Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος …


…φαιά ουσία.
 
















Το βάσανο της ΔΗΚΕΠΑ και της απλήρωτης και μαύρης εργασίας σ’ αυτήν, η διακοπή παροχής υπηρεσιών στα τμήματα πολιτισμού και αθλητισμού, δεν είναι καν η θρυαλλίδα της αναμενόμενης έκρηξης στο δήμο μας.
Είναι το μοναδικό σημείο εμφανούς εκτόνωσης προς την κοινωνία μιας βαριάς ασθένειας που μας επιτρέπει κάτι να αντιληφθούμε.
Τα όσα διαδραματίζονται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, οι περίεργες αποφάσεις και αναθέσεις που διακινούν δημόσιο χρήμα δεξιά κι αριστερά, είναι η ουσία ενός τρόπου διαχείρισης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Τίποτα δεν γίνεται νόμιμο σ’ αυτό τον δήμο. ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.
Στην άλλη μεριά, έχουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που κινούνται με ταχύτητες του δικού τους σύμπαντος. Δεν ανησυχούν, γιατί ξέρουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους ξεφύγει. Ξέρουν. Κι αφού ξέρουν, κάποτε θα επέμβουν.
Αυτό είναι λόγος να καθησυχάζουμε;
Πριν χρόνια, ίσως.
Δεν θα είχε συνέπειες σε μας η όποια αποκάλυψη, πέρα από την γνωστή συσσώρευση ανοχής των παρανομιών στη συνείδηση του καθενός μας, αλλά ήταν όλα τόσο διάχυτα, που και η συνείδηση μπορούσε να κάνει τις δικές της διακοπές και επιλογές.
Τώρα, κάτι έχει αλλάξει. Θα υποστούμε συνέπειες.
Θα μας έρθει το «παρατηρητήριο», αυτό που θα μας πει «οι δημοτικοί σας άρχοντες τα κάνανε σκατά, σκύψτε να τα μαζέψετε τώρα»
Θα μας καταλογίσει το κόστος, όλων των ανόητων έως ύποπτων αποφάσεων και πράξεων. Έχουμε συνευθύνη.
Όχι απαραίτητα όλοι, οι πιο πολλοί όμως θα πληρώσουμε.
Δεν ξέρω αν θα χάσουν χρήματα οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές του δήμου, σίγουρα κάποιοι από τους εργαζόμενους θα χάσουν την δουλειά τους. Κάποιοι που σήμερα μπορεί να ανησυχούν, δεν μιλούν όμως.
Θα μπουν έκτακτοι τοπικοί φόροι για να καλυφτούν οι απώλειες. Έτσι προβλέπεται. Όσοι είναι ενοικιαστές, μπορούν να ανησυχούν λιγότερο, κάνουν μια μετακόμιση σε έναν σοβαρό δήμο και ησυχάζουν. Μπορεί βέβαια μια μαζική μετακόμιση να ανεβάσει τα ενοίκια στους δίπλα δήμους, αλλά μάλλον θα είναι ανεκτό.
Οι ιδιοκτήτες; Άσε, αυτοί θα τραβούν τα μαλλιά τους. Δίπλα στους υπάρχοντες φόρους, θα φάνε την κατραπακιά του παρατηρητηρίου, και δεν θα βρίσκουν και ενοικιαστή να μοιραστούν την ζημιά.
Αυτό είναι το ζοφερό μέλλον στον δήμο μας.
Το, «από κάπου θα τα βρουν να τα δώσουν στον δήμαρχο», πέθανε.
Από μας θα τα πάρουν να τα χώσουν όπου υπάρχει τρύπα.
Και γιατί παρακαλώ;
Γιατί ο δήμαρχος συμπεριφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτα. Ξοδεύει, πληρώνει σκορπά, όπως θέλει, η νομιμότητα είναι ένα σκέτο λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια του.
Γιατί το κεντρικό κράτος, οι μηχανισμοί ελέγχου, αυτοί που νομίμως μπορούν να διακόψουν αυτή την κατάσταση ζουν στην κοσμάρα τους.
Γιατί, αν σήμερα μας καταλογίσουν 1 ευρώ για κακοδιαχείριση, αντί να το κάνουν σφυρίζουν. Και θα έρθουν την άλλη βδομάδα για να βρουν και να μας καταλογίσουν 10 ευρώ.
Νομίζω απαιτείται η γενικευμένη κατακραυγή των πολιτών για να τελειώσει το επερχόμενο μαρτύριο μια ώρα αρχύτερα, και νομίζω, απαιτείται το δημοτικό συμβούλιο με ατομική πια ευθύνη του κάθε δημοτικού σύμβουλου να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση του δημάρχου, μέχρι να ξεκαθαριστεί η οικονομική διαχείριση. Μπορεί αυτό να δημιουργήσει δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες και στις καθημερινές εξυπηρετήσεις προς τους δημότες για ένα μικρό διάστημα. Όμως ενδεχομένως να είναι η μόνη λύση για την σωτηρία του δήμου και της τσέπης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου