«Η υπηρεσία καθαριότητας είναι η βιτρίνα του κάθε Δήμου» λέμε, και όλοι συμφωνούμε.
Δεν είναι απλώς η βιτρίνα. Είναι μια από τις σπουδαιότερες υπηρεσίες που προσφέρει η δημοτική οργάνωση στους πολίτες της και επι πλέον είναι ανταποδοτική.
Οι δημότες πληρώνουν άμεσα γι αυτή την υπηρεσία, ενώ για μια σειρά άλλων υπηρεσιών η πληρωμή είναι έμμεση, μέσω των χρημάτων που δίνει από τους φόρους η κεντρική κυβέρνηση.
Αυτά όλοι τα ξέρουμε.
Όλοι ξέρουμε ότι κάθε δημοτική αρχή το πρώτο που (πρέπει να) κοιτά είναι η καθαριότητα.
Το ξέρουν και οι πολίτες, απλώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σπουδαίο για την καλυτέρευση ή την χειροτέρευση της, το ξέρει και η αντιπολίτευση που λίγα μπορεί να κάνει επίσης ανάλογα με την πολιτική ωριμότητα της, το ξέρουν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα οι οποίοι το εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.
Τα γεγονότα στο δήμο της Αθήνας, κυρίως στο δήμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον δικό μας είναι αδιάψευστα.
Και επί πλέον, το κλείσιμο της χωματερής κάθε λίγο, και όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση τόσο και συχνότερα, κάνει την κατάσταση αφόρητη.
Η καθαριότητα παραδοσιακά ήταν το σκαλοπάτι των εργαζομένων για να μπουν σε κάποιον δήμο με σύμβαση, να μονιμοποιηθούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αφού κάνουν και τις αναγκαίες απεργίες και πολλοί απ’ αυτούς να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία.
Όσοι έχουν τα λιγότερα προσόντα, ή τις λιγότερες γνωριμίες παραμένουν στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά πάντα με τους δικούς τους όρους, και επαφίεται στην ικανότητα του εκάστοτε προϊστάμενου να διαχειρίζεται τις σχέσεις του με τους εργαζόμενους με τέτοιο τρόπο ώστε να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα και η ουσία που πρέπει.
Και σταθερά ενισχύεται η υπηρεσία με νέους συμβασιούχους για να διατηρείται ο κύκλος.
Ο φαύλος.
Ενδεικτικό είναι το κόστος που αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η διαχείριση ενός τόνου σκουπιδιών κοστίζει 280 ευρω το χρόνο, ενώ η ανάθεση του σε ιδιωτική εταιρεία θα κοστίζει στο Δήμο 120 ευρω.
Το 40% δηλαδή.
Και ποια είναι η διαφορά;
Εδώ βγαίνουν τα μαχαίρια.
Η μόνη διαφορά κατά την γνώμη μου στο επίπεδο της εργασίας είναι, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή στο ΙΚΑ.
Αν υπάρχει κι άλλη, ευχαρίστως να την κουβεντιάσουμε.
Αλλά με τίποτα δεν πιστεύω ότι η καθαριότητα μπορεί να γίνει χειρότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου