Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

χρειαζόμαστε δωρεάν Wi-Fi στις πόλεις μας;



Ένα είναι σίγουρο.
Ο πρωθυπουργός Σαμαράς όταν δήλωνε ότι από του χρόνου όλη η Ελλάδα θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (WI-FI) δεν είχε όλα τα πιο κάτω στο μυαλό του. Αλλιώς θα συμπλήρωνε κάποιες εξηγήσεις.
Κι άλλο ένα είναι σίγουρο.
Ο παραλληλισμός της πρότασης με την υπόσχεση του Μητσοτάκη για φτηνά αυτοκίνητα, που οδήγησαν στο περίφημο σύνθημα «καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη» είναι εντελώς ατυχής.
Κι ένα τρίτο είναι σίγουρο.
Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εξέλιξη. Για κάποιους στην μακρινή Δύση, αποτελεί μάλιστα «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Πως λέμε εδώ «το νερό είναι βασικό δημόσιο αγαθό»; Κάπως έτσι το λένε και εκεί. Για το WI-FI.
Στην σημερινή Ελλάδα έχουμε τους μεν που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι εξαγγέλλουν, και τους δε που δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς ειρωνεύονται.
Κατά τ' άλλα, όλα καλά.


  
Το Τορόντο του Καναδά
Γιατί χρειαζόμαστε δωρεάν Wi-Fi στις πόλεις μας;

Άρθρο του Rick Huijbregts από την σελίδα Industry Transformation. 
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Η εφημερίδα National Post δημοσιεύει περιστασιακά μία στήλη που ονομάζεται «όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για ένα περίπλοκο ζήτημα», και τον περασμένο μήνα διάβασα σε αυτή τη στήλη για δωρεάν δημόσιο Wi-Fi.  Όμως, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σ’ αυτό το θέμα.

Το άρθρο εξετάζει την πρόταση του δημοτικού σύμβουλου Josh Matlow για να εγκατασταθεί δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους στην πόλη του Τορόντο.  Το άρθρο περιγράφει διάφορες πόλεις που έχουν πειραματιστεί με το δωρεάν Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, Brisbane, Τελ Αβίβ, Έντμοντον και Φρέντρικτον.  Ο δήμαρχος της Φρέντρικτον, ο Brad Woodside, πρωτοπόρος στην δωρεάν και δημόσια παροχή βασικών υπηρεσιών Wi-Fi είχε δίκιο όταν είπε ότι «Εμείς δεν σας χρεώνουμε για να περπατάτε στα πεζοδρόμια μας.  Γιατί να σας χρεώνουμε για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες;»
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Internet Society σε περισσότερους από 10.000 χρήστες του Διαδικτύου σε πάνω από 20 χώρες διαπίστωσε ότι το 83 % των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να θεωρείται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».  Τα αποτελέσματα επίσης δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν παράλογοι περιορισμοί στις συνδέσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ευρύ διαθεσημότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Στον Καναδά , ήδη απολαμβάνουμε δωρεάν Wi-Fi στα καταστήματα Tim Horton’s και Starbucks και πολλά άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης και τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.  Και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως δικαίωμα από τους νόμους των διαφόρων χωρών.  Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το ζήτημα πολύπλοκο;

Η απάντηση είναι το κόστος!  Για πιο λόγο να ξοδέψει ο δήμος τους ελάχιστους δημόσιους πόρους για να παρέχει μια υπηρεσία που μπορεί το Tim Horton’s και το Starbucks να προσφέρει;  Η πολυπλοκότητα εμφανίζεται όταν την επένδυση αυτή την αντιλαμβανόμαστε ως απλή παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο.  Οι επικριτές θα επιχειρηματολογήσουν ότι οι δήμοι θα πληρώνουν για ακριβές υποδομές απλώς για να επιτρέπουν κάποιους εφήβους να επισκέπτονται «ροζ» ιστοσελίδες, να παίζουν παιχνίδια, να παρακολουθούν ταινίες και να ενημερώνουν την κατάστασή τους στο Facebook.
Φαντάζομαι ότι ο λόγος για τον οποίο ο Σύμβουλος Matlow και οι συνεργάτες του δέχονται τόσα πυρά είναι αυτή η στενή αντίληψη του «κόστους».  Νομίζω ότι πρέπει να ευρύνουμε λίγο το την αντίληψή μας και να συνειδητοποιήσουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. 
Ας εξετάσουμε το πώς ένα δίκτυο Wi-Fi ελεύθερης πρόσβασης δίνει στους πολίτες , επιχειρήσεις και την ίδια την κυβέρνηση μία ευκαιρία να επηρεάσει την πορεία της παραγωγικότητας και της καινοτομίας της χώρας μας σε εθνικό επίπεδο.  Μέσα από μία δημοτική οπτική γωνία,  ένα τέτοιο δίκτυο παρέχει στοιχειώδη ευκαιρίες για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της μείωσης του κόστους, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της αυξημένης συνεργασίας.

Το Δημοτικό Wi-Fi ελεύθερης πρόσβασης στη συνέχεια δε θα θεωρηθεί ως δαπάνη, αλλά ως οικονομική μηχανή της ανάπτυξης, της τόνωσης της καινοτομίας και της παραγωγής εσόδων.

Φανταστείτε ένα δήμο εξοπλισμένο με ένα Wi-Fi δίκτυο που εκπληρώνει πολλαπλές απαιτήσεις των υπηρεσιών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους για την πρόσβαση σε δεδομένα και σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας .

Ένα ενιαίο, θεμελιώδη δίκτυο που υποστηρίζει: υπηρεσίες υποδομής που ωφελούν τις μεταφορές , επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσια ασφάλεια και την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση.   Όλοις οι κόμβοι του Wi-Fi δικτύου συνεργάζονται από κοινού για να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε μειωμένο λειτουργικό κόστος.  Τα αυτοκίνητα μιλούν με τα φώτα του δρόμου και οι έξυπνες θέσεις στάθμευσης μεγιστοποιούν τα έσοδα της πόλης, μειώνοντας παράλληλα την άσκοπη οδήγηση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Επιχειρηματικές υπηρεσίες μπορούν να διατίθενται στο τοπικό εμπόριο. Το Wi-Fi δίκτυο γίνεται μια επέκταση για την πρόσβασή τους στους πελάτες και τους καταναλωτές.  Τοπικά προσαρμοσμένες εφαρμογές οδηγούν τους αγοραστές στους εμπόρους και η εμπειρία αγοράς των πελατών αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του μαγαζιού.

Οι υπηρεσίες του Δήμου παρέχουν δεδομένα και αναλυτική σε πραγματικό χρόνο και προσφέρουν διορατικότητα στους παρόχους δημόσιων υπηρεσιών και στους σχεδιαστές.  Η εξόρυξη δεδομένων (data mining) της πόλης θα γίνεται ολοένα και αναπόσπαστο για τις πόλεις να λειτουργούν πιο ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά.

Οι υπηρεσίες για τους πολίτες επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στην ασφάλεια και την προστασία ενός δήμου (με την καταγραφή σπασμένων φώτων και λακκούβες στο δρόμο) και παρέχουν ένα κανάλι για εικονικές συνομιλίες με αξιωματούχους της πόλης και των δημοτικών ηγετών, καθώς και την ευρύτερη κοινότητα.  Αυτό θα επαναπροσδιορίσει το πώς οι έξυπνες κοινότητες λειτουργούν και τελικά θα τους διακρίνει από τα αναλογικά αντίστοιχά τους.

Τώρα , προσθέστε σε όλα αυτά την ενοποίηση των «small cells»  που προσφέρουν την δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών, που αγωνίζονται για την οικοδόμηση και ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να αντέξουν την αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών, την ευκαιρία να απαλλαγούν από κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Είναι μία συλλογική προσπάθεια μεταξύ των πόλεων, των παρόχων υπηρεσιών και των δημοτικών εταίρων που θα βοηθήσει την παραγωγικότητα και την καινοτομία για την κοινότητα και τη χώρα στο σύνολό της.

Συμπερασματικά: μπορεί το Wi-Fi ελεύθερης πρόσβασης να μετατρέψει μια κοινότητα;  Ναι!  Είναι πραγματικά ένα σύνθετο ζήτημα;  Όχι!  Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για μία αυξητική αξία σήμερα για έναν πιο έξυπνο και συνδεδεμένο Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου