Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Βολική άγνοια ή εσκεμμένη αδιαφορία;



Δυο περίπου μήνες πριν ολοκληρώσει την θητεία της η δημοτική αρχή του κ. Λουκά Τζανή επιχαίρει για την τελευταία(;) καταστροφή που προξενεί στο δήμο μας.
Αναφέρομαι στην απόφαση του ΟΡΣΑ να καθορίσει συντελεστή δόμησης στην περιοχή της ανάπλασης 0,6 και όχι 0,4 όπως είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, επιτρέποντας την τσιμεντοποίηση περίπου 130.000 τετραγωνικών μέτρων επιπλέον. (το σύνολο του δομημένου χώρου να είναι 390.000 τ.μ. αντί 260.000 τ.μ.)
Δεν θα συμφωνήσω με την υπόθεση του φίλου μου Γιώργου Τσιρίδη ότι ο πανηγυρισμός για την επιβολή των 130.000 επιπλέον τετραγωνικών, οφείλεται σε γκάφα της δημοτικής αρχής, ή έστω στην αδιαφορία της για ότι συμβαίνει «στη νέα Καλλικρατική γη» του δήμου.
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» που θα έλεγε και ο αγαπημένος μας κακός Καλογήρου στον ελληνικό κινηματογράφο. Και είναι ακόμη ανοιχτές οι πληγές που μας δημιούργησε και μας δημιουργεί η πληροφόρηση από «λάθη» και «αβλεψίες» πολιτικών πράξεων και πολιτικών προσώπων στο παρελθόν. 
Οι Ζώνες Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) γενικώς προβλέπουν και δυνατότητα πράσινου, είναι όμως στην ευχέρεια του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του ΟΡΣΑ, οι προτάσεις του δήμου γίνονται πια παρακλήσεις.
(…Στις ζώνες αυτές μπορεί, με π. δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κατά τη διαδικασία του άρθρου 154 να τροποποιείται το εγκεκριμένο σχέδιο, να ορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης και οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη πολεοδομική ρύθμιση για την εξασφάλιση του ελέγχου της περιοχής. Προκειμένου για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου κατά τη διαδικασία αυτή απαιτείται γνώμη του ΣΧΟΠ, νοείται γνώμη της εκτελεστικής επιτροπής των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα… http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108185.html )

Η στενή παρακολούθηση και ενδεχομένως η αγωνιστική κινητοποίηση μας για να μην δημιουργηθούν αρνητικά γεγονότα στην πόλη είναι επιβεβλημένη. ΄
Όμως να το διατυπώσω απλά.
Αυτή η ιστορία είναι τόσο σημαντική για τον δήμο μας, που δεν ενδείκνυται για παραταξιακή σπέκουλα. Απαιτεί την ύψιστη δυνατή σύμπραξη δημοτικών κινήσεων, παρατάξεων και πολιτών γι αυτό  απαιτείται στο συγκεκριμένο θέμα η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής ανάπλασης με μόνο προαπαιτούμενο ότι τον όποιο σχεδιασμό για την περιοχή μας, όποτε προκύψει, πρέπει να τον εγκρίνουν οι κάτοικοι με δημοψήφισμα.
Ο κ. Τζανής και η παράταξη του δια της αδράνειας, εσκεμμένης ή όχι μας έχουν εκθέσει σε μεγάλο οικιστικό κίνδυνο.

1 σχόλιο:

  1. Η διεθνής εμπειρία και οι πανεπιστημιακοί και οι διεθνείς κανονισμοί (και οι ευρωπαϊκοί) λένε πως δεν μπορεί όλο το λιμάνι να ανήκει στην ΚΟΣΚΟ, πρέπει να υπάρχει και δεύτερος τουλάχιστον διαχειριστής. Αυτός ο "δεύτερος" είναι ο ΟΛΠ. Αν τον πάρει η ΚΟΣΚΟ (που θα τον πάρει) θα υπάρχει πρόβλημα με την ΕΕ. Θεωρητικά, αν τον πάρει κάποιος άλλος, τότε εκπληρώνονται οι όροι ανταγωνισμού. Οι φορείς και η αντιπολίτευση ζητάνε να μην δοθεί ο κρατικός ΟΛΠ (δηλαδή ο δεύτερος διαχειριστής) πουθενά, ούτε στην ΚΟΣΚΟ (όπου συμφωνούν και οι πανεπιστημιακοί) ούτε σε άλλον ιδιώτη. Επομένως η διαφορά τους είναι μεγάλη αλλά συμβιβάσιμη εξ αιτίας του ότι ο ουσιαστικός διεκδικητής είναι η ΚΟΣΚΟ. Τέλος, να αναφέρω ότι η ΚΟΣΚΟ είναι η μόνη εταιρεία που -αν πάρει όλο τον Πειραιά- μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για την ανάπτυξη μετατρέποντάς τον σε ευρωπαϊκή έδρα της και με δεδομένο ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος από το παγκόσμιο εμπόριο το διακινεί η ΚΟΣΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή