Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πότε θα γίνουν δίκαιοι, λογικοί και σταθεροί οι φόροι;


"Άδικη και παράλογη" χαρακτηρίστηκε η νέα αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

Η είδηση θα περνούσε απαρατήρητη, αν εκείνος που έκανε τον χαρακτηρισμό δεν ήταν ο ίδιος ο υπεύθυνος υπουργός που την θεσμοθετεί! Ο λόγος του προφανούς παραλογισμού, αναμενόμενος: "Είναι αναγκαία".

Μέτρα δυσάρεστα και αναγκαία σε κάποια εξωτερική ανεπιθύμητη εξέλιξη είναι κάτι που συμβαίνει. Μέτρα άδικα και παράλογα, για κάποιον που τα κρίνει, επίσης είναι δυνατόν. Μέτρα άδικα και παράλογα για εκείνον που τα αποφασίζει, λυπάμαι αλλά δεν γίνεται! Ή η κυβερνηση λαμβάνει τα βέλτιστα αναγκαία μέτρα, πράγμα λογικό και δίκαιο, ή λαμβάνει μέτρα "άδικα και παράλογα", οπότε ή είναι άδικη και παράλογη η ίδια, ή λαϊκίζει εξόφθαλμα. Δίκαιος και λογικός κ. Βενιζέλο δεν είναι αυτός που αναγνωρίζει τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνει ως 'άδικα και παράλογα' και λυπάται γι' αυτό. Είναι εκείνος που λαμβάνει δίκαια και λογικά μέτρα ακόμα κι όταν κατ' ανάγκη είναι επώδυνα!

Κι εν πάσει περιπτώσει, πόσο είναι λογικό να περιμένουμε πριν να θεωρείται η δήλωση "θεσμοθέτησα κάτι άδικο και παράλογο", παράλογη η ίδια και άξια περίγελου; Η κυβέρνηση κοντεύει δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Πόσα 'αναγκαία μέτρα' και πόσος χρόνος είναι αναγκαίος ώστε να φέρει τον εαυτό της σε θέση να μην επιβάλλει φόρους που κατά την δική της κρίση είναι άδικοι και παράλογοι;

Όμως το "αναγκαία" δεν μας ξεγελάει. Ξέρουμε καλά ότι στα οικονομικά ειδικά, οι μονόδρομοι είναι ελάχιστοι ως ανύπαρκτοι. Θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων είναι τα οικονομικά μέτρα σε μεγάλο βαθμό. Οι τρόποι εξοικονόμησης πόρων, οι τρόποι μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος, στόχο που υποστηρίζουμε ένθερμα, είναι πολλοί. Και οι επιλογές χαρακτηρίζουν την πολιτική σκέψη εκείνου που τις κάνει.

Η πολιτική σκέψη της κυβέρνησης, οι προτεραιότητές της όπως προκύπτουν από το συγκεκριμένο μέτρο, είναι προφανώς ότι είναι προτιμότερο ένας από μήνες άνεργος του ιδιωτικού τομέα να πληρώνει περισσότερο όταν αγοράσει μια πορτοκαλάδα, παρά να βρεθεί στην ίδια θέση της ανεργίας κάποιος από έναν φορέα του δημοσίου που δεν προσφέρει τίποτα! Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη, και ταυτόχρονα όλες οι πρωτοβουλίες οι σχετικές με την μείωση του πανάκριβου πελατειακού κράτους παραμένουν στάσιμες! Και πάλι οι φόροι χρησιμοποιούνται σαν οι αργόμισθοι πολιτικοί πελάτες να λένε σ' αυτούς που βρέθηκαν χωρίς δουλειά από υπερφορολόγηση των επιχειρήσεών τους, "βόηθα με φτωχέ μου να μην γίνω σαν εσένα"!

Βεβαίως είναι άδικο και παράλογο, και βεβαίως υπάρχουν και εναλλακτικές. Όχι λιγότερο επώδυνες βέβαια, αλλά δικαιότερες και λογικότερες, κ. υπουργέ!

Περιττό και να το αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, που για να μας παρηγορήσει ο κ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε "προσωρινό" σαν αυτό να ήταν υπέρ είτε του μέτρου είτε του ίδιου, συνιστά ευθεία και συνειδητή καταπάτηση του δικαιώματος των φορολογούμενων σε δίκαια, ανταποδοτική και σταθερή φορολόγηση. Δεν έχουμε παρά να επικαλεστούμε τις δηλώσεις του υπεύθυνου υπουργού οικονομικών!

από το www.e-flou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου