Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο φασίστας Μεταξάς ---του Μανόλη Τσακίρη*

Το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα (που ματαιώθηκε) επρόκειτο να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Μεταξά. Ούτως ή άλλως, σήμερα, 4η Αυγούστου, η οργάνωση θα κάνει εκτενείς αναφορές στον δικτάτορα. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μερικά πράγματα για τον Μεταξά.

Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε ένας ικανός επιτελικός αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Τα οχυρά Μεταξά έμειναν στην πολεμική ιστορία ως ένας ευφυής αμυντικός σχεδιασμός. Αν ακολουθούσε ως το τέλος την καριέρα του αξιωματικού, θα τον θυμόμασταν με τα ανάλογα αισθήματα, ίδια με αυτά που δικαιούνται οι αξιωματικοί και οπλίτες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα.

Δυστυχώς ο Ι.Μ. υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του την πιο ακραία πολιτική, για να καταλήξει σε δικτάτορα, συνοδοιπόρο του Γκέμπελς και του Χίτλερ. Θυμάστε πώς χαιρέτησε φασιστικά τον Γκέμπελς, όταν επισκέφθηκε την πατρίδα μας, κατά την παντοδυναμία του πιο ειδεχθούς φονιά των λαών και των πολιτισμών, Αδόλφου Χίτλερ.

Αφού οργανώνουν γιορτή μνήμης αυτού του «καλού ανθρώπου», θα θυμίσουμε στους χρυσαυγίτες μερικά από τα πιο πατριωτικά έργα του φασίστα, εντέλει, Μεταξά:

1) Το δικτατορικό καθεστώς δεν αποφυλάκισε τους χιλιάδες πατριώτες, πολιτικούς κρατούμενους της Ακροναυπλίας και αλλού, που είχαν ζητήσει να πολεμήσουν τους Ναζί. Ο Ι.Μ. τους παρέδωσε ουσιαστικά στα χιτλερικά καθάρματα. Ο αφρός της τότε ελληνικής διανόησης και άλλοι αγωνιστές, αγρότες, εργάτες εκτελέστηκαν από τους κατακτητές.

2) Φυλακή, εξορίες, βασανιστήρια, θάνατο επιφύλαξε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

3) Πιο παλιά, όταν ο Βενιζέλος είχε προσχωρήσει στην Αντάντ, έστελναν μαζί με τη βασίλισσα Σοφία με πομπό στο γερμανικό επιτελείο του Κάιζερ τα σχέδια των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού, που συζητούσε στο διπλανό γραφείο ο Βενιζέλος με τον βασιλιά Γεώργιο.

4) Ο Ι.Μ. συμμετείχε σε σύσκεψη στο σπίτι της μετέπειτα πρώτης ελληνίδας βουλευτού, για την οργάνωση της δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου, «...διότι αν αποβιβαστεί ο ελληνικός στρατός με τη βοήθεια των συμμάχων στην Μικρά Ασία, τότε ξοφλήσαμε...». Αυτά είπε στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, ο πατριώτης Ιωάννης Μεταξάς. Η δολοφονική απόπειρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, έγινε με αρχηγό τον λήσταρχο Καραθανάση και τους ληστοσυντρόφους του, με την κάλυψη του Πολυχρονόπουλου, διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών. Πυροβολούσαν έως τον Ερυθρό Σταυρό το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού της χώρας, που γύριζε από το σπίτι του Αντώνη Μπενάκη στην Κηφισιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά ο οδηγός του αυτοκινήτου και η σύζυγος του Βενιζέλου, Έλενα. Η Έλενα Βενιζέλου διέθεσε όλη την περιουσία της για εθνικές δωρεές, ενώ η εν λόγω κυρία βουλευτής χρηματοδοτούσε ληστές για να σκοτώσουν τον ηγέτη μιας χώρας, που, ενώ ήταν ηττημένη, κατόρθωσε να την αναδείξει ως κράτος των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

5) Ο Μεταξάς αφόπλισε τους Κρητικούς με το πρόσχημα ότι θα στείλει τα όπλα τους στο μέτωπο, ενώ τα κράτησε κλειδαμπαρωμένα σε στρατιωτικές αποθήκες. Αν είχαν τα όπλα τους οι Κρητικοί, θα είχαν πολύ λιγότερες απώλειες και θα δυσκόλευαν αποφασιστικά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ναζί.

Αυτός ήταν ο εκλεκτός πατριώτης της «Χρυσής Αυγής», Ιωάννης Μεταξάς. Πολλά από τα παραπάνω, μπορεί να τα βρει κανείς στο βιβλίο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με τίτλο «Η δόξα και ο διχασμός» από τις εκδόσεις Μπίρη (1962) και Ζαχαρόπουλου (1992).

Αυτά, παιδιά. Καλή επιτυχία και στα άλλα μνημόσυνα, του Χίτλερ, του Γκέμπελς, του Γκέρινγκ, του Γιόζεφ Μένγκελε, του Παπαδόπουλου, του Ιωαννίδη, κ.λπ.

Τέλος, θα μείνει στην Ιστορία σαν πράξη πολιτικής υστερίας, η δήλωση του βουλευτή της Χ.Α. στη Βουλή, ότι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά την πτώση της λαομίσητης χούντας των μαύρων συνταγματαρχών, ήταν πραξικόπημα!

Καταλαβαίνουμε όλοι πλέον, σε τι άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η χώρα! Η απελπισία του λαού μας από τα δεινά, που ένα άδικο, φαύλο διεθνές οικονομικό σύστημα προκάλεσε εν μέρει και στη χώρα μας, η οποία κάποτε -θέλουν δεν θέλουν τα φασιστοειδή- θα βγει από το καταραμένο τούνελ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την, εποχιακή έστω, ανοχή ενός μέρους του λαού στους βρικόλακες του ολοκαυτώματος, που μολύνουν την ελληνική σημαία, την εθνική δημοκρατική συνείδηση, τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στα λοβοτομημένα παλαιά και νέα Ες-Ες.

*Ο Μανόλης Τσακίρης είναι συγγραφέας έξι βιβλίων. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη σωτηρία σημαντικών αρχαιοτήτων του 2ου π.Χ. αιώνος. Είναι πρόεδρος του υπερκομματικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας. Οργάνωσε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Κάρολο Κουν, τον Παύλο Μάτεσι, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Μανόλη Κάσδαγλη, κ.ά. Υπήρξε για 14 χρόνια στενός συνεργάτης του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

 
από το http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου