Το πιθανότερο είναι, ότι η
θέση της Ελλάδας στην πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης διασώθηκε. Αυτό αν και δεν
είναι υποχρεωτικό να αρέσει σε όλους, ήταν όμως ο βασικός λόγος που δημιούργησε
και στήριξε αυτή την κυβέρνηση, γιατί αυτό πίστευαν τα τρία κόμματα που την
συναποτέλεσαν. Το επόμενο βήμα, οι αλλαγές που χρειάζονται για να διατηρηθεί η
θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ή μάλλον είναι βέβαιο
ότι δεν αποτελεί κοινή αντίληψη των τριών συγκεκριμένων κομμάτων, πιθανόν να
οδηγούν οι αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις σε άλλες συμμαχίες.
Στον μονοδιάστατο άξονα μεταρρυθμίσεις
– κρατισμός, έχουμε ανακατανομές θέσεων όχι μόνο κομμάτων, αλλά και
εσωκομματικών πολιτικών δυνάμεων.
Ο Σαμαράς και η ΝΔ δείχνουν καλύτερα
προετοιμασμένοι. Ξεκίνησε με την αντικατάσταση του Κικίλια και την τοποθέτηση
στην θέση του ενός ακραιφνώς ρουσφετολόγου με σκοπό να ελέγξει τα προγράμματα
ανεργίας του ΟΑΕΔ. Ευτυχώς, έστω και προσωρινά τα έκοψε η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Συνέχισε
με την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, για να μην υπάρξει περίπτωση
αντίδρασης της ακροδεξιάς. Προσπάθησε να περάσει το ρατσιστικό νομοσχέδιο για
την «καθαρότητα αίματος» όσων ακολουθούν στρατιωτικούς κλάδους, αλλά δεν τα
κατάφερε. Στον κεντρικό κορμό μιας καθαρόαιμης δεξιάς πολιτικής που
οραματίζεται, και που φρενάρεται όμως από τα δυο άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης
(όσο μπορούν) έρχεται με το δυναμικό πυροτέχνημα κεντροδεξιάς απόκλισης, να
κλείσει την ΕΡΤ, ένα άντρο προφανώς παρανομιών και ρουσφετιών και διασπάθισης
δημόσιου χρήματος, που μέχρι την τελευταία στιγμή όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά
του ενίσχυε με δικούς του ανθρώπους.
Έξυπνα όμως, πριν ανοίξει το τελευταίο
χαρτί, φροντίζει να χτυπήσει «τα ρέστα»
του για να αδειάσει το τραπέζι.
Και ποιο είναι το τελευταίο χαρτί;
Αυτή η ορφανή επιθυμία ενός υψηλού
ποσοστού πολιτών, για την δημιουργία μιας νέας μεταρρυθμιστικής παράταξης ανάμεσα
στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιας παράταξης που θα έρθει σαν σφήνα, να κόψει τα
κρατιστικά όνειρα και των δυο επίδοξων μονομάχων.
Μιας παράταξης, που την
αναφέρουν στις δηλώσεις τους και τα δυο ενδιαφερόμενα κόμματα εντός
κοινοβουλίου, και η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, δεν κάνουν όμως απολύτως τίποτα για να
την υλοποιήσουν.
Θα πάμε για εκλογές την
Δευτέρα το βράδυ μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών;
Μπορεί να πάμε, μπορεί και να
μην πάμε.
Αυτό που κυρίως όμως έχει
σημασία, είναι αν από αυτή την κρίση βγουν πιο σοφοί και ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος.
Και καταλάβουν ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία αυτής της παράταξης.
Ας ξεπεράσει ο ένας τις ιδρυματικές
εισηγήσεις όσων δεν έχουν καμιά σχέση με την κοινωνία, ας ξεπεράσει ο άλλος την
αλαζονεία, απομεινάρι του παρελθόντος και την φιλοδοξία ότι τα παλιά υλικά
κάνουν για τις κολώνες του νέου οικοδομήματος και όχι μόνο για τους μεσότοιχους,
για να καλέσουν και να βρεθούν ισότιμα με τις δυνάμεις που διασκορπισμένες στον
πολιτικό χάρτη πίνουν καφεδάκια αναμονής … «…και κάπου-κάπου φτύνουν καταγής»
Δηλαδή Μανώλη, μόλις τα βρουν Βενιζέλος και Κουβέλης (σχηματικά το λέω) θα σχημαιστεί η κεντρώα παράταξη που θα διεμβολίσει το δίπολο ΝΔ-Σύριζα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνατε λάθος Μανώλη, με αυτή τη συγκυβέρνηση, κάνατε μεγάλο λάθος και το πιο απλό είναι να το παραδεχτείτε χωρίς πολλά λόγια. Ο Σαμαράς ήταν πάντα αυτός που είναι και τώρα και η λεοντή του ελάχιστα τον έκρυψε από τα μάτια σας. Και δεν κρατήσατε τη χώρα στην γεωγραφία της Ευρώπης, σε αυτήν ανήκει ούτως ή άλλως, απλά συντηρήσατε για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους περίπου τον μύθο που αφηγούνται οι δυνάμεις της δεξιάς στην Ευρώπη ότι μπορούν να κυβερνήσουν την Ευρώπη με λιτότητα και ύφεση, αποφασίζοντας ότι ανάμεσα στις τράπεζες και τον λαό "είναι καλύτερα να πληρώσει ο λαός τα σφάλματα των τραπεζών γιατί τράπεζες είμαστε εμείς". Όπως στην Ελλάδα έτυχε να γίνει η πρώτη (χρονικά) εφαρμογή αυτού του δόγματος, έτσι και από εδώ πρέπει να αρχίσει η αντίδραση σε αυτό. Και μια συνεργασία Σύριζα-Δημάρ αλλά και Πασοκ (αν και εδώ υπάρχει πρόβλημασ Λιστών και Ληστών) και ενδεχομένως και άλλων θα ήταν η καλύτερη περίπτωση για να εκδηλωθεί αυτή η ατίδραση, του νότου, της αριστεράς, των λαών, πες την όπως θέλεις. Ας επλίσουμε ότι δεν είναι αργά.
Δηλαδή Γιώργο, δεν αρκεί να τα βρουν Βενιζέλος και Κουβέλης (σχηματικά) αλλά χρειάζονται να συντονιστούν και πολλοί ακόμη που κινούνται μεταξύ ΝΔ και Συριζα. Για να δημιουργηθεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη ανάμεσα στους λαϊκισμούς της παλιάς δεξιάς και της παλιάς αριστεράς. Αυτό είναι επιθυμία ενός μεγάλου αριθμού πολιτών που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξάρτητα αν σου αρέσει ή όχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η συγκυβέρνηση είχε στόχο να σώσει την Ελλάδα από την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια, και όλα δείχνουν ότι το πέτυχε, με αίμα αναμφισβήτητα.
Όχι όμως στην ποσότητα αίματος που θα είχαμε με την πτώχευση.
Στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, αυτές που θα προξενήσουν μια νέα σύγκρουση ανάμεσα στους κρατιστές και τους ορθολογιστές είναι σίγουρο ότι χρειάζεται μια ισχυρή μεταρρυθμιστική παράταξη. Με ποιους θα συνεργαστεί, είναι θέμα προγραμματικών επιλογών και κυρίως επιλογών του εκλογικού σώματος.
Γνωρίζω ότι ανήκεις στους κρατιστές, επομένως δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα τα επιχειρήματα μου. Γνωρίζω επίσης ότι δεν το επιλέγεις από κακία. Καλό θέλεις να κάνεις. Σου αρέσει η ιδέα να μπορείτε να διορίζετε κόσμο στο δημόσιο, να πληρώνεται και πληρώνεστε καλά, να δουλεύει όπως δουλεύει, να μπορεί αν χρειαστεί εύκολα να απουσιάζει από την δουλειά του. Όλα αυτά συνθέτουν μια ευτυχισμένη εικόνα. Το καλύτερο όνειρο βέβαια είναι εκείνο το εφηβικό, όπου ξυπνάς και βρίσκεις κάθε πρωί κάτω από το μαξιλάρι σου ένα 100νταευρω.
Καμία φορά σκέφτομαι πως είναι τώρα πια πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί αυτό και ίσως αξίζει τον κόπο.
Το πρόβλημα των ληστών του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνω γιατί το χρεώνεις εξ ολοκλήρου στο υφιστάμενο ΠΑΣΟΚ. Εσύ ξέρεις περισσότερα πρόσωπα και πράγματα, έζησες καταστάσεις ως στέλεχος του, έστω μεσαίου βεληνεκούς. Βλέπεις τους ληστές να έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και όσοι προσχώρησαν αλλού είναι τα αγγελούδια; Η διαφθορά διαχώριζε οριζοντίως τα δυο μεγάλα κόμματα , και όχι μόνον, του δικομματισμού –αυτό είναι το επίτευγμα κάθε δικομματισμού. Συμφωνώ μαζί σου ότι αυτοί αποτελούν πρόβλημα, όμως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ να τους ξετρυπώσεις είτε από τον συριζα (κυρίως) είτε και στο δικό μας κόμμα, ή όπου αλλού έχουν κρυφτεί. Και όπως ξέρεις με τους "επώνυμους" είναι εύκολα τα πράγματα, με τους «ανώνυμους» είναι τα δύσκολα.
Δες για παράδειγμα τους δήμους.
Αν και οι εισροές έχουν μειωθεί δραματικά, οι πολλοί απατεώνες που παραμένουν ενεργοί κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν, και ανάμεσα στον αγώνα επιβίωσης τους, προεξάρχουσα θέση κατέχει η «αντιμνημονιακή» ρητορική.
Το δε εφεύρημα του οργανωμένου Νότου που θα απαιτεί λεφτά από τον πλούσιο Βορρά, όπως ξέρεις μόνο στην Ελλάδα συζητιέται. Ίσως, αν η Ευρώπη ήταν ενιαία και πολιτικά να είχε νόημα.
Η μεταρρυθμιστική λογική, αφορά κυρίως ανθρώπους και λιγότερο κομματικούς μηχανισμούς Εντελώς σχηματικά, περιλαμβάνει κάποιους από την ΝΔ, κάποιους από τον συριζα, και ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ, του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ και διάφορων πολιτικών ομάδων που κάνουν την παρουσία τους. Αυτή η σχηματική ομοιότητα, δεν τοποθετεί αυτούς τους πολίτες στο χώρο που κάποτε ονομάζαμε «κέντρο». Όχι ότι είναι κακό, απλά δεν τους τοποθετεί εκεί, δεν υπάρχει πια αυτός ο χώρος. Ο νέος χώρος τους είναι ο μεταρρυθμιστικός. Λίγο ασύμβατο με την κλασσική ορολογία του λενινιστικού μαρξισμού που προτιμάς, αλλά …τι να γίνει τώρα. Να στραβώσουμε το γυαλό;
Τέλος πάντων.
Το νόημα της ανάρτησης μου ήταν, ότι μετά την κλιμάκωση των αυταρχικών, παλαιοκομματικών ενεργειών του Σαμαρά, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι αρχηγοί και οι αρχηγίσκοι των πολιτικών δυνάμεων που ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, οι ψηφοφόροι τους υπολογίζουν σαν δυνάμεις μεταρρυθμίσεων, ότι ο χρόνος τελειώνει, και πρέπει οπωσδήποτε να συντονιστούν με τρόπο ώστε να αποτρέψουν την αναβίωση του δικομματισμού και την επανάληψη της διαφθοράς.
Μανώλη αυτό το εφεύρημα των μεταρρυθμιστών που γεννήθηκαν καλοί και κρύβονται παντού, αλλού σε μικρά ποσοστά και στη δημαρ σε μεγάλα, και των κρατιστών που γεννήθηκαν διεφθαρμένοι, είναι χειρότερο και από εκείνο της σωτηρίας της πατρίδος. Στο ΠαΣοΚ (στην ηγεσία και μόνον εννοώ) δεν μείνανε ούτε μεταρρυθμιστές ούτε κρατιστές ούτε ληστές ούτε ενάρετοι, μείνανε οι εκβιαζόμενοι λόγω λιστών Χριστοφοράκου, Εξοπλιστικών, Υποκλοπών κλπ. να ενεργούν όπως ενεργούν, δήθεν για τη σωτηρία της χώρας κι αυτοί τη στιγμή που ο Σαμαράς την βουλιάζει στην καταστροφή και η δημαρ προσπαθεί να "κυβερνήσει".
ΑπάντησηΔιαγραφήκατανοώ την ανάγκη απενοχοποίησης όσων έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν την πιστεύω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι οι περισσότεροι απ αυτούς είναι εξίσου ένοχοι.
Όχι όλοι όμως.
Όχι Μανώλη, όσοι έμειναν (ηγεσία) στο ΠαΣοΚ είναι δεμένοι σε λίστες και φοβούνται ότι αν διαφοροποιηθούν θα εκτεθούν όπως ο Τσοχατζόπουλος που τον έβγαλαν στο κλαρί σαν δείγμα και φόβητρο. Δεν σκέφτονται ελεύθερα, ούτε μεταρρυθμιστές είναι, ούτε κρατιστές, ούτε λιγότερο ένοχοι από άλλους που έχουν φύγει. Απλά οι άλλοι δεν βρίσκονται καταγεγραμμένοι σε λίστες και μπορούν να μιλούν. Όσοι έμειναν είναι όλοι ένοχοι και κυρίως βουβά πρόσωπα που δεν μιλούν παρά μόνο για να λένε "ναι" από τον φόβο της διαπόμπευσης. Δεν είναι πολιτική αυτό που ασκείται στην Ελλάδα, είναι μια επίθεση στην Ελλάδα και ειδικότερα στα φτωχότερα στρώματα με στόχο το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που θα φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης (του 2008) στον λαό και θα κρατήσει το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ανέγγιχτο (αν όχι και κερδισμένο).
ΔιαγραφήΔεν είναι πολιτική μεταρρυθμίσεων, χρέους, ελλειμμάτων και λοιπά. ΌΛα αυτά ΔΥΣΤΥΧΩΣ χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογίες της στιγμής και ύστερα ξεχνιούνται για να προβληθούν καινούρια διλήμματα. Τους νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα και αδιαφορούν για το πως θα το πετύχουν, αν ο Βενιζέλος θα σκύβει επειδή κάτι φοβάται, αν ο Κουβέλης θα νομίζει ότι κυβερνάει, αν ο Σαμαράς θα γίνει χτες μαλάκας, σήμερα επιτυχημένος και αύριο κουρελού. Λυπάμαι που δεν βλέπεις το ΚΥΡΙΟ ΖΗΤΗΜΑ και μπαίνεις σε μια συζήτηση που δεν έχει νόημα. Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν!
Δεν με νοιάζει να αποενοχοποιήσω κανέναν, ούτε τον εαυτό μου, δεν το έχω ανάγκη εξ άλλου, ούτε με νοιάζει να αποδειχτώ σωστός. Θέλω απλά να πετύχουμε και, μυαλά που μπορούν να δουν τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσουν, δεν αντέχω να τα βλέπω μπλεγμένα σε μια συζήτηση που απέχει παρασάγγες από την πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση μήπως και γίνει κάτι. Όχι πως ο Συριζα μου εμπνέει εμπιστοσύνη ότι ξέρει πως να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα, όμως, όπως σου έχω ξαναπεί, δεν είναι πιασμένοι σε λίστες κανενός, μπορούν να κάνουν την αναγκαία τρέλα και αποτελούν τον μοναδικό ανασχετικό παράγοντα που μπορεί ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ. Δεν είμαι αισιόδοξος, θέλω όμως να ελπίζω και λυπάμαι που βλέπω να ασχολείσαι με μαλακίες, αν "το ροκ μεταρρυθμιστικό ρεύμα που διαπερνά τους σχηματισμούς στη διαπασών θα πλαγιοκοπήσει το κρατικιστικό πνεύμα των λαϊκοτσιφτετελάδων". Έλεος. Φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτό τον βούρκο στον οποίο έχετε μπλέξει από μόνοι σας, χωρίς κανείς να σας σπρώξει, κανείς εκτός από τις δικές σας κυβερνοπανκ φαντασιώσεις.
Οκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώ κυρίως επειδή έριξε τις προμετωπίδες η τελευταία παράγραφος σου.
Για τα πρώτα θα τα περάσω στα γρήγορα, λέγοντας ότι είμαι από τους τελευταίους που θα σήκωνα την υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ. Θα επιμείνω μόνο στο γεγονός. Δεν έφυγαν οι έντιμοι και απέμειναν οι απατεώνες. Άλλωστε από τα πρώτα ποντίκια που εγκατέλειψαν το πλοίο ήταν οι στενοί συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου. Αυτού του Άκη, που παραλίγο και κατά πλειοψηφία να μας τον κάνετε πρωθυπουργό γιατί ο Σημίτης σας έπεφτε «ξένο σώμα».
Πάμε να δούμε τώρα ποιος λέει μαλακίες.
Κάνεις τον πιασάρικο διαχωρισμό πατριώτες και προδότες.
Και τολμάς μέσα στις «πατριωτικές» σου δυνάμεις, να χώνεις μέχρι και τους ναζι. Εκεί έχεις καταντήσει και τολμάς να μιλάς για πολιτική και πατριωτισμό και εντιμότητα. Να αγωνιστείς να «σώσεις» την Ελλάδα με έναν μέτωπο που να περιλαμβάνει από το ΚΚΕ ως τους Ναζί παρακάμπτοντας την ΝΔ και το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και βρίζοντας την ΔΗΜΑΡ που δεν βλέπει την θεία φώτιση που σε κατέλαβε τα τελευταία χρόνια.
Γιώργο, αυτή η κρίση τέμνει οριζόντια τις ιδεολογίες. Στον δικό σου νέο διπολισμό χώνεις και νεοναζί και συνομοσιολόγους και αριστερούς και κομμουνιστές.
Ευτυχώς, απ ότι έχω αντιληφθεί, οι αριστεροί στο σύνολο τους (με την παλιά γνωστή έννοια που σήμερα είναι οριστικά χωρισμένη) και οι κομμουνιστές δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Για τους άλλους δεν ξέρω, δεν έχω επαφές και ενημέρωση.
Κάνε ότι σε φωτίσει ο γιαραμπής.
Αλλά μη με πρήζεις.
Μάλιστα...Διαβάζω εδω μέσα (στα σχόλια) για πατριώτες, δοσύλογους, καθαρούς και ακάθαρτους...Κάτι τέτοιες κουβέντες με όρους...βαρύς σαν ιστορία, ούτε στον "Στόχο", η μάλλον στον "Στό(κ)ο" (όπως τον λέω) φαντάζομαι ότι δεν εκστομίζονται έτσι αβασάνιστα και επιδερμικά. Και κάπου εδώ μου γεννάται το φλέγον ερώτημα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μπω στην διαδικασία της ψηλάφησης των τύπων των ήλων αλλα και των άλλων ;; Θα μπω, καθ ότι have fun (που λεν και στο χωριό μου) αλλα και μπόλικο ζουμί θα πρόσθετα.
Πριν περάσω όμως στην όποια αναδρομή και ανάλυση, θα θέσω δύο απλά ερωτήματα στον Γιώργο, που ελπίζω να μου τα απαντήσει ευθέως και εντίμως.
α) Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην αποχώρηση του απο τον τότε ΣΥΝ εν έτη 1993 (αν δεν με απατούν, ως προς την χρονολογία, η μνήμη και η φιλενάς μου) ;
β) Τι είναι αυτό που τον κάνει να επιθυμεί διακαώς την επιστροφή του στα...πάτρια εδάφη ;
ΥΓ.
Τώρα το "πάτρια" είναι πλέον σχετικό και, βάση της σύστασης πλέον του χώρου, καθίσταται ακόμα σχετικότερο...
Προς Μανώλη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος τι η αναφορά της Χρυσής Αυγής στη συζήτησή μας; Εγώ δεν την ανέφερα καθόλου για να υποστηρίξω με επιχειρήματα την άποψή μου. Δεν έχω όμως πρόβλημα να σου πω ότι αν είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση με τις ψήφους ΚΑΙ της ΧΑ δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, αντιθέτως μπορώ να υπολογίζω ΚΑΙ σε αυτούς γιατί δηλώνουν μέχρι στιγμής αντικυβερνητικοί. Ξέρω πως αν η Δημαρ αποχωρήσει (όπως π.χ. πήγε προς στιγμή να υπαινιχτεί στην υπόθεση της ΕΡΤ) η ΧΑ ενδέχεται να καλύψει το κενό. Δεν έχει καμιά σχέση με το ΚΚΕ ή την αριστερά η ιδεολογία της. Η ψήφος της στη Βουλή όμως είναι ισοδύναμη με όλων των άλλων και εκεί την θέλω αθροιζόμενη στο στρατόπεδο που μπορεί να ρίξει την πιο μαύρη κυβέρνηση μακράν στην ιστορία αυτού τόπου.
Και κάτι ακόμα για τους ΠαΣοΚους. Δεν λέω ότι οι καλύτεροι ή οι εντιμότεροι έφυγαν και οι χειρότεροι έμειναν. Κάθε άλλο. Μπορεί όσοι φύγαμε να είμαστε οι μαλάκες ή οι ανέντιμοι. Λέω πως όσοι έμειναν (ηγεσία) είναι δεμένοι χειροπόδαρα να υπερασπίζονται πολιτικές ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δεν τους θεωρώ ελεύθερα αποφασίζοντες αλλά εκβιαζόμενους.
Και κάτι ακόμη πολύ ουσιαστικό. Δεν βρίζω τη Δημαρ, αντιθέτως την συμπαθώ και γι αυτό δεν την καταλαβαίνω που έχει μπλέξει σε αυτό το παιχνίδι με τα σκατά. Γιατί όλοι οι άλλοι συνεταίροι της αυτή τη στιγμή είναι σκατά. Είναι ο Σαμαράς και το εναπομείναν ΠαΣοΚ, οι χειροπόδαρα δεμένοι και εγκάθετοι. Η απορία είναι πως η Δημαρ που δεν έχει τέτοιες δουλείες, αντιθέτως διαθέτει και μερικά από τα καλύτερα παιδιά (και μυαλά), έχει βρεθεί μπλεγμένη στα δίχτυα που η ίδια έφτιαξε και την τύλιξαν (κυβερνησιμότητα, αίσθηση ευθύνης κλπ).
Ένα αποτέλεσμα αυτού του αυτομπλεξίματος είναι ότι ακόμα και μετά το χτεσινό ΧΑΣΤΟΥΚΙ του Σαμαρά, αντί να τον στείλετε από κει που ήρθε, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την "παλιοκατάσταση". Ο Κουβέλης χτες μάσαγε τα λόγια του ξεχνώντας όσα έλεγε προχθές και εκθέτοντας και όσους από εσάς προλάβατε να μιλήσετε για το θέμα.
Για τον "ΛΕΩΝ":
α) Έφυγα από τον Συνασπισμό τον Μάρτιο του 1994. Ήμουν αντιδήμαρχος του Συνασπισμού και παραιτήθηκα επιστρέφοντας τη θέση στο κόμμα. Στην παραίτησή μου με οδήγησαν (στο περίπου) οι ίδιοι λόγοι που σας ανάγκασαν εσάς (της Δημαρ) να φύγετε επίσης από τον Συνασπισμό 16 χρόνια αργότερα.
β) Δεν επιθυμώ την επιστροφή μου στα "πάτρια" εδάφη. Δεν πρόκειται για καμιά "ξαφνική αγάπη" μου προς τον Σύριζα. Μπορώ να σου πω πως περισσότερο με ελκύει η θέση (όχι όμως η στάση) του ΚΚΕ. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή ο Σύριζα αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχει ο λαός για να προστατευτεί από μια κυβέρνηση που μας οδηγεί σε ύφεση τρομακτική (ξεπεράσαμε το 30%), ανεργία απίστευτη, φτώχεια, υποτέλεια και ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. Είναι η χειρότερη μακράν διακυβέρνηση (ακόμα και από του αλήστου μνήμης ΓΑΠ) καθώς είναι η κυβέρνηση που για να χτυπήσει τον λαό και τους εργαζόμενους χρησιμοποιεί κάθε είδους φασιστική βία, από τα ΜΑΤ μέχρι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και κυρίως το ΟΡΓΟΥΕΛΙΑΝΟ ψέμα.
Με το εκλογικό σύστημα που υπάρχει, μοναδική ελπίδα του λαού να αποτινάξει την σημερινή επικίνδυνη για τον τόπο και καταστροφική για τον λαό κυβέρνηση είναι η ανάδειξη του Σύριζα σε πρώτο κόμμα για να χειριστεί εκείνος τις 50 έδρες του μπόνους και να επιβάλει κυβέρνηση αριστεράς στην οποία πιστεύω ότι η Δημαρ πρώτη από όλους τους άλλους θα έχει θέση και στην οποία πιστεύω ότι θα χωρά και το ΠαΣοΚ εφ' όσον το αναλάβουν νέοι άνθρωποι που δεν θα έχουν τις δουλείες των σημερινών.
Στο τρίτο σου ερώτημα (που δεν το έθεσες αλλά ήδη έχει τεθεί) ποια θα είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης της αριστεράς, θα απαντήσω σε επόμενη φάση, πάντως το έχω ήδη περιφράψει στο μπλογκ μου με πολλές αναφορές τον τελευταίο ειδικά χρόνο.
Γιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήτα περί ΠΑΣΟΚ σίγουρα τα ξέρεις καλύτερα, χαίρομαι που συμφωνούμε τουλάχιστον ότι όσοι έφυγαν δεν είναι καλύτεροι από όσους έμειναν και ανάποδα.
Να σου θυμίσω μόνον ότι μια από τις κατηγορίες που συνέτειναν στην κατάρρευση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (μπορεί να είναι πρώτη η ΝΔ αλλά για ποσοστά μιλάω) είναι ο αδηφάγος δανεισμός είτε για να πηγαίνουν σε τσέπες είτε για να συντηρούν ένα κράτος συνεχώς διευρυνόμενο , καλοταϊσμένο και εν πολλοίς ανίκανο που ανταπέδιδε και συντηρούσε όμως και τους ίδιους τους πολιτικούς.
Να σου θυμίσω επίσης, πως όταν ο Σημίτης είπε ότι ζούμε με δανεικά και πρέπει να το αλλάξουμε, σύσσωμη η πολιτική αλητεία και κατά πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ έπεσαν να τον φάνε.
Αλλά επειδή δεν φταίτε εσείς του ΠΑΣΟΚ, μας υποδείξατε τον μόνο ένοχο και όχι τον συνένοχο σας. «Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο» που έδινε τα δανεικά και κέρδιζε.
Αντί να μιλάμε για πού θα βρούμε πάλι δανεικά –δεν έχω καμιά αντίρρηση να μας υποδείξεις τους Ρώσους, τους Κινέζους κλπ- μήπως είναι ώρα να μιλήσουμε για παραγωγή; Στην οποία διακινείται το 3% περίπου του ΑΕΠ σήμερα; Και γι αυτό φταίει ο κρατισμός, γιατί με τα δανεικά πιο καλοπληρωμένος και σίγουρος ο υποχείριος του κάθε βουλευτή ή συνδικαλιστή ή δήμαρχου στο δημόσιο, παρά ο κάθε λογής ανταγωνιστικός παραγωγός;
Για το φτωχό μυαλό μου, αυτό είναι ο στόχος. Και αντίπαλος μου είναι όποιος θέλει επιστροφή στο 2010. Είτε παραδοσιακός δεξιός είτε παραδοσιακός αριστερός. Είτε στα κεραμίδια είτε στο υπόγειο.
Μπορεί να έχω την κρυφή ελπίδα, ότι αν σπάσει ο διάολος το πόδι του και έρθει στην κυβέρνηση ο συριζα, μάλλον οικονομικό κουμάντο θα κάνει ο Δραγασάκης ή ο Σταθάκης, αλλά δεν το έχω σίγουρο και δεν το ρισκάρω. Και κυρίως φοβάμαι τα εξουσιομανή λαμόγια του ΠΑΣΟΚ που διείσδυσαν μέσα.
Όσο για την αναφορά μου στην ΧΑ, δεν σε αδικώ. Μπορεί να μην την ανέφερες στο συγκεκριμένο σημείωμα, αλλά αποτελεί γραμμή άμυνας σου σε παλιότερες αναρτήσεις.
Και για να καταλάβεις καλύτερα.
Ο Κουβέλης μάλλον σου κάνει το χατίρι.
Εγώ διαφωνώ κάθετα.
Δεν αξίζει τον κόπο να πέσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ. Είναι τίποτα μπροστά στο 1,5 εκατομμύριο άνεργους του ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους κανένα κόμμα δεν ασχολείται.
Στο συγκεκριμένο θέμα, συμφωνώ με τον Βενιζέλο.
Σ' αυτό το θέμα βρήκες να συμφωνείς με τον Βενιζέλο ρε Μανώλη; βρες κάτι άλλο καλύτερα. Μόλις βγήκατε από ένα καμπινέ και σου έλειψε η μυρωδιά του σκατού; Είναι η συμμαχία των βρώμικων, όχι μόνο γιατί είναι διεφθαρμένοι, (τέτοιοι υπάρχουν παντού, άλλοι αποδεδειγμένοι κι άλλοι έτοιμοι για την έφοδο στο μέλλον) αλλά γιατί έχουν αναλάβει μια βρόμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού και την προχωρούν ανενδοίαστα καθώς είναι τσιράκια των ξένων υποχρεωτικά, με κίνδυνο της ζωής και της ελευθερίας τους αν κουνηθούν ρούπι πιο αριστερά ή δεξιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες πόσο αναξιόπιστος είναι ο Βενιζέλος που έλεγε πως το ΠαΣοΚ μένει στην κυβέρνηση μόνο αν μένει σε αυτήν και η Δημαρ. Τι έγινε αυτή η ΑΡΧΗ, αυτό το ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ της στρατηγικής του. Μόλις έφυγε η Δημάρ εκείνος συνεχίζει και απλά την κάλεσε να επιστρέψει. Υποτίθεται ότι είναι πιο σημαντικό θέμα η ενότητα του χώρου κλπ κλπ (όλα αυτά που πίστευες μέχρι χτες). Πως εξαερώθηκαν όλα; Απλά πρόβαλαν το παραμύθι όσο τους ήταν χρήσιμο για να βρίσκεστε δήθεν σε μια συνεννόηση με το ΠαΣοΚ και μόλις είπατε ότι βάζετε κόκκινη γραμμή, αντί να ακολουθήσουν σύμφωνα με τις πολλαπλές διακηρύξεις τους ότι τους νοιάζει το κοινό σας μέλλον και ότι χωρίς δημαρ δεν μένουν στην κυβέρνηση, προχώρησαν σε αυτό που ήθελαν χωρίς καν να δώσουν μια εξήγηση πως αλλάζουν όλο το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποτίθεται ότι κινούνταν. Όλα ήταν μια μπλόφα. Είναι μπλοφαδόροι και οργουελιανοί ψεύτες. και κυρίως είναι ενεργούμενα. Ούτε στον Σαμαρά επέτρεψαν να προχωρήσει σε σπάσιμο και εκλογές ούτε στον Βενιζέλο επέτρεψαν να ακολουθήσει τη δημαρ. Επέβαλαν δικομματική αφού η τρικομματική ράγισε αδιαφορώντας αν ξεφτιλίζουν φορείς (ΠαΣοΚ), ιδεολογήματα (μεταρρυθμιστικό κέντρο), ανθρώπους και χώρες. Στ αρχίδια τους όλα! Τη δουλειά τους να κάνουν με τους ανθρώπους τους. Γι αυτό σου λέω, από τα σκατά αποχωρήσατε και πολύ καλά κάνατε!
Γιώργο, δεν καταλαβαίνω τι γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάτι τόσο απλό και πάλι δεν επικοινωνούμε.
Μου είναι εντελώς αδιάφορη η τύχη του Βενιζέλου.
Στο συγκεκριμένο θέμα, στην ΕΡΤ, πέτυχε μια υποχώρηση του Σαμαρά.
Πέτυχε την επαναλειτουργία των συχνοτήτων με 2000 εργαζόμενους.
Έτσι δεν είναι; Το γεγονός λέω.
Η επαναλειτουργία με 2000 για μένα είναι υπεραρκετό. Δεν είχα κανένα αίσθημα αλληλεγγύης προς την «οικογένεια» της ΕΡΤ, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που να προσλήφθηκε με κάποια στοιχειώδη αξιοκρατία, όλοι έμπαιναν με τα πολιτικά μέσα που διέθεταν ανάμεσα στα δυο κυρίως κόμματα, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι λίγοι ίσως και της Αριστεράς.
Σίγουρα κάποιοι λίγοι από αυτό το σύνολο, εργάζονταν. Κάποιοι αγάπησαν και την δουλειά τους. Αλλά πάντα στα πλαίσια του «ολίγοι». Άλλωστε τα βασικά προγράμματα, και αυτά για τα οποία μπορεί να καμαρώνει η ΕΡΤ ως κρατικό κανάλι, έβγαιναν από εξωτερικούς συνεργάτες.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι υπερβολή η αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω ΕΡΤ. Είναι πολύ ικανοποιητική η αποχώρηση για παραπλήσιους λόγους που εσύ περιγράφεις και πιστεύεις, αλλά όχι τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ.
Επικροτείς μια κίνηση, από την γωνία του κριτικού παρατηρητή που έχει εντελώς άλλη φιλοσοφία, σε πολλά σημεία εχθρική προς την φιλοσοφία της ΔΗΜΑΡ. (Εννοώ το κράτος και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του). Άρα μηδέν εις το πηλίκον.
Θα ξαναγράψω, ότι μια σειρά μέτρα –μεταρρυθμίσεις- είναι αναγκαία κατά την γνώμη μου για να υπάρξει η Ελλάδα στο μέλλον, κι αυτά είναι ανεξάρτητα από τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές μας.
Και θα ξαναγράψω, ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζονται εχθρικά όχι μόνον από το ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ, αλλά και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ήλπιζα και μου έχει μείνει μια μικρή ακόμη ελπίδα ότι δεν είναι εχθρική η ΔΗΜΑΡ. Αυτό αφορά την επίσημη, την αρχηγική δηλαδή γραμμή των κομμάτων. Γιατί μέσα στα κόμματα υπάρχουν πρόσωπα που πιστεύουν σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Πιο πολλοί στη ΔΗΜΑΡ, λιγότεροι στο ΠΑΣΟΚ, πολλοί στους απελεύθερους του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι λίγοι στο συριζα και ελάχιστοι στη ΝΔ.
Αυτό λέω, για να μην ανησυχείς ότι θα πάω στο ΠΑΣΟΚ ή κάπου αλλού.
Τώρα από τη μεριά μου και εγώ ανησυχώ που θα κατασταλάξεις εσύ, αλλά ας το κάνουμε άλλο σημείωμα.