Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Το μετά …ήρθε!Η νίκη του Χρήστου Βρεττάκου δημιουργεί νέα δεδομένα στα δημοτικά μας πράγματα, ανεξάρτητα από την επιτυχία, την μετριότητα ή την αποτυχία της 5ετίας του που ξεκινά τον Σεπτέμβρη.
Είναι σημαντικό για την πόλη να διανύσει μια επιτυχημένη 5ετία, όλοι το ευχόμαστε, όλοι(;) επίσης βλέπουμε ότι το αυτοδιοικητικό τοπίο το 2019 θα είναι εντελώς διαφορετικό.
Μια μικρή αναφορά στο τι συνέβη, όπως το καταγράφουν οι αριθμοί, θα μας βοηθήσει. 
Στο ψηφοδέλτιο του Βρεττάκου η πρωτιά του Κώστα Αλεξίου στην Δραπετσώνα είναι ευχάριστη είδηση. Χαμηλών τόνων και υψηλής πολιτικής διορατικότητας, ο Κώστας μπορεί να είναι ουσιαστικός παράγων συνεννοήσεων με άλλες ομάδες του δημοτικού συμβουλίου, χάρισμα που δεν διέκρινε όλους τους υποψήφιους, θα είναι όμως ακρογωνιαίος λίθος δημιουργίας επιτυχών ενεργειών στη νέα διοίκηση.
Στο Κερατσίνι, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τις δυο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Μανουσιάδης και Μαρτάκης, οι μόνοι που διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία στο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς αυτό -και σωστά- εκτίμησε το εκλογικό σώμα της κίνησης και τους ανέδειξε πρώτους, παρά τις προσπάθειες της γενικευμένης καμπάνιας του συνδυασμού να πείσει πως ότι δεν είναι νέο, είναι φθαρμένο. Και οι δυο αποτελούν ελπίδα ορθολογικής διαχείρισης. Θα πρόσθετα ευχαρίστως και την κ. Καπουσίζογλου από το Κερατσίνι, η οποία κατέθεσε δημόσια μια αξιόλογη κριτική για τα οικονομικά πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, καθώς και της κ. Κυραμαριού στην Δραπετσώνα η οποία επίσης κατέθεσε μια εμπεριστατωμένη πρόταση για το εργοστάσιο Καχραμάνογλου.
Δεν ξέρω αν αδικώ κάποιον άλλο, δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάποια άλλη θέση για τα δημοτικά πράγματα. Μόνον πολιτικολογίες και γενικότητες. 

Ο Τζανής. Μας τέλειωσε.
Είναι γνωστό, όλοι οι συνδυασμοί ήθελαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, και όλοι θα ήθελαν αντίπαλο τον Τζανή. Ο ίδιος, ίσως τον μόνο αντίπαλο που θα ήθελε στον δεύτερο γύρο να ήταν ο Σαλαλές.
Η διοίκηση του απέτυχε εντελώς. Παρά τις γενναίες προσπάθειες του επικοινωνιακού του επιτελείου να μας πείσει ότι παρήγαγε έργο, ξέφυγε τόσο πολύ σε υπερβολές που είμαι σίγουρος ότι στο τέλος τα έντυπα τους θα έκαναν και τους ίδιους να γελάνε.
Είναι χαρακτηριστικό της συρρίκνωσης του, ότι παρά την πλήρη σχεδόν ανανέωση του ψηφοδέλτιου του, τις 7 πρώτες θέσεις από τις 9 καταλαμβάνουν δημοτικοί σύμβουλοι της απερχόμενης διοίκησης του. Δεν κατόρθωσε να πείσει ούτε έναν νέο ψηφοφόρο, ενώ έχασε τους μισούς του 2010.
Η διεύρυνση του με την συμμετοχή του κ. Χάσκα (στην 6η θέση και 428 σταυρούς) δείχνει πόσο πολύ έχει τελειώσει το προηγούμενο καθεστώς συναλλαγών χωρίς πολικό περιεχόμενο, ενώ ο περίφημος διευθυντής του στο αμαρτωλό ΚΕΚ καταποντίστηκε στην 45η θέση.

Το ΚΚΕ, συγκρατήθηκε στο 14%, πέντε μονάδες περίπου χαμηλότερα από το 2010. Εδώ δεν έχουμε κρίσεις για τα πρόσωπα. Το κόμμα αποφασίζει ποιοι θα είναι εκπρόσωποι και αυτό φαίνεται στην σταυροδοσία. Θα είναι από την Δραπετσώνα ο Καραγιαννίδης στη θέση του Πετρίδη και από το Κερατσίνι ο Πατίδης φυσικά και ο Καλαμαράς

Στον Μελά, που ήρθε τρίτος με προεκλογικό αγώνα ενός μηνός και κάτι. Έχουμε απώλειες 7 μονάδων περίπου, δεν έχουμε καμιά έκπληξη στις 2 πρώτες θέσεις, παραδοσιακά τις καταλαμβάνει η κ. Μελά και ο κ. Κούβαρης, άρα δεν έχουμε ανανέωση. Μια από τα ίδια.
Α, μια στιγμή, να δω πως πήγαν οι υποψήφιοι που είχαν καταγγελθεί ως θιασώτες της ΧΑ. Λοιπόν μάλλον πήγαν πακετάκι στο Κερατσίνι, από 102 σταυρούς ο καθένας. Ό άλλος στο τοπικό της Δραπετσώνας, χάλια. Αλλά γενικά ο Μελάς πήγε χάλια στη Δραπετσώνα. Ίσως είναι ο μόνος που έχει δίκιο να βρίζει τον Καλλικράτη. 

Ο Σαλαλές. Τρίτη φορά στην αποτυχία. Η διαφορά είναι ότι τώρα ήταν πολλοί περισσότεροι όσοι θεωρούσαν σίγουρη την αποτυχία του. Όπως είπαμε μέχρι και ο Τζανής αυτόν θα ήθελε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο. Ίσως και ο ίδιος να το υποψιαζόταν, ότι δηλαδή το ακροατήριο που απευθυνόταν τα παλιά καλά χρόνια άλλαξε συνήθειες, γι αυτό έκανε μια γενναία ένεση με ακροδεξιούς, των οποίων μάλιστα την ιδιότητα απέκρυψε από τους υπόλοιπους, όπως ισχυρίζονται πολλοί υποψήφιοι του. Δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι όλοι το ήξεραν και το αποδέχτηκαν και κάνουν τους κινέζους τώρα. Η ρετσινιά όμως υπάρχει.
Με την ένεση λοιπόν, η οποία μεταφράζεται σε 267 σταυρούς του πρώτου από τους τρεις (πολύ καλά, θα ήταν ο πρώτος ακροδεξιός δημοτικός σύμβουλος στο δήμο μας αν έπαιρνε την δημαρχία ο Σαλαλές) έφτασε σε ποσοστό 13,5%.
Από το παλιό συστηματάκι, δεν διασώθηκε κανείς Πρώτος σε σταυρούς στο Κερατσίνι αναδείχτηκε ο Μηνάς Λάλος, γιός του Λάκη και εκλέγεται. Στη Δραπετσώνα, όπου η Ξένια Φωτίου ήθελε κατά δήλωση της ακόμη μια 5ετία για να ολοκληρώσει το κύκνειο άσμα της στην αυτοδιοίκηση, ευτυχώς το ολοκλήρωσε ήδη. 

Ο Ζούπης. Αχ ρε Ζούπη! Χάσαμε!
Δεν περιμέναμε όμως τόσο χαμηλό ποσοστό. Γιατί λοιπόν; Δύσκολη η διερεύνηση, ακόμη την σκέφτομαι. Γι αυτό ας πάω κατευθείαν στις συνέπειες.
Στον συνδυασμό του Ζούπη, συμβαίνει το εξής. Το κακό αποτέλεσμα, δεν στέλνει κατ’ ανάγκη κανέναν στο σπίτι του! Ο Βρεττάκος, προσχώρηση από τον συνδυασμό του Μελά, μάλλον εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο και θα είναι παρών. Ο Τζιώτης και ο Αντώνης Τρέχας, παλιοί αυτοδιοικητικοί είναι μεγάλοι άνθρωποι, δεν μπορώ να εκτιμήσω τις προθέσεις τους σε μια 5ετία. Οι υπόλοιποι, ειδικά όσοι είναι στην πρώτη 20άδα είναι νέοι άνθρωποι και είμαι βέβαιος θα αναλάβουν ρόλους στις επόμενες εκλογές. Τι, πως, που, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, δεν έχει και σημασία τώρα. 

Και τέλος ο Κωνσταντινίδης.
Στέλνει εν δόξη και τιμή τον Τσούτσα σπίτι του με 1.023 σταυρούς! Τρίτος σε σταυρούς (Κερατσινίου) από όλους τους υποψήφιους, όμως δεν εκλέγεται. Νομίζω οι δυο έδρες του Κωνσταντινίδη είναι μια Κερατσίνι, μια Δραπετσώνα, επομένως εκλέγεται ο ίδιος και ο αδελφός του. Δεν πειράζει, γιατρός είναι κι αυτός και μάλιστα καρδιοχειρουργός.
Καλό το αποτέλεσμα για τον Κωνσταντινίδη, θα είναι κι αυτός παρών την επόμενη 5ετία. 

Έτσι έχουν τα πράγματα.
Προσθέτοντας άτακτα μερικές κακές σκέψεις, θα έλεγα ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξανασυναντήσουμε μια σειρά πρόσωπα στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα στο μέλλον κι αυτό θα κάνει πολύ καλύτερο το μέλλον μας. Ακόμη κι αν κάποιοι επανεμφανιστούν, κυρίως από την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης που άσκησαν και διοίκηση, όντας εκτός διοίκησης η επικινδυνότητα τους θα έχει περιοριστεί.
Ας αρχίσουμε να περνάμε από κόσκινο τους νέους τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου