Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Ντόκινς εναντίον Πάπα

Αντιγρaφή από το TVXS

Η ομιλία του Ντοκινς με ελληνικούς υπότιτλους στο Youtube

Ο διασημότερος Βρετανός αθεϊστής, Ρίτσαρντ Ντόκινς, απάντησε πριν λίγες ημέρες με σκληρή γλώσσα στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ - ή αλλιώς «Ράτσινγκερ» (το βαυαρικό του όνομα) όπως προτιμά να τον αποκαλεί ο ίδιος. Ήταν μόλις λίγους μήνες πριν που ο Ντόκινς είχε ζητήσει τη σύλληψή του κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε μια από τις πολλές δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Πάπα, ένα ερασιτεχνικό βίντεο απαθανάτισε τον πύρινο λόγο του εξελικτικού βιολόγου και πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής καθώς και στο στόχαστρο της Καθολικής Εκκλησίας, μετά την κυκλοφορία και την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του βιβλίου του με τίτλο «Η Περί Θεού Αυταπάτη» (The God Delusion) - μια κατά μέτωπο επίθεση στην πίστη ύπαρξης Θεού.

Στο λόγο που έβγαλε ο Πάπας, κατά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, εξήρε την ιστορική στάση του έθνους της Γηραιάς Αλβιώνας το οποίο «πολέμησε εναντίον της Ναζιστικής τυραννίας που θέλησε να εξαλείψει το Θεό από την κοινωνία». Για κάποιους το σχόλιο του Πάπα θα μπορούσε να φανεί τιμητικό, όχι όμως για τον ίδιο τον Ντόκινς. Η σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του ήρθε ως απάντηση τόσο στο παραπάνω σχόλιο του «Ράτσινγκερ», όσο και στην επισήμανσή του ότι ο Χίτλερ ήταν άθεος και ότι ήταν ο υποτιθέμενος αθεϊσμός του που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα.

Στο ερασιτεχνικό αυτό βίντεο, ο υποτιτλισμός του οποίου έγινε από το χρήστη του youtube falakrosepanastatis, επισημαίνει δηκτικά ότι ο Χίτλερ χρησιμοποίησε «ρωμαιοκαθολικού τύπου» επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τις πράξεις του, ενώ «ποτέ δεν έκρυψε τη ρωμαιοκαθολική του βάπτιση», αν όχι πίστη.

Ως προεξέχων υπέρμαχος του αθεϊσμού και κατά συνέπεια πολέμιος των απανταχού «Δημιουργιστών» (Creationists) -πιστών δηλαδή της βιβλικής εκδοχής για τη δημιουργία του κόσμου- ο Ντόκινς υπεραμύνεται τόσο του δικαιώματος της μη-πίστης σε κάποιο Θεό, όσο και της δαρβινικής επιστημονικής θεώρησης για τη δημιουργία του κόσμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου