Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής και η δική μας Ανάπλαση.

Του Λάκη Ιγνατιάδη
από την σελίδα της "δικής μας Ανάπλασης"



Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου του 2014, ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της βουλής ένα νομοσχέδιο που είχε καταθέσει τον Μάιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης και έχει τίτλο « Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής» Το προηγούμενο ρυθμιστικό είχε ψηφιστεί επί Τρίτση στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το νομοσχέδιο μετά τις τροποποιήσεις ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Είναι αυτό που περιέχει και τα άρθρα για το γήπεδο της ΑΕΚ στην Ν.Φιλαδέλφεια.
Προφανώς οι διατάξεις αυτού του νόμου είναι ισχυρότερες από τις υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν ίδια θέματα. Έτσι η υπουργική απόφαση του κ.Μανιάτη ( στην οποία έγινε από τη μεριά του δήμου προσφυγή στο ΣτΕ) με την οποία επέτρεπε να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα και συνάμα αποδυνάμωνε εντελώς το ρόλο του δήμου, χαρακτηρίζοντάς τον συμβουλευτικό, καλύπτεται πλέον από τον νόμο αυτόν. Ένας νόμος που όσον μας αφορά δεν λαμβάνει υπόψη του τα πάγια αιτήματα δήμου και κατοίκων παρά στο ελάχιστο.
Ρίχνοντας μια ματιά στο ρυθμιστικό σχέδιο το πιο ουσιαστικό σημείο για την περιοχή μας το εντοπίσαμε στο Παράρτημα IV, άρθρο 5. Πατώντας http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/n-ryath-pap-parartima-1.pdf, θα σας εμφανιστεί το παράρτημα που μας αναφέρει.
Η νομοθετική αυτή παρέμβαση στην περιοχή μας αναφέρεται ως Μητροπολιτικού χαρακτήρα, όπου για τον σχεδιασμό και την διαχείρισή της χρησιμοποιούνται οι εξής τρόποι θεσμοθέτησης : α) Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων ( ΣΟΑΠ) και β) Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ).

Η πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε έχει να κάνει με την ονομασία της περιοχής της ανάπλασης. Δεν την αποκαλεί λοιπόν, «πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας Κερατσινίου», αλλά σκέτο, δίχως το «πρώην» και οπωσδήποτε κάτι σημαίνει αυτό ως προς το πως βλέπει το υπουργείο την περιοχή αυτή. Και τι θέλει; Να γίνει η περιοχή της ανάπλασης ένας πόλος υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά. Διαβάζεις εσύ αναβάθμιση και χαίρεσαι, τέτοιος βλάκας που είσαι...
Και πως θα γίνει αυτή η αναβάθμιση; Με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, μεταποίησης, υπηρεσιών, πολιτισμού, εκπαίδευσης αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Ξέχασε κάτι ο νομοθέτης; Τη Φόρμουλα 1; Καλέ αυτή υπήρχε όσο υπήρχε ο Τζανής κι αυτοί που παίζανε μαζί της για να περνάει η ώρα τους και να γεμίζουν με φύκια τα προγράμματά τους. Πάντως αναβάθμιση περιοχής με δικαίωμα χρήσης σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ας μας πουν οι φωστήρες του υπουργείου και όσοι το ψήφισαν, σε ποιο μέρος του κόσμου έχει γίνει. Ας μας πουν. Τους πετάμε το γάντι. Δεν ξέρουμε οι νέοι τι συνείδηση του πράγματος έχουν, αλλά οι παλιοί κάτοικοι έχουμε υποφέρει από τις βιομηχανίες που λειτουργούσαν μέχρι το 1999. Και να που τώρα παίζεται η πιθανότητα να επανέλθει ο εφιάλτης. Ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι δεν θα τολμήσουν να δώσουν άδειες λειτουργίας σε βιομηχανίες, αλλά και αν δώσουν ο κόσμος με το δήμο να μην το επιτρέψουν να συμβεί.
Το άλλο δυσάρεστο για μας είναι η έμφαση που δίνεται σε χρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων με τη χωροθέτηση χρήσεων που έχουν να κάνουν με το λιμάνι. Εδώ είναι που αν θέλουμε για μας την ακτή της ανάπλασης, ως χώρο περιπάτου και ήπιας αναψυχής θα πρέπει να δώσουμε μάχες σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα αν ο ΟΛΠ ιδιωτικοποιηθεί, τότε ο αγώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, εκτός έδρας. Όλα αυτά περιέχονται στην παράγραφο (α).
Από την παράγραφο (β) έως και την τελευταία την (ε), τα περισσότερα είναι θετικά για μας. Δεν αναφέρει φυσικά πουθενά για Μητροπολιτικό πάρκο, αλλά υπάρχει η διατύπωση, που ως ένα βαθμό μας επιτρέπει να το διεκδικήσουμε. Μιλάει λοιπόν για δημιουργία « …εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου» που θα προκύψει ανάμεσα στα άλλα και με εισφορές σε γη.
Αυτό που μας κάθεται στο στομάχι είναι οι Βιομηχανίες, που θα κάνουν όλα τα άλλα δώρο άδωρο. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να βρεθούν επενδυτές, να συμφωνήσουν με τους ιδιοκτήτες γης και να προχωρήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις του δήμου και των κατοίκων. Η αλήθεια είναι πως αν προκύψει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, αυτό είναι ένα δέλεαρ πολύ πιο μεγάλο τώρα που η ανεργία σαρώνει τα πάντα.
Είναι φανερό πως η εξέλιξη δεν ήταν η επιθυμητή για μας που ζούμε εδώ και θέλουμε μια ανάπλαση όπως την έχουμε ονειρευτεί. Οι δημοτικές αρχές που χειρίστηκαν αυτήν την ιστορία της ανάπλασης με μια ασυγχώρητη αδιαφορία + επιπολαιότητα + ανικανότητα + ασχετοσύνη, είναι οπωσδήποτε όσες εκλέχτηκαν από το 2000 και μετά. Το τραγικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, όσοι ζουν, αν έχουν συνειδητοποιήσει τι δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, θα κυκλοφορούν δίχως να μας ντρέπονται, δίχως να αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη, βγάζοντας λόγους όπου τους παίρνει για την συνεισφορά τους, άραγε σε τι; Τα νούμερα, έ τα νούμερα…
Να πούμε κι ένα τελευταίο που φανερώνει αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά. Στις 17 του Ιουλίου λοιπόν, έγινε μία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Χρήστου, ο επερχόμενος αντιπεριφερειάρχης κ.Γαβρίλης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ.Βρεττάκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Θέμα της συζήτηση ήταν οι αλλαγές που προκαλούν η υπουργική απόφαση του κ.Μανιάτη και το νέο ρυθμιστικό της Αττικής στην περιοχή της ανάπλασης. Αλλαγές ως επί το πλείστον αρνητικές για την αναβάθμιση της περιοχής, όπως τουλάχιστον την εννοούμε εμείς.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί από την περιφέρεια και το δήμο κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα συγκεντρώσει και θα εξετάσει όλα τα στοιχεία των επερχόμενων αλλαγών και θα καθορίσει τους τρόπους αντίδρασης. Την ενημέρωση γι’ αυτήν την σύσκεψη την είχαμε από τον ημερήσιο τύπο.
Το θέμα εκτιμούμε ότι ανήκει στην κατηγορία των επειγόντων και γι’ αυτό η ομάδα εργασίας θα πρέπει να τρέξει. Παράλληλα η νέα δημοτική αρχή καλό θα είναι να επιδιώξει τη δημιουργία μιας Ανοιχτής Δημοτικής Επιτροπής Ανάπλασης που θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει ακόμα και σε σχέση με την ομάδα εργασίας.
Είναι φανερό ότι επιβάλλεται όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να κινηθούμε πιο γρήγορα και από τον φίλο του πρωθυπουργού κ.Μελισσανίδη, που τρέχοντας στην περιοχή της πρώην Μόμπιλ κόβει και ράβει όπως του συμφέρει.

1 σχόλιο:

  1. The fastest growing religion in Sub-Saharan Africa, Carribean (Haiti, Jamaica, Dominican Republic, Bahamas, Tribango etc), Central America (Guatemala, Honduras, Belize, Guyana, Souriname etc) is PENTECOSTALISM.Look the religion map of Africa here: https://pt.m.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Religion_distribution_Africa_crop.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή