Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ασκήσεις επί χάρτου; ---της Μαρίας Καραφέρη

 Ανάπλαση πρώην βιομηχανικής περιοχής 
Κερατσινίου – Δραπετσώνας
 Στις 27/11/2012 λήφθηκε από την περιφέρεια Αττικής η υπ' αριθ. 374/2012 απόφαση σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας μονάδας παραγωγής ορυκτελαίων και αποθήκευσης – διακίνησης υγρών καυσίμων της εταιρείας BP ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών στη Δραπετσώνα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Δραπετσώνα, εντός του χώρου της Ανάπλασης εδώ και 90 χρόνια. Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια στις εγκαταστάσεις αυτές παράγονται, αποθηκεύονται και διακινούνται λιπαντικά, ενώ η τελευταία ανακαίνιση του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε το 1998.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την γνωμοδότηση υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων - που εν τοις πράγμασι ισοδυναμεί με αδειοδότηση - η εταιρεία προέβη στην πώληση των εγκαταστάσεων της στον όμιλο της Aegean, ο οποίος, κατά δηλώσεις παραγόντων του ομίλου, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, προτίθεται να προβεί σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αυτών, αξιοποιώντας πλήρως τη στρατηγική θέση τους τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.

Όλα τα παραπάνω κανένα πολιτικό ενδιαφέρον δεν θα προξενούσαν, αν δεν συνδέονταν άρρηκτα αφ' ενός μεν με την συνολική αξιοποίηση της περιοχής της πρώην βιομηχανικής ζώνης εν όψει και των προβλέψεων του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής, αφ' ετέρου δε με την ενδοτική στάση που για άλλη μια φορά επέδειξε η δημοτική αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Ειδικότερα, κατά το νέο ρυθμιστικό για την εν λόγω έκταση, προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες, ενώ επισημαίνεται η αναγκαιότητα ύπαρξης σημαντικών αδόμητων χώρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και θαλασσίου μετώπου, με τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου, που θα προκύψει με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων πολιτικής γης, καθώς και η προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές δραστηριότητες.
Υπό το πρίσμα αυτό η λειτουργία της μονάδας έρχεται μάλλον σε ευθεία αντίθεση με τις προοπτικές αξιοποίησης και ανάπλασης της έκτασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Κερατσινίου – Δραπετσώνας, πολλώ δε μάλλον βρίσκεται στον αντίποδα του ψηφίσματος της Επιτροπής Ανάπλασης!
Παρά ταύτα όμως η θέση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας στο θέμα της λειτουργίας της μονάδας κρίνεται τουλάχιστον άνευρη. Πλέον συγκεκριμένα, αντί να “ανεβάσει” ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει ανάσχεση στην ανάπτυξη της περιοχής και να ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά των δημοτών μας, αντί να προκαλέσει έστω μια ενημερωτική συνεδρίαση της επιτροπής ανάπλασης, της οποίας, σημειωτέον, προεδρεύει ο Δήμαρχος, προτίμησε να εξαντλήσει τις δυνατότητες του στην θέση ενός πρόσθετου περιβαλλοντικού (;) όρου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ειδικότερα, έθεσε τον όρο ότι η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της BP (και ήδη Aegean) θα ανακληθεί, μόλις δρομολογηθεί η ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό, την αρχική υπόθεση εργασίας μας, ότι αυτή η δραστηριότητα στην περιοχή επιφέρει μόνο προσκόμματα στην ανάπλαση της!
Από την επισκόπηση των γεγονότων, καθίσταται προφανές πως το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την περιοχή της ανάπλασης, εξαντλείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και φιέστες, σοβαρότητας επιπέδου πίστας formula 1
Όταν δε τίθενται στο τραπέζι πραγματικά θέματα, επιλέγει την τακτική της υποβάθμισης ή της πλήρους αποσιώπησης. Πέρα από το αν η στάση αυτή προδίδει σκοπιμότητα ή αντανακλά ανικανότητα αξιολόγησης της βαρύτητας των θεμάτων, δεν αναιρείται το γεγονός ότι το ύψιστης σημασίας θέμα της ανάπλασης και της ανάπτυξης ολόκληρης της πόλης μας αντιμετωπίζεται εκ του προχείρου έτσι, ώστε να κινδυνεύουν οι όποιες προοπτικές να μετατραπούν σε ασκήσεις επί χάρτου. Και αυτό υποσκάπτει το μέλλον μας.

Σημείωση του blog:
 Προσθέτω πιο κάτω σε φωτογραφία το απόσπασμα που περιέχει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Νοέμβριος 2012) μια που σε κάποια σχόλια στο φ/β αναφέρθηκαν αμφιβολίες αν πρόκειται πράγματι για απόφαση ή για υποθετικό λόγο.



1 σχόλιο:

  1. Με μια «λαμπρή» παρέμβαση του, ο δήμαρχος μας Λουκάς Τζανής επιτέλεσε το έργο του, το έργο προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος του δήμου μας και συναίνεσε στην αδειοδότηση της ΒΡ στη Δραπετσώνα, για να ξεκινήσει την παραγωγή λιπαντικών. Προφανώς η απόκτηση αυτής της άδειας περιλαμβανόταν στις υποχρεώσεις της ΒΡ πριν την αγοράσει ο Μελισσανίδης.
    Η άδεια που εξέδωσε ο κ. Σγουρός με την ιδιότητα του περιφερειάρχη και την συναίνεση του δημάρχου μας, έχει μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
    Πρώτον, δεν την ψήφισε η αντιπολίτευση.
    Δεύτερον, κατά την ψηφοφορία, απουσίαζε ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Χρήστου
    Και τρίτον, επειδή φαίνεται είναι πολύ επικίνδυνη εργασία, η απόφαση περιλαμβάνει ενενήντα τρεις (93) περιορισμούς και υποχρεώσεις τις οποίες καλείται ο κ. Μελισσανίδης να τηρήσει με δική του ευθύνη φυσικά.
    Αυτές υποθέτουμε διάβασε ο κ. δήμαρχος μας και καταχάρηκε και ησύχασε η περιβαλλοντικά ανήσυχη συνείδηση του και έδωσε την ευχή του για την λειτουργία της μονάδας μέχρι «να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής»
    Ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής και καλά κάνουν, από την πιθανότητα επαναδειοδότησης της λειτουργίας της ΔΕΗ στο λιμανάκι του Αγ. Γεωργίου. Μιας ΔΕΗ, που με φυσικό αέριο θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
    Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, ήδη ξεκινά η παραγωγή μιας μονάδας, που κανείς δεν ξέρει τι και πως.
    Που βάσιμα υποπτευόμαστε ότι η ΔΕΗ θα είναι …μπαταρία μπροστά της.
    Οργιάζουν οι φήμες ότι η άφιξη του κ. Μελισσανίδη πιθανόν να επηρεάσει τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
    Λέτε να άρχισε η επιβεβαίωση;
    Και, λέτε, μετά την αδειοδότηση του από τον κ. Σγουρό με την συναίνεση του δημάρχου μας πάντα, ως ιδιοκτήτης πια, να συναινέσει κι αυτός στην ανάπλαση της περιοχής, στο κλείσιμο δηλαδή της επικίνδυνης μονάδας του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή