Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παραιτήθηκε από την ΔΗΚΕΠΑ ο Τάσος Γκιόκας

 ολόκληρο το κείμενο της παραίτησης:


ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
υποβάλλω την παραίτησή μου από αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑ, καθώς θεωρώ ότι η συμμετοχή μου σ'αυτό δεν έχει πλέον κανένα νόημα.

Εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδης λειτουργία της επιχείρησης , αλλά όσοι μετέχουμε στο Δ.Σ. γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων. Χρειάστηκε ελάχιστος χρόνος για να αποδειχθεί ότι οι ετερόκλητες δυνάμεις που συνεργάστηκαν ευκαιριακά, στερούνταν έστω ενός στοιχειώδους σχεδίου δράσης καθώς ο μόνος τους στόχος ήταν η προώθηση προσωπικών συμφερόντων. Αυτή η θέση ενισχύεται ακομα και απο παραιτηθέντα μέλη της δημοτικής αρχής, που ξεκάθαρα καταγγέλουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης , αδιαφάνειας, έλλειψης συντονισμού, μπαχαλοποίησης της λειτουργίας του Δήμου. Η μεταρρύθμιση του ¨Καλλικράτη¨ και οι συνακόλουθες αλλαγές στις δομές του δήμου μας χρησιμοποιούνται συχνά ως δικαιολογία απο τους διοικούντες, προκειμένου να φτιασιδώσει την ανικανότητα , την έλλειψη σχεδίου και την ολοκληρωτική διάλυση της Δημοτικής Επιχείρησης, αλλα πείθουν πλέον ελάχιστα.

Άραγε φταίει ο ¨Καλλικράτης¨ για το γεγονός ότι σε διάστημα ενός περίπου χρόνου τοποθετήθηκαν τρεις Πρόεδροι στην Επιχείρηση;; Δεν είναι ανευθυνότητα να τοποθετείται Πρόεδρος για δύο μήνες, να παραιτείται, και στη συνέχεια να αναλαμβάνει άλλη Δημοτική Επιχείρηση;; Για ποιο λόγο άραγε έγινε αυτό;; Δεν είναι ανευθυνότητα να παραιτούνται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να επανατοποθετούνται στο επόμενο χωρίς καμία εξήγηση;; Φταίει ο ¨Καλλικράτης¨ για το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σχεδόν το σύνολο των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης;; Φταίει ο ¨Καλλικράτης¨ που το διετές Πρόγραμμα Δράσης της Επιχείρησης χρειάστηκε ένα χρόνο για να συνταχθεί και ,τελικά, υποβλήθηκε σε λάθος υπηρεσία προς έγκριση; Ποιος ευθύνεται που επί ένα χρόνο περίπου δεν είχε τοποθετηθεί το Προσωπικό της ενοποιημένης Επιχείρησης; Xρειάστηκε έκτακτο συμβούλιο κατα την διάρκεια του καλοκαιριού για να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία . Γνωρίζει, άραγε, το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Επιχείρηση περισσότερο από ένα εξάμηνο συνεδριάζει όχι σε τακτικά διαστήματα αλλά αν και όποτε το αποφασίσει ο Πρόεδρος ; Πάντα έκτακτα, για να αντιμετωπίζει σχεδόν πάντα , επείγοντα θέματα, με ενημέρωση για την ημερήσια διάταξη κατα την διάρκεια της Συνεδρίασης, όπου δεν υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, σε μια διαδικασία που ομοιάζει με καφενειακές συζητήσεις. Υποχρεωνόμαστε να παρακολουθούμε τα ατέλειωτα παραληρηματικά λογύδρια του Προέδρου , που απεγνωσμένα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει την κατάσταση η Διοίκηση του Δήμου φαίνεται από την αντίληψή της να θεωρεί την Επιχείρηση κέντρο διερχομένων, που η παρουσία των περισσοτέρων μάλιστα σ'αυτή είναι ανύπαρκτη , αφού δεν εμφανίζονται ούτε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Υπάρχουν στελέχη της Διοίκησης που είναι μέλη του Δ.Σ. και δεν έχουν παρευρεθεί ούτε μία φορά σε Διοικητικό Συμβούλιο... Εξ αυτού, επιζητείται η παρουσία των μελών της αντιπολίτευσης , για να υπάρξει η προβλεπόμενη απαρτία προκειμένου να παρθούν σοβαρές αποφάσεις. Πολλές φορές μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβιάζεται η συμμετοχή της Αντιπολίτευσης για να παρθούν οι αποφάσεις αυτές.

Αυταπατάται όποιος περιμένει απαντήσεις από γνωστούς πολιτικούς ακροβάτες . Ωστόσο εύλογα διερωτάται κανείς πώς ειναι δυνατόν άνθρωποι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως προοδευτικοί να στρουθοκαμηλίζουν εκουσίως, σιωπώντας ενώπιον όλων αυτών των νοσηρών φαινομένων. Με τι μούτρα ζητούν την ψήφο των συμπολιτών μας ισχυριζόμενοι πως πολιτεύονται επειδή θέλουν να προσφέρουν στο κοινό καλό, ενώ αυτή την στιγμή σιωπούν όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης εξαιτίας της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να εκπληρώσει το πλεον στοιχειώδες καθήκον της. Να τους πληρώσει....

Δυστυχώς γι’αυτούς, είναι αδύνατον να δραπετεύσουν απτην πραγματικότητα και τα αμίληκτα ερωτήματα που αυτή τους θέτει. Ποιοι, άραγε, έχουν την ευθύνη για την κατασπατάληση των όποιων πόρων υπήρχαν στην Επιχείρηση; Πώς γίνεται να πληρώνονται ¨εθελοντές¨ και να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι; Πόσα και ποια στελέχη από την πλειοψηφία πληρώθηκαν ¨το κάτιτις τους¨ με αποδείξεις δαπάνης μέχρι να τοποθετηθούν σε αμοιβόμενες θέσεις; Τί έργο προσέφεραν ; Πώς υπήρχαν χρήματα γ'αυτούς και δεν υπήρχαν για τους εργαζόμενους; Πώς γίνονται άραγε , οικονομικές πράξεις πέρα από το Δημόσιο Λογιστικό; Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε Οικονομική Υπηρεσία για μεγάλο διάστημα , πώς γίνονταν εισπράξεις και πληρωμές , ενώ παράλληλα μένουν ακαταχώρητα πολύτιμα Οικονομικά Στοιχεία, τιμολόγια και άλλα?

Kαι ενώ δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, οι υποχρεώσεις προς την Εφορία, και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η Διοίκηση της Επιχείρησης και ο Δήμαρχος με σαθρές και αυτοκαταρριπτόμενες δικαιολογίες δεν τολμούν να ομολογήσουν τη μοναδική προφανή αλήθεια: Η Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΠΑ έχει καταρρεύσει στα δικά τους χέρια...

Η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει απαντήσεις σ'όλα αυτά, σκιαμαχεί αναζητώντας αποδιοπομπαίους προκειμένου να ισορροπήσει τις σύμφυτες αντιφάσεις της. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της και μετα να εξηγήσει στους πολίτες, πως το προεκλογικό όραμα της ¨υπογειοποίησης¨ της Λαμπράκη, μετεξελίχθηκε σε μετεκλογική υπογειοποίηση των πληρωμών, που διενεργούνται πλέον μεσω περίεργων υπόγειων καναλιών που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας. Προσπαθεί να δικαιολογήσει πως η προεκλογική καταγγελία των καθεστωτικών δυνάμεων μετατράπηκε σε μετεκλογική αποδοχή των πλέον καθεστωτικών πρακτικών και ύφους διοικησης: ρουσφέτια σε ημετέρους, αλαζονία, υποβάθμιση των θεσμών, συγκεντρωτισμός. Προσπαθεί να εξηγήσει πως τα παχιά προεκλογικά λόγια και οι ανέξοδες υποσχέσεις, μετατράπηκαν σε αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και των πλέον αυτονόητων καθηκόντων της οποιασδήποτε διοίκησης οπως π.χ. της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Την κοινωνία της πόλης πολύ λίγο ενδιαφέρουν οι διαφωνίες μεταξύ των μελών την Δημοτικής Παράταξης, που άλλωστε καμία σχέση δεν έχουν με πολιτικοιδεολογικές διαφωνίες ή έστω αντιθέσεις για το (ανύπαρκτο) Δημοτικό Έργο. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να γνωρίζει οτι ¨μπορείς να κοροιδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο αλλα δεν μπορείς να κοροιδεύεις πολλούς για πολύ¨. Ήρθε λοιπόν η ώρα για την Βαβέλ των ετερόκλητων δυνάμεων που κατάφερε να επικρατήσει εκλογικά να κοιταχτεί με γενναιότητα στον καθρέφτη. Να αντικρύσει την εξόφθαλμα πενιχρή αποτελεσματικότητά της και να απολογηθεί με ειλικρίνεια στην κοινωνία της πόλης μας για την εμφανή ανικανότητά της.

Κερατσίνι, 4-10-2012

Γκιόκας Γ. Αναστάσιος

1 σχόλιο:

  1. Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Δεν υπάρχει πια...
    Η εγκατάλειψη της πόλης μας από την δημοτική αρχή ξεχειλίζει από τους κάδους των σκουπιδιών, τα παρατημένα και απεριποίητα παρτέρια των κήπων, τις ξεχασμένες πλατείες, τους αφημένους στην τύχη τους ελεύθερους χώρους.
    Η απόγνωση των απλήρωτων εργαζομένων ξεφεύγει και ξεχύνεται από τα στενά όρια του κτηρίου της ΔΗΚΕΠΑ και μαυρίζει τις ψυχές μας.
    Η αδιαφάνεια κραυγάζει από το δημαρχιακό μέγαρο και μας δείχνει κοροϊδευτικά την γλώσσα της.
    Η αμετροεπής συμπεριφορά και η αδιαφορία του κ. Λουκά Τζανή για όσα συμβαίνουν μας αφήνει άφωνους.
    Ανήμποροι να αλλάξουμε επί της ουσίας τα πράγματα, μπορούμε μόνο να αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά υψώνοντας την φωνή μας και να περιμένουμε.
    Κυλάμε τον χρόνο μέχρι να έρθουν οι εκλογές.
    Τότε θα μιλήσουμε.
    Τούτη την φορά θα φωνάξουμε.
    Ο κ. Λουκάς Τζανής ξέρει ότι δεν υπάρχει πολιτικά πια.
    Ο κ. Λουκάς Τζανής ξέρει ότι δεν θα υπάρξει πολιτικά από αυτή την τετραετία και έπειτα.
    Ο κ. Λουκάς Τζανής ξέρει ότι έχει εξαντλήσει πλέον τις μακέτες και δεν θα μπορέσει να παραπλανήσει τον κόσμο με μεγαλειώδη έργα που θα κατασκευάσει στην πόλη μας.
    Τέλος το μετρό, τέλος το κέντρο υγείας, τέλος η διεκδίκηση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, τέλος η υπογειοποίηση της Γρηγορίου Λαμπράκη κ. α.
    Στην τελευταία ( μεγαλειώδη, ομολογουμένως) μυθοπλασία του, αυτή την δημιουργία πίστας formula 1 έχει κρεμάσει κάθε προσδοκία πολιτικής ανάκαμψής του.
    Είναι βέβαιο ότι η πίστα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.
    Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή ο κ. Λουκάς Τζανής θα μας πει ότι δεν θα γίνει η πίστα.
    Για να μας το πει όμως πρέπει να έχει φτιάξει ένα καινούριο μύθο, ισάξιο της πίστα formula 1, που θα κατασκευάσει ( ίσως μας πει ότι έχει κλείσει συμφωνία με τη NASA οι εκτοξεύσεις πυραύλων να γίνονται από την πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο).

    Ότι και να μας πει πια δεν μπορεί να μας πείσει.
    ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή