Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ήταν κομπάρσος και λεγόταν ... Επιτροπή Ανάπλασης

Παρά την καθησυχαστική βεβαιότητα του φίλου μου Γιώργου Τσιρίδη ότι
«…Ενάμισι χρόνο μετά, το κτύπημα F1 έχει μπαγιατέψει. Δεν αιφνιδιάζει πλέον κανένα και κανένας δεν εντυπωσιάζεται από αυτό. Πέρσι τον Φεβρουάριο (στην αρχή της νέας θητείας) θα ήταν γκανιάν. Φέτος τον Φεβρουάριο, ένα χρόνο μετά, ήταν ήδη μπαγιάτικο αλλά κρατούσε ακόμα την δυναμική του. Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής έχει πια σαπίσει…
Τίποτα δεν εξελίσσεται με την μαθηματική λογική που διακρίνει την ορθολογική σκέψη του. Η "σιγή ασυρμάτου" δεν εφαρμόζεται.
Το ρεπορτάζ του ιστολογίου http://www.axiaplus.gr/ που επικαλείται μάλιστα σαν πηγή το ΑΜΠΕ και συνέντευξη εκεί του δημάρχου Λουκά Τζανή, τονίζει ότι «…αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο ο δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας είναι η προετοιμασία πρότασης που θα κατατεθεί τέλη Σεπτεμβρίου στον οργανισμό ρυμοτομικού σχεδίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται η χάραξη της πίστας, καθώς και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, με την κατασκευή εμπορικών και εκθεσιακών κέντρων, ξενοδοχείων και μαρινών…»
Ενώ υπάρχει και σύντομο βίντεο-συνέντευξη του δημάρχου στο ΑΠΕ (http://www.youtube.com)

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης πρότασης, φυσικά δεν είναι η πρόταση που επεξεργάζεται η Επιτροπή Ανάπλασης του δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου.
Επομένως είτε λειτουργεί παράλληλα κι άλλη ομάδα της οποίας την πρόταση θα εισάγει στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, είτε η όποια τελική πρόταση της επιτροπής ανάπλασης θα αλλοιωθεί, ώστε να «….περιλαμβάνεται η χάραξη της πίστας…» και μάλιστα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Είναι φανερό ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Ανάπλασης δεν μπορεί να συνεδριάσει. Λίγο ως πολύ όλοι κάπου λείπουν σε διακοπές.
Η εταίρα επιτροπή, αποτελούμενη προφανώς από μέλη με επαγγελματική σχέση και όχι εθελοντική όπως της επιτροπής ανάπλασης, μπορεί να συνεχίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι και να κάνει και κριτικές του είδους … το βασικότερο πρόβλημα για να ξεκινήσει η κατασκευή της πίστας είναι η γραφειοκρατία, καθώς εμπλέκονται τουλάχιστον 12 συναρμοδιότητες υπουργείων, ενώ θα χρειαστούν δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για τους περιβαλλοντικούς όρους κ.ά….
Δεν αποκλείεται πράγματι η γραφειοκρατία σε αυτή τη φάση να αποδειχτεί σωτήρια για το όραμα της ανάπλασης. Συν Αθηνά όμως, και χείρα κίνει.
Η Επιτροπή Ανάπλασης στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συνέλθει σε μια τελευταία ίσως συνεδρίαση, για να εκφράσει την πλήρη αντίθεση της με την λύση της φόρμουλα και να αποφασίσει την αναβάθμιση της σε επιτροπή αγώνα για την διατήρηση του οράματος της ανάπλασης.
Και όσοι προσέλθουν και όσοι παραμείνουν.

1 σχόλιο: