε εκείνη την ώρα ο Τζανής στο γραφείο του και τους έδινε συνέντευξη, και οι οποίοι παρέσυραν τα μέλη της Επιτροπής;

Δεν μπορεί. Κάτι παραπάνω ξέρει το μέρος της αντιπολίτευσης και δεν το μολογάει.

Μέχρι να το μολογήσει πάντως, πηγαίνετε άφοβα τα παιδιά σας στην πλατεία και αφήστε τα να χαρούν το παγοδρόμιο. Δεν θα κατηγορηθείτε για συνέργεια.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για την οικονομική σφαγή των Δήμων:


Ερώτηση


Προς τον κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας»Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός των Δήμων της χώρας μετά το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το οποίο περικόπτονται κατά 15% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό όλους τους ΟΤΑ της χώρας λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.

Ήδη οι Δήμοι εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής τους από τους συμπολίτες μας, που βιώνουν την ανέχεια από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μειωμένα έσοδα λόγω της αποπληρωμής δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις Καποδιστριακές δημοτικές αρχές.


Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Πατρέων ο οποίος εισπράττει 19% λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εισέπραξε για το 2011 ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, από το Πράσινο Ταμείο και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, κονδύλια τα οποία είχαν προϋπολογιστεί. Αποτέλεσμα τούτων είναι όχι μόνο να μην μπορεί ο Δήμος να καταβάλλει τις πληρωμές για τις εν εξελίξει εργολαβίες, όχι μόνο να μην μπορεί να προκηρύξει νέα έργα, ούτε καν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών (ηλεκτροφωτισμός, κάλυψη λακκουβών κ.α) αλλά και να μην μπορεί να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική καθώς και τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις του.


Με τις περικοπές το 2012, ο Δήμος θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους του και τις επιχορηγήσεις στα Νομικά του Πρόσωπα.


Επειδή η πολιτική αυτή της κεντρικής εξουσίας ωθεί τους ΟΤΑ στο να αυξήσουν, και μάλιστα σημαντικά, τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δραματική περίοδο για τους δημότες οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα τέλη,

• Επειδή αυτός ο φαύλος κύκλος με τη σειρά του οδηγεί τους ΟΤΑ με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφαση περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή

ταινία του 1968 κομμένη από την λογοκρισία της χούντας.


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μας, είναι τα εξωτερικά γυρίσματα στην Δραπετσώνα της εποχής.

Την προσοχή σας στα:

16:4529:36


30:4542:30

45:52

47:1749:00


58:50
1:04:35

1:05:08

και φυσικά στις πανέμορφες Μπέτυ Αρβανίτη και Μπέτυ Βαλάση

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Δήμαρχος ή φαρμακοποιός;

Καμιά δεκαριά ιστολόγια αναπαράγουν σήμερα την καταγγελία του πρώην δημάρχου Κερατσινίου Φώτη Μελά ότι ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής παρά το ασυμβίβαστο που ορίζει ο Καλλικράτης, εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Για να πω την αλήθεια, με μια πρώτη ματιά με παραξένεψε η είδηση –δεν μπορεί να είναι σοβαρός αυτός που τα γράφει- σκέφτηκα, αλλά βλέποντας να αναπαράγεται από τόσα μπλογκς είπα να ασχοληθώ λιγάκι.

Λιγάκι, γιατί ο υποκειμενισμός μου δεν μου επιτρέπει να πάρω πολύ στα σοβαρά μια καταγγελία του Μελά, τον οποίο στη συνείδηση μου έχω εντελώς απαξιωμένο.
Λιγάκι, γιατί διάβασα και σχετικές δηλώσεις του Ζούπη, που παρά την προσπάθεια του συντάκτη να μεγιστοποιήσει, διακρίνεται η επιφυλακτικότητα του ΖΖ.

Τι λέει λοιπόν ο Μελάς;

Ότι ο Τζανής, υπακούοντας στον νόμο θα έπρεπε να μην εργάζεται στο φαρμακείο του από την ανάληψη των καθηκόντων ως δήμαρχος.

Αυτός όμως, εργάζεται ανελλιπώς στο φαρμακείο του και από πάνω του πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές το δημόσιο. Συνεπώς, πρέπει να εκπέσει του αξιώματος.
Στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να γράψω τίποτα άλλο και να σας αφήσω τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά να χαχανίζετε.

Ότι κι αν προσάπτουν οι αντίπαλοι του στον Τζανή, τουλάχιστον ότι είναι από το πρωί ως το βράδυ στον δήμο και δεν κάθεται να χτυπά νούμερα στην ταμειακή μηχανή του φαρμακείου, οφείλουν να του το αναγνωρίσουν.

Όμως για να κλείσουμε με το γεγονός που περιγράφει η καταγγελία και να δούμε λίγες παραμέτρους ακόμη, να σημειώσω τα εξής.

Ρώτησα τον δήμαρχο προσωπικά για το περιεχόμενο, για την απασχόληση του στο φαρμακείο δηλαδή.

Μου εξήγησε ότι ως όφειλε τοποθέτησε αποκλειστικά υπεύθυνη φαρμακοποιό στο κατάστημα, ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα για την αλλαγή και ο ίδιος δεν πατά το πόδι του εκεί, εκτός αν θέλει φάρμακα.

Η επιχείρηση φυσικά εξακολουθεί να αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο, αυτό δεν παραβαίνει τον νόμο.

Παπαριές του Μελά δηλαδή και σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Κλείνοντας σε λίγες μέρες τον πρώτο χρόνο της θητείας του ο Λουκάς Τζανής, γίνονται εμφανή τα συμπτώματα από την σοβαρή έλλειψη χρημάτων στο ταμείο του Δήμου.

Και η φτώχεια δεν φέρνει μόνο γκρίνια.

Φέρνει και αποσυντονισμό και αδυναμίες προσαρμογής και δυσκολίες προγραμματισμού.

Δυστυχώς ένα μέρος της πλειοψηφίας, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι και ότι καλλίτερο για να στηρίξεις πάνω του την παραγωγή πολιτικών αποφάσεων που να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σε κρίση.

Αυτό είναι σίγουρα βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, που μπορεί να επικαλείται παλιότερες εποχές, όταν πακτωλοί χρημάτων κατέφταναν στον δήμο, και όσο κι αν σκορπίζονταν, έκαναν εμφανές ένα έργο.

Σήμερα το ίδιο έργο πρέπει να εκτελεστεί με τα δύο τρίτα του προσωπικού και με το μισό περίπου των χρημάτων.

Δεν είναι εύκολο, μπορεί να είναι και αδύνατον, πολύ περισσότερο όταν χρειάζεται εξ αρχής νέος προγραμματισμός, ξεχνώντας στην κυριολεξία όσα ξέραμε και ψάχνοντας νέες μεθόδους εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πάνω σε αυτή την αδυναμία, μπορεί να σπεκουλάρει ο καθένας και να λέει ότι θέλει.

Ο Μελάς, πιστεύει ότι η συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας είναι αρκετός για να αρχίσει την επίθεση. Ο Τζανής αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Χρυσός εκτός του ριγκ, καλή εποχή για εκλογές.

Από τα όπλα της φαρέτρας του φαίνεται ότι η επίθεση του θα είναι της πλάκας.
Από ένα παρόμοιο κείμενο με βαρύγδουπο τίτλο «όργιο παρανομιών στο δήμο» σε άλλο ιστολόγιο ξεχωρίζω την εξής παράγραφο που περιέχει προσωπικό ενδιαφέρον για τον Φώτη Μελά «…Παράλληλα, απειλεί τους διευθυντές των δημοτικών επιχειρήσεων που συγχωνεύθηκαν και οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα τους απολύσει, αν δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του, τουτέστιν να παραιτηθούν από εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και να γίνουν συνεργάτες του δήμου με μπλοκάκι.»

Μπορεί και να είναι αλήθεια δεν ξέρω.

Ξέρω όμως ότι η μία και μοναδική, προϊόν ενοποίησης, σήμερα επιχείρηση του Δήμου, η ΔΗΚΕΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα ακόμη και πληρωμής του προσωπικού της, διαθέτει ως κληρονομιά 3 διευθυντές υψηλόμισθους.

Υποθέτω αυτούς προστατεύει το άρθρο, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα τους υπόλοιπους χαμηλόμισθους και απλήρωτους εργαζόμενους.

Ευτυχώς για την πολιτική και δυστυχώς για τα πολιτικάκια, οι δημοτικές εκλογές έχουν ακριβή χρόνο επανάληψης.

Εδώ δεν παίζει η ξεφτίλα των εθνικών εκλογών όπου γίνονται όποτε γουστάρει ο κάθε πρωθυπουργός, βάσει του κομματικού (προσωπικού του δηλαδή) συμφέροντος.

Θα πίνει το πικρό ποτήρι ο Φώτης Μελάς άλλα 2,5 χρόνια, και επειδή δεν έχει τελειωμό, τότε θα το πιει μονορούφι.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


Σύγκλιση Γεν.Συνέλευσης, Τετ.7/12/11 ώρα 7μμ. στα γραφεία της οργάνωσης (Ερμού 24 & Βυζαντίου).
Ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, συζητάμε και προτείνουμε τους υποψηφίους της οργάνωσής μας στο ψηφοδέλτιο της Β' Πειραιά.

Να μη λείψει κανείς.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Μαθήματα αλληλεγγύης σε Πέραμα και Κερατσίνι

Της Ιωαννας Φωτιαδη από το http://news.kathimerini.gr

Η αξία του «επιούσιου», η αγάπη στον πλησίον και η αλληλεγγύη δεν αποτελούν πια θεωρητικές έννοιες, που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εμφυσήσουν στους μαθητές. Οι κοινωνικές αναταράξεις που επήλθαν από την οικονομική κρίση δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανέπαφο τον κόσμο των παιδιών. Στο Κερατσίνι και το Πέραμα η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η φτώχεια χτυπάει πλέον την πόρτα όχι μόνον των ανέργων και των απολυμένων, αλλά και πολλών μισθωτών. Την αγωνία των μαθητών για το κολατσιό που λείπει από τη σάκα, για το πουκάμισο της παρέλασης που δεν μπορεί να αγοράσει η μαμά, για την προοπτική μετανάστευσης της οικογένειας σε μέρη μακρινά αφουγκράστηκαν οι δάσκαλοί τους στο 5ο και 22ο Δημοτικό Κερατσινίου και αποφάσισαν να αμβλύνουν με κάθε μέσο.


Ηδη από πέρυσι, η σχολική κοινότητα «υιοθέτησε» ατύπως οικογένειες που έχρηζαν οικονομικής στήριξης και φέτος το σύστημα αλληλοβοήθειας οργανώνεται ακόμα καλύτερα: συλλέγονται συστηματικά τρόφιμα από γονείς και δασκάλους του σχολείου, με τα οποία εφοδιάζονται όσοι τα έχουν ανάγκη. Και παρά τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία, όλοι προσφέρουν από το υστέρημά τους σε εκείνον που τον βρήκε πρώτα η μπόρα. Μάλιστα, ενόψει Χριστουγέννων, προετοιμάζεται μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι με τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια. «Παράλληλα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με φαρμακεία και γιατρούς της περιοχής προκειμένου να αναλάβουν ορισμένους μαθητές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά» σημειώνει ο δάσκαλος της έκτης δημοτικού, κ. Στέλιος Φωκιανός. Ως άξιοι δάσκαλοι, όμως, δεν εστιάζουν μόνο στο «ζην», αλλά ενδιαφέρονται και για το «ευ ζην». «Οταν διαπιστώνουμε ότι ένα παιδί δεν έχει χρήματα για το εισιτήριο του παιδικού θεάτρου, βρίσκουμε τρόπο να το καλύψουμε» προσθέτει η δασκάλα της τρίτης δημοτικού, κ. Ολγα Δαράκη. «Συχνά αυτή η παράσταση είναι το μοναδικό του πνευματικό ερέθισμα». Η σχολική κοινότητα «αναλαμβάνει» εξίσου και τα γενέθλια πολλών παιδιών, αφού συχνά δεν υπάρχουν χρήματα όχι για πάρτι, αλλά ούτε καν για γλυκό. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κανονικότητα εντός του σχολείου» υπογραμμίζει η ίδια. «Τη στιγμή που το σύμπαν γύρω μας καταρρέει, είναι σημαντικό κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά. Τα παιδιά μας νιώθουν άνετα στο σχολείο, γι’ αυτό και εκφράζονται ελεύθερα».


Οπως εξηγεί η κ. Δαράκη, στο τμήμα της από τους 17 μαθητές οι 4 ανήκουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της χρονιάς οξύ βιοποριστικό πρόβλημα. «Η μία μαμά, μάλιστα, εργαζόμενη μεν, αλλά απλήρωτη για μήνες, σκεφτόταν να βάλει τα παιδιά της σε ίδρυμα μόνο και μόνο για να σιτίζονται». Παρόμοια, αν όχι χειρότερη, η κατάσταση στο όμορο Πέραμα. «Εχουν έρθει μαθητές με επιστολή γονέα προς τον δάσκαλο ή τον καθηγητή τους, που μας ζητεί εμπιστευτικά να δώσουμε στο παιδί τους δέκα ευρώ ή να του προσφέρουμε μεσημεριανό» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», κ. Σταύρος Καλλώνης, «και θα σας τα επιστρέψουμε, μόλις πάρουμε τα λεφτά της πρόνοιας».


Τα παιδιά τα ξέρουν όλα


Πρόκειται για αξιοπρεπείς οικογένειες, που ένας θάνατος, μια απόλυση ή ένα εργατικό ατύχημα εν καιρώ κρίσης τους έφερε στο «αμήν». Μυστικό της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών είναι ότι ακόμα λειτουργεί η «γειτονιά». «Οι κοινωνίες εδώ ήταν ανέκαθεν συμμετοχικές, ενώ η πλειονότητα των εκπαιδευτικών μένει εδώ» παρατηρεί ο κ. Φωκιανός. «Δεν επικοινωνούσα ποτέ με τους γονείς μόνο για την πρόοδο των παιδιών, καλλιεργούσα μια σχέση εμπιστοσύνης» προσθέτει η συνάδελφός του. «Είναι μεγάλη επιτυχία που σπάσαμε το ταμπού της ελεημοσύνης» υπογραμμίζει ο κ. Φωκιανός. «Δίνουμε στα παιδιά μαθήματα αλληλεγγύης» καταλήγει, «σήμερα στηρίζουμε τον έναν, αύριο τον διπλανό του, έτσι μόνο μπορούμε να επιβιώσουμε».


Θεματική ενηλίκων συμπεριλαμβάνουν οι συζητήσεις στις τάξεις του δημοτικού. «Φέτος, έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά τα ξέρουν όλα πριν από εμάς» ομολογεί ο κ. Φωκιανός. Tο άγχος και η θλίψη, ως απόρροια της ασταθούς κοινωνικής κατάστασης, παρατηρούνται ακόμα και στις μικρές τάξεις. «Η πολιτική επικαιρότητα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως και τα εργασιακά θέματα». Δεν είναι τυχαίο ότι μαθητές έστειλαν ζωγραφιές σε απεργούς εργάτες του μετάλλου. Το μάθημα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπολογίζουν τα ποσοστά μέσα από τους οικονομικούς δείκτες.

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Πέρα από τον χυλό της παραλυσίας---της Βάσως Κιντή


Θαυµάζω και σέβοµαι το επάγγελµα του πολιτικού. Ενας πολιτικός πρέπει να έχει πειθώ, να µπορεί να συνθέτει, να συγκρούεται, να δρα συλλογικά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να κατευθύνει, να συνεγείρει, να εξηγεί, να εµπνέει εµπιστοσύνη, να έχει αίσθηση της συγκυρίας, να είναι τολµηρός, αποφασιστικός, προσηνής, να µπορεί να κινείται σε κάθε περιβάλλον, τοπικό και διεθνές, λαϊκό και λόγιο, πλούσιο και φτωχό. Πρέπει να ενηµερώνεται, να είναι σε θέση να κρίνει και να σχηµατίζει άποψη, να επιλέγει συνεργάτες, να µελετά. Πολλές και σύνθετες ικανότητες, πολλά ταλέντα! Τι απ’ όλα αυτά διαθέτει σήµερα το πολιτικό προσωπικό στη χώρα µας;
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι έλληνες πολιτικοί, δεξιά και αριστερά, είναι ιδιοτελείς υπάλληλοι κοµµάτων.
Πρώτιστη µέριµνα γι’ αυτούς είναι η επανεκλογή τους που τους εξασφαλίζει προνόµια – από τα ευτελή φώτα της δηµοσιότητας ως τη βουλευτική ασυλία και τον αδιαφανή πλουτισµό. ∆εν έχουν συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης τους, δεν είναι καν σε θέση να παρακολουθούντι συµβαίνει στον σηµερινό,σύνθετο και πολλαπλώς διασυνδεδεµένο κόσµο. ∆εν µιλούν ξένες γλώσσες και οι σύµβουλοί τους είναι συνήθως οι συγγενείς τους, σύζυγοι και παιδιά που βρίσκουν βολικό εργοδότη το κράτος παρασιτώντας οικογενειακά επί του κοινωνικού σώµατος. Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν ξέρουν τα θέµατα, ούτε ενδιαφέρονται να ενηµερωθούν, δεν έχουν απόψεις ούτε επιχειρήµατα για όσα καλούνται να αποφασίσουν. ∆ιεκπεραιώνουν απλώς, όταν τυχόν ασχοληθούν, τα συχνά αντιφατικά αιτήµατα των ψηφοφόρων τους ή επαναλαµβάνουν µηχανικά τετριµµένους ιδεολογικούς τόπους. Κατά κανόνα, πέρασαν έξω από τις πανεπιστηµιακές αίθουσες, δεν διακρίθηκαν σε κανέναν κοινωνικό στίβο και αναρριχήθηκαν στις κοµµατικές αυλές διά της παπαγαλίας, της υποταγής και της κολακείας τόσο προς τους ψηφοφόρους τους όσο και προς τον αρχηγό τους.
Τα πολιτικά κόµµατα υπάρχουν για τους πολιτικούς τους, δεν έχουν κανένα σχέδιο για τη χώρα, τα κάνουν όλα στο γόνατο, απαγγέλλουν κορόνες ή ψελλίζουν κούφια στερεότυπα προσπαθώντας κάπως να διαφοροποιηθούν το ένα από το άλλο µε µόνη έγνοια να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους στο απαρασάλευτο πολιτικό σκηνικό, αδιαφορώντας για τα προβλήµατα της κοινωνίας και την τύχη των πολιτών.
Παρά τα χάλια αυτά, η συλλήβδην καταγγελία του πολιτικού κόσµου σήµερα είναι φτηνός λαϊκισµός,µια απόπειρα να φορτωθούν όλες οι ευθύνες σε κάποιους (άλλους πάντα) ώστε να µη θιγούν οι µύθοι και οι αυταπάτες που σκέπαζαν τον γενικευµένο ατοµισµό και την ιδιοτέλεια. Καταγγέλλονται οι πολιτικοί ως φαύλοι και άχρηστοι, ενώ συγχρόνως καλούνται να συνεχίσουν την επιζήµια και επικίνδυνη τακτική τους, που σε συντονισµό µε την κοινωνία που τους ανέδειξε οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.
Ο βαρύς αυτός πολτός που συνθέτουν οι ανίκανοι και περιδεείς πολιτικοί, οι συµφεροντολόγοι πελάτες τους, οι θρασείς συνδικαλιστές, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηµατίες, ο γνωστός θίασος δηµοσίων προσώπων (καλλιτεχνών, ανυπόστατων διανοουµένων και ακαδηµαϊκών) που µιζάρουν στον λαϊκισµό και στην πατριδοκαπηλία, έδρασε επί µακρόν συγκολλητικά, πνίγοντας όµως κάθε δηµιουργική δύναµη, κάθε πνοή, αδιαφορώντας για τους αδύναµους, ισοπεδώνοντας άξιουςκαι ικανούςκαι φέρνοντας στην επιφάνεια τους καταφερτζήδες, τους κολλητούςκαι τους αδίστακτους. Παρέδωσε µια βαθιά άδικη κοινωνία καθηλωµένη στη φτώχεια και πλέον στην ανέχεια, στην άγνοια και στους παρηγορητικούς µύθους. Επείγει όσο ποτέ να απαλλαγούµε από τον πνιγηρό αυτόν εναγκαλισµό, να διεκδικήσουµε µια κοινωνία που τη συνέχουν αλληλεγγύη, κοινοί στόχοι, κοινά σχέδια, κοινή ευρύχωρη προοπτική.
Τις αλλαγές δεν θα φέρουν µεσσίες, κάποιοι άφθαρτοι και αµόλυντοι πολιτικοί, οραµατιστές ή τεχνοκράτες, που θα προκύψουν από το πουθενά και θα ευαγγελιστούν ουτοπικά πρότυπα που κρύβουν τις δυσκολίες και εναρµονίζουνπαραµυθητικά,και υποκριτικά, τα ασυµβίβαστα. ∆εν θα έρθουν από ξεφτισµένες και αναχρονιστικές δοκιµές εξεγέρσεων κάθε λογής, ούτε από φοβικά και τρεµάµενα βήµατα αγκυλωµένα στοχθες. Θα προκύψουν όταν εµείς, ενεργοί πολίτες, δηλώσουµε την παρουσίαµας βγάζοντας το κεφάλι πάνω από τον χυλό της παραλυσίας. Οταν αποδοκιµάσουµε τις πολιτικές που µας έσυραν στην άβυσσο, όταν καταγγείλουµε και αναιρέσουµε συγκεκριµένες αδικίες (π.χ., την εγκατάλειψη των πιο αδύναµων για να ενισχύονται τα προκλητικά προνόµια εγκάθετων υπαλλήλων του ∆ηµοσίου), όταν αντικρίσουµε τις προκλήσεις τού σήµερα µε πνεύµα δηµιουργίας και προσφοράς, όταν στηρίξουµε τις κατακτήσεις της δηµοκρατίας µας που απαίτησαν κόπους και θυσίες γενεών, όταν αποστρέψουµε το βλέµµα από αναίσχυντους δηµαγωγούς που περιφρονούν τους πολίτες και δυναµιτίζουν το µέλλον της χώρας για να διασώσουν τις ιδεοληψίες και την καρέκλα τους. Τότε θα βρούµε τους τολµηρούς και ικανούς πολιτικούς που είναι διατεθειµένοι να στρατευθούν και να εργαστούν για την υπόθεση αυτή που µας αφορά όλους.
Η κυρία Βάσω Κιντή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

από το http://www.tovima.gr

οι νέοι μας σύμμαχοι

Η Ευρώπη πεθαίνει.

Ανατέλλει το άστρο της άπω ανατολής.

Ας γνωριστούμε καλύτερα με ένα κουίζ:


1. Ποιος μαθητής είναι κουρασμένος ή νυσταγμένος;

2. Ποια είναι τα δίδυμα αγόρια;

3. Ποια είναι τα δίδυμα κορίτσια;

4. Πόσα είναι τα κορίτσια και πόσα τα αγόρια;

5. Ποιος είναι ο δάσκαλος;