Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας


Ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της βουλευτού 
Β' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη:
 

Τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων αναδεικνύει με ερώτηση της στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η βουλευτής Β Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας. Όπως αναφέρει, τα κρατητήρια έχουν μετατραπεί σε άτυπες φυλακές, αφού οι κρατούμενοι παραμένουν σε χώρους χωρίς προαυλισμό και τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής από ένα μήνα έως και ένα χρόνο, στοιβαγμένοι σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για πολύ μικρότερο αριθμό κρατουμένων.
Αναλυτικά η ερώτηση.
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Εκτεταμένη διάρκεια και κακές συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα»

Το ζήτημα της διάρκειας καθώς και των συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά τμήματα έχει γίνει αντικείμενο αρνητικών κριτικών και Εκθέσεων από Διεθνείς Οργανισμούς.
Στην πρόσφατη επίσκεψη της στη χώρα μας από τις 21 έως τις 31 Ιανουαρίου 2013, η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν επιλεγεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να διερευνήσουν ισχυρισμούς για αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, επισκέφτηκαν πολλούς χώρους κράτησης, όπως φυλακές, αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης μεταναστών.  Διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις και αυθαιρεσίες αναφορικά με τη στέρηση της ελευθερίας στην Ελλάδα και «γεγονότα που προκαλούν ανησυχία». 
Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Βλαντίμιρ Τοτσιλόφσκι αναγνώρισε ότι έχουν επιτευχθεί θετικά βήματα από νομοθετικής άποψης από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες όσων βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση, όπως και ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, αφού στους περισσότερους χώρους κράτησης παρατηρείται συμφόρηση όπου φιλοξενούνται διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σε αριθμό κρατούμενοι από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.
Στην πραγματικότητα τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων έχουν μετατραπεί σε "άτυπες" φυλακές, αφού το χρονικό διάστημα κράτησης υπερβαίνει τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες υποδομές, με συνέπεια απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, που καταπατούν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, το οποίο διαθέτει τα μεγαλύτερα κρατητήρια στην Αττική και στα οποία μεταφέρονται συλληφθέντες και εκτός της περιοχής αρμοδιότητας του. Πρόσφατα διαπιστώθηκαν  απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, εξαιτίας του υπερβολικά μεγάλου αριθμού κρατουμένων για πολύ μεγάλα διαστήματα. Συγκεκριμένα σε κρατητήρια χωρητικότητας 70 ατόμων κρατούνται για διαστήματα από ένα μήνα έως και ένα χρόνο ακόμα και 100 άτομα, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές υγιεινής για τόσα άτομα, ούτε φυσικά προαυλισμός, με συνέπεια τη μετάδοση ασθενειών και την ψυχολογική εξόντωση των κρατουμένων. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα κρατητήρια του Πειραιά.
Βάσει των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.         Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την μείωση της διάρκειας κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και την αποσυμφόρησή τους;
2.         Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη βελτίωση της κατάστασης στα κρατητήρια εξασφαλίζοντας υγειονομική κάλυψη, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους, όπως προβλέπει το Π.Δ 45/2008;

Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου