Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Περίεργες στιγμές ζει ο δήμος μας.

 Από την μια, η περίφημη διαπαραταξιακή που με κοινή συναίνεση θα έβρισκε λύση για την ΔΗΚΕΠΑ, συνεδρίασε μια φορά, κι αυτό ήταν. Αργότερα συνεδρίασε μια φορά και το συμβούλιο της ΔΗΚΕΠΑ που και από εκεί στο τέλος αποσύρθηκαν όλα τα θέματα για μια επόμενη φορά, κι αυτό ήταν.
Η μόνη σοβαρή ενέργεια μέχρι σήμερα της διοίκησης, είναι το πρόγραμμα πωλήσεων από παραγωγούς προϊόντων σε φτηνές τιμές (αν και ο Κώστας Τρέχας έγραψε στην σελίδα του στο φ/β ότι δεν ήταν, οι σημερινές τουλάχιστον τιμές φτηνές) μια ενέργεια που ακόμη κι αν δεν την έκανε ο δήμος, κάποιος άλλος θα την οργάνωνε, δεν είναι και επιστήμη.
Τι γίνεται λοιπόν;
Οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούν αιματηρές οικονομίες από τους δήμους είναι σε εξέλιξη είναι ανελαστικοί και η μη εφαρμογή τους όπως όλα δείχνουν θα επιφέρει επιτροπεία στον δήμο μας.
Πολύ κακώς, ο νόμος προβλέπει ότι αν υπάρχουν αποκλείσεις από τον προϋπολογισμό, θα επιβάλλονται νέες επιβαρύνσεις στους δημότες. Το σωστό θα ήταν να καταλογίζονται στην δημοτική αρχή, αφού ελεγχθούν άμεσα οι σπατάλες και οι εισροές.
Πως αντιμετωπίζει ο δήμος μας την κατάσταση;
Διαβάζω, ο δήμαρχος θέλει να καλέσει όλους τους πρώην δημάρχους που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο σε «σύσκεψη σωτηρίας».
Πρώτο ερώτημα, γιατί μόνον όσους μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Ξέρουν κάτι παραπάνω από όσους δεν μετέχουν;
Δεύτερο ερώτημα, τι θα πούνε; Θα δώσουν συμβουλές στον δήμαρχο πώς να διευθύνει τον δήμο; Πώς να κάνει οικονομία και πώς να βρει έσοδα; Γιατί αυτό είναι το μόνο θέμα.
Οικονομική πολιτική, μείωση εξόδων δηλαδή χωρίς μείωση προσωπικού, και αύξηση εσόδων χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.
Ο δήμος σήμερα, εκτός από την υπηρεσία καθαριότητας, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ,  έχει σχεδόν μηδενική προσφορά προς τους δημότες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η διακοπή λειτουργίας της ΔΗΚΕΠΑ, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο όπως προέτρεπε αυτό το μπλογκ με την ανάρτηση της Καραφέρη από τον Ιούλιο έχει αφήσει εκτός υπηρεσιών περίπου 4 χιλιάδες δημότες και 120 εργαζόμενους στις δράσεις.
Ο δήμος σήμερα, είναι ένας σχεδόν άχρηστος δήμος, που επιπλέον χαρατσώνει τους δημότες.
Γιατί;
Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο διαχείρισης της επερχόμενης και αναμενόμενης φτώχειας στα έσοδα του από τα κεντρικά ταμεία του κράτους.
Τι έκανε γι αυτό;
Τίποτα. Τώρα μόνο σκέφτεται να καλέσει τους πρώην, μήπως και σε κατάσταση συναγερμού επιμεριστούν κάποιες από τις ευθύνες, όπως προσπαθεί να κάνει και με την περίφημη «διαπαραταξιακή» και κουραφέξαλα.
Ας μιλήσουμε για έσοδα λοιπόν, ανοιχτά, με ή χωρίς την παρουσία σε στρογγυλό; τραπέζι των πρώην. Το Σελεπίτσαρι έχει σκαφτεί ολόκληρο. Παντού νέες «υπηρεσίες» ξεπηδούν που πληρώνονται από τους καταναλωτές-δημότες. Πόσα μπαίνουν στο ταμείο του δήμου για να αξίζει τον κόπο; Νούμερα παρακαλώ.
Ο δήμος έχει εκχωρήσει όλα τα δικαιώματα από ενοίκια και διαφημίσεις κλπ στο ΚΕΚ. Πόσα βάζει στο ταμείο του από την σχετική εκχώρηση; Νούμερα παρακαλώ.
Έχει την παραμικρή σκέψη για τρόπους αύξησης των εσόδων του; Νούμερα παρακαλώ.
Μειώνει καθόλου τα έξοδα του; Η ακόμη ζει με το όνειρο των παχιών αγελάδων, όπως έβοσκαν αμέριμνες πριν λίγα χρόνια;
Γι αυτή την μείωση των εξόδων, έχει κάνει καμιά προσπάθεια προς την κατεύθυνση των εργαζομένων; Να ζητήσει με καθαρές κουβέντες και χωρίς να κλείνει το μάτι σε κανέναν, την βοήθεια τους ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα;
Πως μπορεί να αποκατασταθεί μια κάποια εμπιστοσύνη ανάμεσα στην δημοτική αρχή και εμάς τους αρχόμενους; Ο πρώην λογιστής της ΔΗΚΕΠΑ, είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι μέχρι και το 11 δίδονταν ενισχύσεις με ρουσφετολογική φυσικά πρόθεση σε δυο τρία αθλητικά σωματεία του δήμου. Συνεχίζεται και φέτος αυτό; Έχει γίνει σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ σε σωματείο «γιατί και αν περισσέψει έστω και ένα ευρώ στον δήμο θα δοθεί στην κοινωνική μέριμνα»; Για να δανειστώ τα λόγια του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη προς τα σωματεία του δήμου του;
Διαφάνεια- θεσμική προσήλωση- διαχείριση της φτώχειας- κοινωνική μέριμνα.
Δεν χρειάζεται σύσκεψη πρώην για να γίνει αντιληπτό, πως ότι ξεφεύγει από αυτό το πολύπτυχο φέρνει την κατάρρευση και την αχρήστευση πιο κοντά.
Και δεν χρειάζονται γονυκλισίες για να γίνει αντιληπτό ότι η τήρηση του θα έχει την στήριξη των διάφορων πτερύγων εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου.
Θέλει κότσια όμως.
Και, όντας σε απόσταση και απέναντι από την διοίκηση, τα επισημαίνω όχι γιατί είμαι καλοκάγαθος άνθρωπος που δίνει συμβουλές, αλλά γιατί έχω την βεβαιότητα ότι της λείπουν τα κότσια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου