Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τόσο απλά προς την πολιτική εντροπία;



Λίγες μέρες, τέσσερεις-πέντε ακόμη, πριν φτάσουμε στις κάλπες.
Έχοντας μικρή ή μεγάλη συμμετοχή σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές εκλογές της μεταπολίτευσης, μπορώ να βεβαιώσω τους νεότερους και να υπενθυμίσω στους παλιούς, ότι δεν υπήρξε εκλογική αναμέτρηση χωρίς σύγκρουση μεταξύ φίλων, γνωστών, ομοϊδεατών. Γιατί μπορεί μια ιδεολογία να είναι κοινή μεταξύ ανθρώπων, να ασπάζονται την ίδια κοσμοθεωρία, να βλέπουν με συναντίληψη εθνικές διεξόδους, όταν όμως σ’ αυτό τον καμβά κάνεις ζουμ στο τοπικό, τότε οι λεπτές αποχρώσεις γίνονται έντονες, συχνά γίνονται κόκκινες γραμμές.
Ακόμη και σήμερα που όλα είναι μπερδεμένα, που το αζιμούθιο της αρχής και του τέλους της κάθε κόκκινης γραμμής μετακινείται από μόνο του, και πάλι στον χώρο που αποκαλούμε δημοκρατική παράταξη, δημοκρατικό τόξο, υπάρχουν ευδιάκριτα κοινά σημεία αναφοράς.
Υπάρχουν;
Με τρόμαξε η αναφορά στο δήμο μας και στους υποψήφιους του, η ανάρτηση του .indymedia που υποσημειώνω πιο κάτω.
Δυστυχώς, πρέπει να ξανατοποθετούμαστε στα αυτονόητα.
Γιατί η προσφορά μέσω της πολιτικής συμμετοχής, δεν είναι καταναγκαστικό έργο. Δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να σε καλύπτει μια παρέα, μια συλλογικότητα και να συμμετάσχεις, μπορεί να μείνεις μόνος και απλά να μη συμμετέχεις. Δεν ισχύει το «η δουλειά ντροπή δεν έχει» γιατί δεν πρόκειται για τον βιοπορισμό μας, αλλά για το «ευ ζην» μας, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας.
Και βρίσκω παράλογες τις συνάξεις νέων παρεών απέναντι σε παλιές, όταν στις νέες συνυπάρχουν αλλοπρόσαλλες επιδιώξεις.
Φίλοι, Λάκη, Σταύρο, Άννα, Κώστα, Κική, Ξένια, Τάσο, Σόνια, Βάσω, Θανάση…
είμαστε αντίπαλοι σ’ αυτές τις εκλογές, οι λεπτές διαφορές μας στο τοπικό ζουμ μεγεθύνθηκαν και μας έβαλαν σε διαφορετικές όχθες. Πόσο μεγάλες όμως είναι ώστε να χρειάζεστε την συμμαχία των προσώπων που περιγράφονται στην λεπτομερή ανάρτηση του .indymedia για να αντιπαλέψετε;
Συνειδητοποιήσατε το τίμημα;
Ο επικεφαλής προφανώς το ζύγιασε και το βρήκε συμφέρον.
Εσείς όμως;
Που θα είστε και αύριο εδώ, γιατί εδώ μένετε και που είμαι σίγουρος ότι δεν θέλετε να προσπερνάτε με το κεφάλι χαμηλωμένο.
Είναι πολύ άβολες, πολύ στενάχωρες αυτές οι σκέψεις.
Καλύτερα όμως να έχουν ειπωθεί τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Καλύτερα να μην υπάρξει η βολική δικαιολογία της άγνοιας μετά, γιατί μετά θα είναι αργά, γιατί μετά έτσι κι αλλιώς μας περιμένουν δύσκολες μέρες όλους, γιατί το μετά, χτίζεται τώρα.
Σκεφτείτε το τώρα
 Φασιστοειδή σε εκλογικούς συνδυασμούς στο Κερατσίνι.
 

Η φωτογραφία από το αφιέρωμα του dimart στο κάψιμο των βιβλίων.  
Στις 10 Μαϊου ήταν η επέτειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου