Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Λαϊκές συνελεύσεις στο Δήμο μας


Μια εξαιρετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής είναι σε εξέλιξη από χτες, 2 Μαρτίου.
Πρόκειται για την σύγκλιση 9 λαϊκών συνελεύσεων κατοίκων, 7 στο Κερατσίνι και 2 στη Δραπετσώνα, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την σύνθεση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, το οποίο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011.


Στόχος της πρωτοβουλίας πέρα από την πραγματική καταγραφή προβλημάτων της κάθε γειτονιάς, είναι η ενεργοποίηση των πολιτών.
Η μετάδοση της έμπρακτης επιθυμίας του Δήμαρχου και της παράταξης του, να αρχίσει η συμμετοχή του κάθε πολίτη στις δραστηριότητες του Δήμου, να ξεπεραστεί η παγιωμένη αντίληψη που θέλει τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές να κάνουν ότι γουστάρουν, να διαχειρίζονται τις τύχες της πόλης όπως θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν μέσα στο χρόνο της θητείας τους.
Το πρόβλημα που καταγράφεται όπως βγαίνει από τα χείλη του ίδιου του δημότη, έχει άλλη βαρύτητα. Δεν αποτελεί πια ψίθυρο, δεν αποτελεί φήμη ή μεταφορά πληροφορίας, γι αυτό η αξιολόγηση του πρέπει να είναι δημόσια και η ιεράρχηση του αιτιολογημένη.
Δύσκολη απόφαση, απίθανη προσδοκία, γι αυτό ποτέ στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκε.
Κάτι μισόλογα του είδους «και μεις κάναμε συνελεύσεις» απέχουν από την πραγματικότητα. Γιατί όσες συνελεύσεις έχουν γίνει στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από τον απολογητικό χαρακτήρα τους και ποτέ από τον προγραμματικό και δεσμευτικό που έχουν οι σημερινές.
Η επιτυχία αυτών των συνελεύσεων μας αφορά όλους.
Εχθρούς και φίλους και αδιάφορους προς τη σημερινή διοίκηση.
Οι αδιάφοροι προς την δημοτική αρχή θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι γίνεται μια πραγματική προσπάθεια συμμετοχής που ενδεχομένως μπορεί να υπερνικήσει την αδιαφορία ως θέση, κι αν η προσπάθεια δεν είναι αρκετή ή ικανοποιητική θα μπορέσουν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.
Οι φίλοι, ανοίγουν «πεδίον δόξης…» προς ένα γιγάντιο δρόμο συμμετοχής και ενεργού δράσης των πολιτών με δυναμικά πλεονεκτήματα προς την παράταξη τους,
Οι δε εχθροί, πάντα μπορούν να προσδοκούν την αποτυχία στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
Γιατί ο στόχος θα ήταν παράλογο να τους αφήνει αδιάφορους
Η πρώτη χθεσινή συνέλευση υπήρξε επιτυχής, μαζική και διαφωτιστική.
Περίπου 200 κάτοικοι του Αγ. Μηνά αναφέρθηκαν στα προβλήματα τόσο της γειτονιάς, όσο και ευρύτερα του Δήμου μετά από μια σύντομη ενημέρωση για την δράση της δημοτικής αρχής στους δυο πρώτους μήνες της διοίκησης της.
Μίλησαν όλοι όσοι ήθελαν να πουν κάτι και αυτό ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών, οι κατεστραμμένες σχάρες από τα φρεάτια αποχέτευσης, τα επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά, οι μονοδρομήσεις κάποιων δρόμων, τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως τις νύχτες στο πάρκο Πρεσοφ κλπ, καταγράφηκαν και θα ιεραρχηθούν.
Μια συμβουλή μόνο προς αγχωμένους διοικητικούς υπεύθυνους.
Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη άμεσης απάντησης για τα προβλήματα που εντοπίζουν και αναφέρουν οι πολίτες .
Κυρίως γιατί έτσι κλέβετε χρόνο από όσους θέλουν να τοποθετηθούν.
Είναι καλλίτερα να καταγράφετε τα προβλήματα ή τις ιδέες που ακούτε, όπως έκανε ο Δήμαρχος, κι όχι να σημειώνετε τις απαντήσεις που θα δώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου