Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Γιατί τους μισούμε;

Μια ενδιαφέρουσα εκτενής αναφορά της Αριστοτελείας Πελώνη, στο "the books' journal, τχ. 3", για το νέο βιβλίο του Ιωάννη Στεφανίδη, καθηγητή Διπλωματικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, όπως παρουσιάζεται στην "Πολιτική Επιθεώρηση"

Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΛΑΪΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.

Μερικά σημεία της αναφοράς:
"....Κατά την ελληνική «εθνική ιδεολογία», οι ξένοι φταίνε αποκλειστικά για τα κατά καιρούς δεινά που έχει υποστεί η χώρα. Πώς και γιατί, όμως, η Ελλάδα συνεχίζει, ακόμα και σήμερα, να πορεύεται με μόνιμη επωδό όχι το σύνθημα «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά το «είμεθα έθνος ανάδελφον» του Χρήστου Σαρτζετάκη;..."

και ..."Από τις μέρες του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία υπήρχε μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε μια, ας την πούμε «εκσυγχρονιστική ελίτ» που ήταν φορέας των ιδεών του Διαφωτισμού, και στις «αδρανείς μάζες», που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της τοπικής ολιγαρχίας. Ο πολιτικός αυτός δυϊσμός ούτε ξεπεράστηκε ούτε συγκεράστηκε, με αποτέλεσμα «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα» να επικρατήσει η άποψη ότι «η Ελλάδα είναι ο ομφαλός της γης» – και μαζί να κυριαρχήσουν συμπλέγματα κατωτερότητας έναντι της Δύσης..."

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://politicalreviewgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_328.html#more.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου