Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μια μέρα στο Δημαρχείο

Tου Πασχου Μανδραβελη

«Ηλία γερά, παρ’ τους τα μυαλά», ήταν το σύνθημα των συμβασιούχων που μπούκαραν προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Αίτημα των περίπου τριακοσίων διαδηλωτών είναι η άμεση μονιμοποίησή τους στον δήμο, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Ο Ηλίας, βέβαια, είναι ο γνωστός από διάφορα show της τηλεόρασης κ. Ψινάκης, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο να πει στους διαδηλωτές «αργήσατε να έρθετε». Aργησαν, προφανώς, για να κάνουν μπάχαλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Από κοντά και ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, της «Χρυσής Αυγής», ο οποίος άρπαξε το μικρόφωνο και καταχειροκροτούμενος από τους διαμαρτυρόμενους, προέτρεψε τους διαδηλωτές να κάνουν κατάληψη στον χώρο, αυτόν, δηλαδή, που κατά μία έννοια είναι η Βουλή του Δήμου Αθηναίων.
Φυσικά, δεν μπορούσε να λείπει από το πανηγύρι ο χουβαρντάς του 9,84 και κάθε σπατάλης στον δήμο. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι «η λύση είναι μόνο μία: τροποποίηση του νόμου Ραγκούση». Υπενθυμίζουμε πως ο νόμος αυτός προβλέπει ότι όλες οι προσλήψεις (ακόμη και στους δήμους) θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να έχουν μια ελπίδα και οι άνεργοι και να σταματήσει το πελατειακό όργιο διά των συμβάσεων.
Oπως ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή, έτσι δεν μπορούσαν να λείπουν οι συνήθεις «φίλοι του λαού». Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο κ. Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π. Γ. της Κ. Ε. του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχετε σημειώσει μια σημαντική νίκη αυτή τη στιγμή. Εχετε δείξει ότι έχετε φωνή, έχετε δίκιο και μπορείτε να το παλεύετε... (Ο δήμαρχος) πρέπει να αποσύρει τη διάταξη και ταυτόχρονα ο ίδιος να πει ότι στηρίζω το δικαίωμα των συμβασιούχων για να γίνουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου».
Από κοντά και η «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε ότι «καλέσαμε και εξακολουθούμε να καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική». Ο επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «το αίτημα για μονιμότητα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους 35.000 απολυμένους στους δήμους όλης της χώρας και σε αυτό να προστεθεί και το αίτημα να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων». Είναι παρατηρημένο: το μέγεθος μιας αριστερής παράταξης είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα αιτήματα που προβάλλει. Oσο μικρότερη είναι, τόσο μαξιμαλίζει στους στόχους.
Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο σχετικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι του Δήμου της Αθήνας με τη σημερινή τους κινητοποίηση δίνουν το λαμπρό παράδειγμα» και καλεί «όλους τους συμβασιούχους πανελλαδικά να καταλάβουν όλα τα δημαρχεία της χώρας διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».
Eτσι απέμεινε μόνος ο κ. Γιώργος Καμίνης να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και καταδίκασε «την παρεμπόδιση της λειτουργίας των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Δήμου, από ομάδα συμβασιούχων (...) που μπήκαν σήμερα με τη βία στο δημαρχείο, προπηλακίζοντας συναδέλφους τους στην είσοδο και καταλαμβάνοντας την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου».

από το http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου