Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

consomma της τελευταίας στιγμής...

Κάποτε, πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής, στο μάθημα των δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, ένας καθηγητής μου έλεγε ότι οι δημόσιες σχέσεις, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Παγόβουνο θεωρούσε την επικοινωνία, αυτό που δίνεις και παίρνεις  αυτό που φαίνεται και προκαλεί εντύπωση σε κάποιον..   Μέχρι εδώ όλα καλά! Συμπλήρωνε όμως και τα υπόλοιπα που απαρτίζουν όλο αυτό το οικοδόμημα που ονομάζεται παγόβουνο. Τα αθέατα, τα μυστικά.
Όλοι ξέρουμε ότι ένα παγόβουνο δεν είναι αυτό που βλέπουμε γιατί το κάτω μέρος του είναι 9 φορές μεγαλύτερο από απάνω. 
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι είναι η βάση του, είναι η υποδομή του. Άρα, το λογικό είναι ότι για να φάνει η κορυφή χρειάζεται μία καλή βάση και καλά θεμέλια.
Διαβάζοντας τις δυο παραπάνω παραγράφους διαπιστώνουμε ότι κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά το συμπέρασμα είναι ένα. Χρειάζεται μία σωστή υποδομή και στιβαρή βάση , για να μπορείς να αξιοποιήσεις αλλά και να θαυμάσεις το καλύτερο κομμάτι του παγόβουνου, την κορυφή του, τις Δημόσιες Σχέσεις του.
 Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι, που μάλιστα θεωρούν ότι είναι γνώστες (υποτίθεται) όλης αυτής τις διαδικασίας, χρησιμοποιώντας μόνο το πάνω κομμάτι από το παγόβουνο (τις δημόσιες σχέσεις), προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς να έχουν καν μπει στην διαδικασία να δημιουργήσουν την βάση του. Μια βάση που θα έπρεπε να την είχαν δημιουργήσει όλο αυτό το διάστημα αντί να είναι απόντες από τα δημοτικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα και τώρα ξαφνικά «ανακάλυψαν την Αμερική».
 Θα ήθελα να κλείσω με μια κουβέντα του καλού μου φίλου Πρίγκιπα (καλή του ώρα)  «η consomma για να χτιστεί πρέπει να κάνεις πολλά χιλιόμετρα μέσα στο χώρο που σε ενδιαφέρει αλλιώς δεν σε μαθαίνουν οι πελάτες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου