Μετά το προηγούμενο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο κατά το οποίο δήμαρχος και αντιδήμαρχος καταφέρθηκαν με ανόητες σεξιστικές εκφράσεις κατά της Μαρίας Μαράκου, στο σημερινό όπως φημολογούνταν από το μεσημέρι, είχαμε δυο ανεξαρτητοποιήσεις από την παράταξη της διοίκησης, η οποία είναι πια η μεγαλύτερη μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Του Κώστα Χρονόπουλου, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση Μαράκου θέτει ζητήματα κακής διαχείρισης στην αντιμετώπιση προβλημάτων του δήμου, αλλά και κακής συμπεριφοράς του ίδιου του δημάρχου προς τους συνεργάτες του,
Και της Μαρίας Μαίλη, η οποία θεωρεί ότι η σεξιστική επίθεση εναντίον της Μαράκου την θίγει προσωπικά ως γυναίκα και αντιδήμαρχο που έχει συνυπογράψει την magna carta υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια πορεία που η παράταξη δεν έδειξε τίποτα διαφορετικό από τις προηγούμενες, όπως είχε υποσχεθεί.
Οι δυο παραιτήσεις είχαν μοιραστεί πριν το συμβούλιο και τις αναρτώ για την ενημέρωση σας.
Υπήρξε και τρίτη παραίτηση.
Αυτή της Άννας Μαρίας Δασκαλάκη και ήρθε μετά την παρέμβαση του πρώην λογιστή της ΔΗΚΕΠΑ, Αντώνη Κυπραίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις εντολές πληρωμής διαφόρων ατόμων ρουσφετολογικά απασχολούμενων στην επιχείρηση, εις βάρος των κανονικά εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, επειδή όπως ανέφερε ό δήμαρχος σε κατάθεση του στον ανακριτή αφήνει να εννοηθεί ότι Κυπραίος ως λογιστής «μοίρασε» κατά το δοκούν 50.000 ευρώ από το ταμείο της επιχείρησης, εξήγησε (ο Κυπραίος) ότι τα χρήματα μοιράζονταν με εντολή και με κατάσταση που ερχόταν από το γραφείο δημάρχου.
Σε αυτό το μπάχαλο, που επιδεινώθηκε από τις εξηγήσεις τόσο του δημάρχου όσο και του προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ, και αφού αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και το πετρέλαιο που χαρίστηκε από επιχειρηματία για τις ανάγκες των γηπέδων και των χώρων πολιτισμού της επιχείρησης, πήγε στις εκκλησίες, και ότι έπαιρνε εντολές ακόμη και για την ενίσχυση ενός – δυο αθλητικών σωματείων εις βάρος όλων των άλλων, με κριτήρια δηλαδή καθαρά ρουσφετολογικά χωρίς ίχνος αξιολόγησης και αξιοκρατίας, και αφού επαναλήφτηκαν όλα τα γνωστά περί μαύρου χρήματος, πλαστών τιμολογίων, επιταγών μαϊμού, η Άννα-Μαρία μιλώντας για αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, ανικανότητα της διοίκησης, δήλωσε ανεξάρτητη.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η διοίκηση διαθέτει 18 συμβούλους έναντι 25 όταν ξεκίνησε την θητεία της, στους 41 που αποτελούν το σύνολο.
Θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις πάνω σ’ αυτό το θέμα, μια που διαβάζω ταυτόχρονα μιαν έντονη κριτική σε όσους δεν ανεξαρτητοποιούνται άρα έχουν συνυπευθυνότητα στο χάλι του δήμου. Χωρίς ίχνος διάθεσης υπεράσπισης της διοίκησης, κάθε άλλο.
Στο δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των δήμων, η διατήρηση, η επαύξηση, ή η μείωση του αριθμού της πλειοψηφίας, έχει να κάνει με την αξία, την αξιολόγηση την παραγωγή έργου από την διοίκηση.
Κάπου διάβασα ένα χαζό «έχασε την δεδηλωμένη» ο Τζανής.
Δεν υπάρχει δεδηλωμένη στους δήμους και ο Τζανής υπό κανονικές συνθήκες θα είναι δήμαρχος μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Είτε ελέγχει είτε όχι το δημοτικό συμβούλιο, ακόμη κι αν μείνει μόνος του.
Οι συνέπειες θα βαρύνουν στην δυνατότητα λήψης αποφάσεων που θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να πάρει το δημοτικό συμβούλιο, στο μπάχαλο που θα γίνεται στις υπηρεσίες.
Αλλά ο δήμαρχος θα είναι εκεί εκτός αν παραιτηθεί ή εκπέσει για κάποιο λόγο που περιγράφει αυστηρά ο Νόμος.
Η ύπαρξη πλειοψηφίας δεν εμπόδισε την διοίκηση να διαχειρίζεται με κακό έως άθλιο τρόπο τον δήμο και τις επιχειρήσεις του, με αδιαφάνεια, με αναξιοκρατία, με ρουσφετολογία.
Δεν θα οδηγηθεί σ΄ αυτά τώρα από την έλλειψη πλειοψηφίας.
Όσοι ανεξαρτητοποιούνται, δεν αποτελούν ομάδα κοινής πολιτικής γραμμής, κοινών αντιλήψεων, κοινών επιδιώξεων, ούτε καν κοινής λογικής. Δεν δικαιώνονται.
Το ίδιο και όσοι παραμένουν.
Οι 7 που μέχρι στιγμής έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και οι 18 που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, έχουν κάποιες οριζόντιες γραμμές που τους τέμνουν, και όχι κάθετες.
Με λίγα λόγια, τελείως διαφορετική έννοια και βαρύτητα έχει η ανεξαρτητοποίηση του Μανουσιάδη ή της Δασκαλάκη, από αυτήν του Τσούτσα ή του Χρονόπουλο.
Και τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά έχει η παραμονή του Μαρτάκη ή του Τρέχα, από αυτήν του Καψοκόλη ή της Δαδιώτη.
Με ακόμη πιο λίγα λόγια, ανεξάρτητοι ή εξαρτημένοι από τι;
Από ένα κόμμα; Ένα στόχο; Μια ιδέα; Ένα σκοπό; Ένα συμφέρον;
Όρος του συρμού είναι πια το «ανεξάρτητος»
Εγώ θα τους ήθελα όλους βαριά εξαρτημένους από μια καθαρή και έντιμη συνείδηση.
Αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει.
Για όλους.
Σημείωση:
Η παραίτηση της Αννα Μαρίας Δασκαλάκη δεν κυκλοφόρησε σε έντυπο, επειδή προφανώς προέκυψε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου