Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Κοινωνικό Κράτος: Σκέψεις - Προβληματισμοί.


του Νίκου Γραικούση

μια πρόταση για την υλοποίηση του κοινωνικού κράτους

Σταθερή και πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι η επιμονή της στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας, με παροχές στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα καθώς και σε εκείνους που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από την παρούσα δυσχερή οικονομική θέση της χώρας.
Δεδομένη είναι η όλο και μειούμενη ύπαρξη χρηματικών πόρων στην παροχή κοινωνικής πολιτικής, από τον τρέχοντα ή τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, αλλά δεδομένη είναι επίσης και η διάθεσή μας για την όσο το δυνατό μεγιστοποίηση των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών από το Κράτος.
Στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής και για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε σήμερα, παραγωγικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ακινησία και να τις θέσουμε εντός μιας παραγωγικής διαδικασίας, που θα παρέχει αποκλειστικά και μόνο κοινωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα:
1.- Οι άνεργοι επιδοτούμενοι θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο χώρο της μόνιμης κατοικίας τους και να συνδεθεί το επίδομα ανεργίας με την προσφορά αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών.
2.- Η εθελοντική συμμετοχή στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να ανταμειφτεί από το κράτος με την παροχή ΄΄μορίων΄΄ κατά τη διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Γιατί όχι και στον ιδιωτικό ( μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων)
3.- Η εναλλακτική στρατιωτική θητεία ή ακόμα και η στρατιωτική θητεία όπως την ξέρουμε σήμερα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. (Μόνο κοινωνικών και όχι ως νέα ΜΟΜΑ)
4.- Η διασύνδεση της απόκτησης πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών από τους νέους μας, θα λειτουργούσε θετικά όσον αφορά τη δημιουργία κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο θα λειτουργούσε στην κατεύθυνση της ανθρωπιστικής διαπαιδαγώγησης τους.
Το όλο εγχείρημα δηλαδή θα βασίζεται σε μια μίξη εθελοντισμού με παροχή κινήτρων και θα συνοδεύεται από έναν ισχυρό μόνιμο και δημόσιο υποστηρικτικό μηχανισμό, που θα το οργανώνει, θα το κατευθύνει και θα εγγυάται την αποτελεσματικότητά του.
Η παραπάνω πολιτική δεν δημιουργεί νέο εισόδημα και δεν μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο πνεύμα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά είναι προφανές ότι προσφέρει κοινωνικό έργο και μπορεί να κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή πολλών συμπολιτών μας, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση που περνάμε.
Αν και όλοι καταλαβαίνουμε το είδος των κοινωνικών υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν με τον παραπάνω μηχανισμό, ο ορισμός τους και η περιγραφή τους είναι εργασία εμπειρογνωμόνων με ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αν και αρκετές περιγράφονται στην επίκαιρη ερώτησή μας.
Παραμένω στα όρια των πολιτικών προτάσεων για προβληματισμό και επεξεργασία, όσον αφορά ένα μικρό υποσύνολο του θέματος ΄΄Κοινωνικό Κράτος΄΄ με την ευκαιρία της αποστολής του e mail του συντρόφου Χατζησωκράτη, σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το κοινωνικό Κράτος, την ερχόμενη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου