Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΗΜΕΡΗΣΙΑ - Πριν το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ημερησίας για την ανθρωπογεωγραφία του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ - Σε νέες περιπέτειες η Αγίου Κωνσταντίνου. Στο δεύτερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος
Το μέλλον ή ακόμη και η πολιτική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ θα κριθεί εν πολλοίς στο προσεχές 15ήμερο, καθώς όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη της το Συνέδριο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να δώσει ένα απολύτως ευκρινές στίγμα ως προς την πολιτική των συμμαχιών και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, απάντηση ευθέως συνδεδεμένη με την επαναδιατύπωση της στρατηγικής περί κυβερνώσας Αριστεράς. Το δεύτερο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 του μήνα με την εκλογή της νέας K.E., θεωρείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εφεξής πορεία του κόμματος, αφού σε αυτό αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει με απολύτως καθαρό τρόπο η πολιτική των συμμαχιών της Αγ. Κωνσταντίνου και να διαλυθεί η σύγχυση που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση. Αν και κάποιοι λένε ότι το ρήγμα δείχνει αγεφύρωτο, το ζητούμενο, κατά πολλούς, δείχνει να είναι μία απόφαση που θα ικανοποιεί έστω εν μέρει τις απόψεις της μειοψηφίας, ώστε αφενός να αποφευχθεί μία διάσπαση και αφετέρου να μπει τέλος στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και ποιες δυνάμεις οροθετούν το χώρο της Κεντραριστεράς, αλλά και για τις σχέσεις του κόμματος τόσο με την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρίαρχη τάση, με τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον Φ. Κουβέλη, κινείται στη λογική της απόρριψης κάθε κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αποκλείει την προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την υποσημείωση... όσο αυτός επιμένει στη σημερινή αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική πολιτική του.
ΕΠΙΜΟΝΗ
Τα ίδια στελέχη επιμένουν στον αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ από την προσπάθεια συγκρότησης του τρίτου πόλου ή της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, στη λογική ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει επιλέξει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και πως η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος. Στο πλαίσιο αυτό αποκλείουν και κάθε συζήτηση με την κίνηση των 58 και περιορίζουν τις συμμαχίες στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου και κάποια μεμονωμένα στελέχη που προέρχονται είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Η τάση αυτή δείχνει ότι θα είναι και η κυρίαρχη στο Συνέδριο, καθώς τις απόψεις του Φ. Κουβέλη στηρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως οι Δημ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαθανασίου, Ν. Τσούκαλης καθώς επίσης ο γραμματέα Οργανωτικού Χρ. Μαυροκεφαλίδης και περίπου δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Η μειοψηφική τάση συσπειρώνεται γύρω από τον γραμματέα του κόμματος Σπ. Λυκούδη και διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θεωρώντας πως ήταν λάθος η απόφαση του Φ. Κουβέλη. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο διάλογος για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου θα πρέπει να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς, επισημαίνοντας ότι από τη συζήτηση αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ως καλή βάση συζήτησης το κείμενο και την πρωτοβουλία των 58. Τα στελέχη αυτά, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Στ. Λειβαδας, Γ. Αντωνίου, Γερ. Γεωργάτος, Ντ. Τσικαρδάνη κ.α., δεν αποκλείουν την υπό προϋποθέσεις επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και αποκλείουν κάθε προοπτική συνεργασίας προεκλογική ή μετεκλογική με τον ΣΥΡΙΖΑ Στο Συνέδριο θα μετρήσει τις δυνάμεις του και το Αριστερό Δίκτυο των Β. Ζορκάδη, Χρ. Σταυρόπουλου και Θρ. Φωτεινού, που διαφωνούσαν με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και σήμερα τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, ενώ ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο βουλευτής του κόμματος Γ. Πανούοης. Στελέχη, ωστόσο, που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, υποστηρίζουν ότι τα στελέχη του Αριστερού Δικτύου θα καταθέσουν τις θέσεις τους στο Συνέδριο, αλλά στις κρίσιμες ψηφοφορίες θα υποστηρίξουν τις απόψεις της πλειοψηφίας και του Φ. Κουβέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου