Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

με τα μάτια ...του Τσιρίδη

Μαθαίνω άσχημα νέα για τη Δημοτική Αρχή. Στις 10 μέρες που έλειψα έγινε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου βγήκαν πολλά πράγματα στην επιφάνεια και έγιναν γεγονότα γύρω από τη ΔΗΚΕΠΑ που κι αυτά έδειξαν πολλά. Κυρίως όμως, με την επιστροφή μου, έγινα αποδέκτης πληροφοριών που δείχνουν μια προϊούσα κατάπτωση της Διοίκησης σαν συλλογικού οργάνου, με συμπτώματα πολιτικής ασυμφωνίας πολλών με πολλούς, με πολλά προβλήματα οικονομικής φύσης, με κάποια προβλήματα διαφθοράς, που δεν συνιστούν ακόμη σκάνδαλα αλλά δείχνουν ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Υπάρχουν και πολλά κουτσομπολιά που θα ήταν αδιάφορα και αμελητέα αν δεν συμπλέκονταν και με συμπεριφορές που τα επιβεβαιώνουν.


Τα γράφω αυτά χωρίς να επιχαίρω γιατί καθόλου δεν επιθυμώ την διάλυση της δημοτικής αρχής και δεν πιστεύω ότι θα είναι για το καλό της πόλης. Εξ άλλου την συμπάθειά μου για τη δημοτική αρχή και τον επικεφαλής της την έχω εκφράσει δημόσια αρκετές φορές και δεν είναι κάτι που το ισχυρίζομαι αιφνιδίως για να την θάψω με την άνεσή μου κατόπιν. Ο Τζανής είναι ένας δραστήριος και έξυπνος άνθρωπος, γρήγορος και με καλές προθέσεις, και επομένως δεν μου αρέσει καθόλου η δύσκολη θέση στην οποία –πιθανολογώ- ότι έχει βρεθεί.


Αλλά ας γίνω πιο συγκεκριμένος:


Ένα σοβαρό πρόβλημα συνοχής αντιμετώπισε αυτή η δημοτική αρχή εξ αιτίας του κ. Ευγενίου που έχει οριστεί από τον δήμαρχο σαν γενικός γραμματέας στον δήμο. Έχουν ακουστεί πολλά για τον “κύριο γενικό” όπως τον αποκαλούν, άλλοι για να τιμήσουν τον ρόλο του και το αξίωμά του κι άλλοι περίπου με τον τρόπο που λέμε καμιά φορά για κάποιον “ο ακατανόμαστος”. Ο κύριος γενικός είναι βέβαιο ότι είναι ξερό κεφάλι. Βράχος κατά φαινομένων φαβοριτισμού και διαφθοράς αλλά και πολύ άδικος σε κάποιες επιλογές του, έχει συνασπίσει απέναντί του τους έντιμους (που τους απαξιώνει) αλλά και τα λαμόγια (που τα φρενάρει), τους χαζούς (που δεν τον καταλαβαίνουν) αλλά και τους έξυπνους (που δεν τους καταλαβαίνει) και ούτω καθ’ εξής. Με λίγα λόγια τους έχει σχεδόν όλους απέναντί του εκτός από τον δήμαρχο που μέχρι τώρα τον στηρίζει με νύχια και με δόντια και μερικούς θαυμαστές του (εκ των οποίων ένας είναι φίλος μου). Όπως έγραψε ο Μανώλης Γλαμπεδάκης, που είναι βασικό στέλεχος της παράταξης του Τζανή “Καλημέρα”, αλλά και άλλα μπλογκ, πριν δεκαπέντε περίπου μέρες είχε εκδηλωθεί λευκή "απεργία αντιδημάρχων" (!!!) που δεν δούλευαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιλογές του κυρίου γενικού. Λέγεται ότι ο Τζανής έχει υποσχεθεί ότι τον Σεπτέμβριο θα τον βγάλει από την θέση του. Κι άλλη μια φορά ο γενικός παραιτήθηκε αλλά επανήλθε χωρίς να ξέρει κανείς γιατί πραγματικά έφυγε και γιατί πραγματικά γύρισε.


Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την δημιουργία μια ομάδας πίεσης από συμβούλους που έχει απόψεις για το πως πρέπει να πάει ο δήμος (είναι θετικό το ό,τι έχει άποψη) αλλά που είναι μαύρο πανί για τους υπόλοιπους, τους εκτός ομάδας, που είναι βέβαια και οι συντριπτικά περισσότεροι. Αυτό το πρόβλημα είναι κλεισμένο στο εσωτερικό των τειχών, αν όμως βγει προς τα έξω απειλεί να διαλύσει εντελώς την δημοτική αρχή.
Το πλέον εμφανές πρόβλημα είναι οι τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις που συνοδεύονται από αρκετές (3-4 εμφανείς) λευκές ψήφους ή απουσίες συμβούλων σε κρίσιμα θέματα που δείχνουν ότι ίσως το νούμερο τέσσερα αυξηθεί σύντομα. Στο δημοτικό συμβούλιο συχνά οι ψηφοφορίες ακόμα και για όχι σπουδαία θέματα καταντούν γκραν γκινιόλ. Το σύστημα διοίκησης των δήμων όμως διασυνδέει την εκτελεστική με την ρυθμιστική (νομοθετική θα λέγαμε) εξουσίες με τρόπο που η μια μπορεί να βάζει τρικλοποδιές στην άλλη. Μια διοίκηση με τα παραπάνω προβλήματα που θα παραπατά και στο δημοτικό συμβούλιο θα πάψει να είναι πρακτικά βιώσιμη.


Ο δήμαρχος υπεραμύνεται κάθε φορά της καθαρότητάς του και ότι δεν τρώει χρήματα από τον δήμο αλλά βάζει. Αυτό είναι αλήθεια, όμως δημιουργεί προβλήματα. Πρώτον θυμίζει σε κάποιους ότι φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Να ξαναπώ εδώ με έμφαση ότι ο δήμαρχος μέχρι στιγμής έχει βάλει από την τσέπη του και σε περιπτώσεις που μπορούσε να κάνει προσωπικό ταμείο έστρεψε το χρήμα στο ταμείο του δήμου. Όμως έδειξε ότι ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο χρήμα και αφήνει στον καθένα την δυνατότητα να πει ο,τιδήποτε, όχι τώρα αλλά, κάποια πιο κρίσιμη στιγμή που ο Τζανής θα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και δεν θα ακούγεται η απάντησή του. Ακόμη αυτή η επαναλαμβανόμενη δήλωσή του ότι είναι καθαρός την στιγμή που στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται λόγος για τιμολόγια-μαϊμού κλπ. δείχνει ότι κάποιοι άλλοι κινούνται στον ρυθμό της διαφθοράς και υποσκάπτει την συνοχή του συνδυασμού του. Δεν λέω να σταματήσει να υπεραμύνεται της καθαρότητάς του αλλά να φροντίσει να μην υπάρχει περιθώριο για τιμολόγια μαϊμού και για αδικαιολόγητες πληρωμές. Όχι λέγοντας "εγώ δεν φταίω θα διατάξω έρευνα" αλλά σταματώντας τα φαινόμενα προληπτικά. Το θέμα δηλαδή δεν είναι αν ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ τα τιμολόγια –μαϊμού και οι αδικαιολόγητες πληρωμές αλλά ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, γιατί αν υπάρχουν τότε θα φτάσουν αναπόφευκτα και σε αυτόν, είτε αληθινά είτε συκοφαντικά.


Θα μπορούσα να γράψω πολλά, όμως νομίζω πως δεν έχει νόημα. Ούτε “σύμβουλος ορθής πολιτικής” έχω αυτοδιοριστεί. Απλά στεναχωριέμαι που βλέπω ένα οικοδόμημα, το “Καλημέρα”, που είχε κτιστεί σε ελπιδοφόρες βάσεις, έστω και αν ήταν έξω από τον δικό μου συνδυασμό, τώρα καταρρέει. Δεν έχω μιλήσει καθόλου με τον δήμαρχο, ούτε ένα καλημέρα σε ένα διάδρομο δεν έχει τύχει να ανταλλάξουμε τον τελευταίο καιρό (τουλάχιστον από την ημέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας και της προτελευταίας Επιτροπής Ανάπλασης που έγιναν την ίδια μέρα). Έτσι δεν ξέρω ούτε ποια είναι η διάθεσή του ούτε αν έχει κάποιο σχόλιο για όλη αυτή την κατάσταση. Πιστεύω όμως ότι θα βρίσκεται σε άσχημο κλίμα καθώς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα.


Από την κατάρρευση του “Καλημέρα” φοβάμαι ότι δεν θα επωφεληθεί ούτε η “Αναγέννηση” που μπορεί να επιχειρηθεί να γίνει πλυντήριο αμαρτιών για να εξαγνίσει συμπεριφορές και πράξεις. Ήμουν υπέρ της ύπαρξης σταθερών και μεγάλων σχημάτων για την αποφυγή των κεντρόφυγων συμπεριφορών, αυτό όμως το σχήμα απέτυχε στην κεντρική πολιτική σκηνή και είναι πιθανό να αποτύχει και σε δημοτικό επίπεδο. Μόνο με ισχυρές δόσεις ανανέωσης θα μπορέσουν τα υπάρχοντα σχήματα να επιπλεύσουν. Για τον Τζανή δεν βλέπω δυναμική προσέλκυσης νέων στελεχών, αντίθετα βλέπω αποσυσπείρωση. Για τον Ζούπη επίσης δεν έχω ακόμη διακρίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτός είναι αντιπολίτευση και έχει χρόνο. Για το ΚΚΕ βλέπω να έχει τραυματιστεί σοβαρά από το εκλογικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού και για τον Μελά διακρίνω μια αφασία η οποία όμως δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς έτσι πορεύτηκε και στις άλλες του δυο αντιπολιτευτικές περιόδους ο Φώτης. Μόνος αεράτος σήμερα ο Σύριζα που δεν έχει απώλειες αφού έχει διαχωρίσει την θέση του από τον Τζανή, έχει μαζέψει ποσοστά αξιόλογα στις εθνικές εκλογές που κάνουν τον Τσίπρα πρωταγωνιστή και έχει δυνάμεις είτε παλιές είτε νέες να παίξει στο δημοτικό επίπεδο. Επίσης αεράτη είναι και η Δημαρ με την ίδια ποιότητα όπως ο Σύριζα (σε πρόσωπα, κύρος) αλλά με μικρότερη ποσότητα σε όλα (ποσοστά, παρέμβαση). Υπάρχουν πάντως δύο τουλάχιστον χρόνια ακόμη μέχρι τις εκλογές και το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό, έτσι όλα μπορούν να γίνουν, από τα πιο πιθανά μέχρι τα πιο απίθανα, όπως π.χ. ο Τζανής να ανακάμψει, η ΔΗΚΕΠΑ να διασωθεί, ο Σύριζα να καταποντιστεί κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου