Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Εξαφάνιση 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από κρατικό ίδρυμα!!!Μόλις χτες έμαθα το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή από τον Ιούλιο η βουλευτίνα Β’ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, και έχω πάθει σοκ.
Διαβάστε την προσεκτικά και διαβάστε και το σημερινό ρεπορτάζ από το http://www.newsit.grΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 Θέμα: «Ατιμωρησία για εξαφάνιση 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από κρατικό ίδρυμα»Την 1 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων (CAT) στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις για την Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Υπόθεση Αγίας Βαρβάρας. 27. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την προηγούμενη ανησυχία της η οποία αφορά την περίπτωση των 502 από τα 661 Αλβανών Ρομά παιδιών του δρόμου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998-2002 στο ελληνικό ίδρυμα για παιδιά Αγία Βαρβάρα και ιδιαίτερα ανησυχεί για το γεγονός ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν από τις αρχές του κράτους –μέλους (άρθρα 2 και 12). Η Επιτροπή ζητάει επειγόντως από το κράτος μέλος να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, πριν η πάροδος του χρόνου δημιουργήσει δυσκολίες στην εξακρίβωση των γεγονότων. Η Επιτροπή συστήνει επίσης στο κράτος μέλος να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών του δρόμου, ώστε να προλάβει επανάληψη (τέτοιων περιστατικών) στο μέλλον.»

 Την ίδια ημέρα, στις Καταληκτικές Παρατηρήσεις της για την Αλβανία, η Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Αγνοούμενα παιδιά Ρομά. 24. Η Επιτροπή ανησυχεί για την πληροφορία πως 502 από τα 661 Αλβανά Ρομά παιδιά του δρόμου σύμφωνα με πληροφορίες εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998-2002 στο ίδρυμα για παιδιά Αγία Βαρβάρα στην Ελλάδα. Η Επιτροπή ιδιαίτερα ανησυχεί για την απουσία αποτελεσματικών προσπαθειών από τις αρχές του κράτους μέλους να ζητήσει άμεση διερεύνηση των περιπτώσεων αυτών φερόμενης εξαφάνισης παιδιών Ρομά από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας (άρθρα 2, 11, 12 και 14). Η Επιτροπή ζητάει επειγόντως από το κράτος μέλος να συνεργαστεί αμέσως με τις ελληνικές αρχές με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, πριν οι κατηγορίες παραγραφούν.»


Κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής που προηγήθηκαν, στις 10 Μαΐου 2012, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε για το θέμα αυτό:

 «Τον Απρίλιο 2004, δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και το 2007 όλα τα έγγραφα και πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειές τους. Όμως, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμιά ενέργεια.»
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ το Μάιο 2012 κατά την οποία παραδέχθηκαν επίσημα την αδράνεια των αρχών σχετικά με την εξαφάνιση από κρατικό ίδρυμα 502 παιδιών Ρομά από την Αλβανία ώστε, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, να υλοποιηθούν οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ με σκοπό να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μαρία Γιαννακάκη

 

1 σχόλιο:

  1. ..."κάθε φορά που προσπάθησα να πάρω απαντήσεις από το ίδρυμα έπεφτα σε τοίχο. Μου είπαν μάλιστα οτι τα παιδιά πήδηξαν τα κάγκελα και έφυγαν"...λέει η Μαρία Γιαννακάκη.
    Από τα 615 παιδιά που σώθηκαν από την εμπορία των φαναριών, τα 502 εξαφανίστηκαν. Ίσως να ήταν πιο τυχερά αν παρέμεναν στα φανάρια. Τώρα η τύχη τους είναι εντελώς άγνωστη, γιατί έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων υπευθύνων. Οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα, εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, περιμένοντας ίσως την επόμενη σκούπα "δια τα περαιτέρω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή