ήρωες, τους πρωταγωνιστές και τους εχθρούς της Επανάστασης. Επειδή δεν χωράνε βέβαια όλοι σε μια ανάρτηση, θα τους μοιράσουμε.
Κάθε φορά 2 ήρωες, 1 εκ των πρωταγωνιστών και 1 εχθρός.
ΥΓ1. στους πρωταγωνιστές αναφέρονται όχι μόνον πρόσωπα αλλά και σε ρεύματα και οργανώσεις της εποχής
ΥΓ2. Η σύμπτωση ονομάτων με αυτά που διδάσκονται στο σχολείο, είναι τυχαία.
Ήρωες
Αλέξανδρος Υψηλάντης,
Από τα απομνημονεύματα του Ξάνθου (όταν του ‘κανε ψηστήρι να τον βάλει στην Φιλική Εταιρεία):
«Αν εγώ εγνώριζον ότι οι ομογενείς μου είχον ανάγκην από εμέ και εστοχάζοντο, ότι εδυνάμην να συντελέσω εις την ευδαιμονίαν των, σου λέγω εντίμως, ότι ήθελον μετά προθυμίας κάμω κάθε θυσίαν, ακόμη και την κατάστασίν μου, και τον εαυτόν μου θα εθυσίαζον υπέρ αυτών».
Κολοκοτρώνης,
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ( 3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Κλέφτης, πολιτικός, καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά
Σημείο αναφοράς της ομιλίας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Πνύκα (1838) αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα:
Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Πρωταγωνιστές
Ιδρύεται στην Οδησσό το 1814 από έλληνες αστούς που κινούνταν στις διακηρύξεις του ελληνικού διαφωτισμού.
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια οργάνωση κατά τα πρότυπα των επαναστατικών αστικών οργανώσεων της υπόλοιπης Ευρώπης. Αν και επρόκειτο για μια αυστηρά μυστική και συνωμοτική οργάνωση, σε αντίθεση με αυτές απλώθηκε
και οργάνωσε πλατιά λαϊκά στρώματα, αντιγράφοντας το παράδειγμα της ιταλικής Καρμπονερίας την οποία χρησιμοποίησε ως πρότυπο.
Στο σύντομο διάστημα λίγων μόλις χρόνων έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο. Έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση πολλών ελλήνων αστών.
Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας
Εμμανουήλ Ξάνθος, από το νησί της Πάτμου ήταν ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας.
Νικόλαος Σκουφάς, από την Άρτα, ο οποίος πέθανε τις 31 Ιουλίου 1818. Ο Διονύσιος Κόκκινος στην ιστορία του γράφει: "Με το θάνατο του Σκουφά έλλειψε εκείνος που ενσάρκωνε την ιδέαν, ο εμψυχωτής όλου του έργου, αυτός απετέλει τον ενωτικόν κρίκον μεταξύ των άλλων αρχηγών, ο εφελκύων τον σεβασμόν και την εμπιστοσύνην όλων".
Εχθροί
Γρηγόριος Ε,
Κατά τη διάρκεια της τρίτης πατριαρχίας του ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ο Πατριάρχης, όπως και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, παρέμεινε πιστός στον Σουλτάνο και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Φιλική Εταιρεία.
Τελικά αναθεμάτισε τους επαναστατημένους Έλληνες.
Μετά τη λειτουργία του Πάσχα ( 10 Απριλίου 1821) συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.
Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες.
Μετά το 1870 στα πλαίσια της εθνικής αμνησίας εντάχθηκε στους ήρωες και πρωτεργάτες της Επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου