Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΠΑΤΡΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ


Ο δημοτικός σύμβουλος της αχαϊκής πρωτεύουσας Κώστας Βουκελάτος κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για να ανακηρυχθεί η Πάτρα...

πράσινη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το έτος 2014. Με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας ανακηρύσσονται και επιβραβεύονται πόλεις που πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις και να γίνονται ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι «προσοδοφόροι για διαβίωση».

«Άξονες που πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη, λέει στην εισήγησή του ο κ. Βουκελάτος, να κινηθεί η πόλη :

Α.Π.Ε. φωτοβολταϊκά. Δημόσια-Δημοτικά κτίρια και σχολικές μονάδες.

Βάρος στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.

Πρόγραμμα πράσινες ταράτσες ή υιοθεσία δέντρων μπροστά από κάθε κατάστημα από εμπόρους. Αναρριχητικά σε μεγάλες μουντές επιφάνειες.

Διαχείρισης-ανακύκλωσης υδάτινων πόρων:

Α) Τα πιο πάνω με πρόγραμμα ειδών φίλτρων που να μειώνει το νερό στη βρύση βάζοντας αέρα, για εξοικονόμηση ύδατος.

Β) Το νερό από το βιολογικό για πότισμα δημοσίων χώρων.

Γ. Ποταμάκι επί της Γεροκωστοπούλου με φυσική ροή που το νερό να χορεύει ανάμεσα στις πέτρες. Ανάσα δροσιάς για το κέντρο. Με αντλία που θα δουλεύει με Α.Π.Ε από τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου.

Σύνδεση με καρναβάλι 2014. Πράσινο καρναβάλι από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά.

Ταξίδι με την «ΑΡΓΩ» στα λιμάνια της Μεσογείου, εφοδιασμένο με οικολογικά προϊόντα της Αχαϊκής γης.

Όλα αυτά με τη βοήθεια όλων των δημιουργικών ανθρώπων και φορέων της πόλης: Πανεπιστήμιο-Επιμελητήριο-Οικολογικές Οργανώσεις κ.λ.π.

Θα τολμούσα να πω, λέει ο κ. Βουκελάτος, να ενταχθούν και οι μετανάστες βοηθώντας σε αυτήν την προσπάθεια και ο Δήμος να προσφέρει φαγητό και ένδυση σε όσους συμμετέχουν.

Θα πετύχουμε να απελευθερωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και να δημιουργήσουμε μια άλλη πόλη με χρώμα, με φως, ερωτεύσιμη, αειφόρο και πάνω από όλα επισκέψιμη για την ομορφιά της, δημιουργώντας μια ποιότητα ζωής για τους πατρινούς που θα είναι ζηλευτή!...»

ολόκληρο στο www.e-flou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου