Τρίτη 10 Μαΐου 2011

η συζήτηση για την ανάπλαση

Έγινε χθες το βράδυ η συζήτηση για την Ανάπλαση της βιομηχανικής περιοχής στην ακτογραμμή του δήμου μας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσιρίδη «η δική μας Ανάπλαση».
Οικοδεσπότες άψογοι, ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Λάκης Ιγνατιάδης, οι οποίοι πέρα από την παρουσίαση, στο οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης είχαν φροντίσει να έχουν πορτοκαλάδα δίπλα στο προεδρείο.

Οι υπόλοιποι πίναμε ότι θέλαμε από το κυλικείο του δήμου.
Παρόντες, εκτός από τον δήμαρχο Λουκά Τζανή, τους πρώην δημάρχους Αλέκο Χρυσό και Κώστα Χρονόπουλο, τους αντιδημάρχους Βάνα Δατσέρη και Πέτρο Καψοκόλη και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, ήταν
ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης,
ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης,
οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιτζέρης,
και της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Νεράτζης,
και εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος.
Οι υπόλοιποι επώνυμοι ήμασταν εμείς, και όλοι μαζί υπερβαίναμε τους 130.
Μετά από πολλά χρονιά νωθρότητας στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, που δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών του δήμου μας και ταυτόχρονα την δύναμη που υπάρχει και η οποία με κατάλληλες κινήσεις μπορεί να βοηθήσει με μοναδικό τρόπο την Δημοτική αρχή στην προώθηση των αιτημάτων μας.
Η εκδήλωση εκτυλίχθηκε σε τρεις άξονες από τους διοργανωτές.
Πρώτα ο Λάκης Ιγνατιάδης έκανε μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό των αγώνων για την απομάκρυνση των εργοστασίων και την διαμόρφωση της πρότασης για ανάπλαση της περιοχής.
Ο Γιώργος Παπαδάκης συνέδεσε την παρουσίαση του βιβλίου με μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης των πολιτών για την κατάληξη του ζητήματος προς όφελος της κοινωνίας
και ο Γιώργος Τσιρίδης επικεντρώθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση του βιβλίου η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση για την παραπέρα προσπάθεια.
Η συζήτηση που ακολούθησε κράτησε παραπάνω από δυο ώρες.
Πάρα πολλές οι τοποθετήσεις θεσμικά επωνύμων και επωνύμων χωρίς θεσμικό ρόλο.
Κοινώς παρανομαστής, η ανάγκη να στηριχθεί μια λύση που να περιλαμβάνει το τρίπτυχο πράσινο, πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα, ήπια ανάπτυξη.
Κοινό συμπέρασμα η πρόθεση της δημοτικής αρχής να στηρίξει αυτό το τρίπτυχο, το οποίο έτσι κι αλλιώς αποτελεί προεκλογική της δέσμευση, και να συμβάλλει στην οργάνωση υπό την αιγίδα της μιας νέας επιτροπής κατοίκων για την ανάπλαση.
Άλλωστε πολλές από τις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής όπως η αντίδραση στην μονομερή προσπάθεια του ΟΛΠ να επιβάλλει λύσεις και η ανάθεση νέας επικαιροποιημένης έρευνας στο Πολυτεχνείο για την περιοχή, συνάδουν με την συλλογική λογική που επικράτησε στη συζήτηση.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Αλέκος Χρυσός ως επικεφαλής της «Αναγέννησης», ενώ παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του Φώτη Μελά και της Λαϊκής Συσπείρωσης οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν.
Νομίζω, αν και τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε εύκολα, όσοι συμμετείχαν μπορούν να έχουν μια αισιοδοξία για την εξέλιξη.

ΥΓ 1
Κάποιοι φίλοι μου έβαλαν χέρι, γιατί η αναφορά μου στην πορτοκαλάδα ήταν αγενής.
Υπήρχε για όλους, αλλά εγώ δεν το πήρα χαμπάρι και αστειεύτηκα.

ΥΓ 2
Επειδή το βιβλίο του Τσιρίδη περιέχει αναλυτικά στοιχεία κόστους-κέρδους και έστω για λίγο έμεινε εκεί η κουβέντα, μια ακόμη παράμετρος μπήκε, κατόπιν εορτής, για συζήτηση.
Η πιθανότητα, η μόλυνση του εδάφους και το κόστος αποκατάστασης του, να μηδενίζουν την αγοραία αξία της γης.
Ιδού νέο πεδίον δόξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου