Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Λες οι χαμένοι να είναι οι τυχεροί;

Έχουν περάσει κιόλας 10 μέρες από την τελική αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών.
Και απομένουν μόλις 40 για την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών.
Μετά τα πρώτα πανηγύρια και την εκτόνωση, τα μαύρα σύννεφα της διαχείρισης με έναν άλλο τρόπο των υποθέσεων του Δήμου αρχίζουν να μαζεύονται στον ουρανό των νικητών. Ακόμη δεν είναι απειλητικά, ίσως λόγω της απόστασης, ίσως λόγω της άγνοιας, όμως θα γίνουν.
Δεν υπάρχει περίπτωση, θα γίνουν
Οι αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης είναι τεράστιες και στην ουσία ακόμη άγνωστες.
Νέες αρμοδιότητες έρχονται να προστεθούν στις παλιές, τα τμήματα των δυο δήμων, οι υπηρεσίες, ακόμη και οι εργαζόμενοι πρέπει να ενοποιηθούν, σ’ αυτούς να προστεθούν και νέοι εργαζόμενοι που έρχονται από την υπό διάλυση νομαρχία.
Είναι εύκολο να φαντάζεσαι και να γράφεις σ’ ένα χαρτί και να κάνεις νόμο τον τρόπο άσκησης της δημοτικής εξουσίας, όταν όμως φτάνεις στο «δια ταύτα», τα πράγματα αλλάζουν.
Μιλώντας για το «δια ταύτα», και γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτής της αλλαγής, ο κ. υπουργός είχε μιλήσει για γενναία χρηματοδότηση των νέων Δήμων, προκειμένου να ξεγλιστρήσει από την κακοτοπιά.
Και φυσικά οι πιο πολλοί ενδιαφερόμενοι, εθελοτυφλώντας αποδέχτηκαν την εξήγηση του κ. υπουργού. Πoιός να τα βάλλει μαζί του και να διακινδυνεύσει το χρίσμα.
Τώρα όμως, πρέπει το δάκτυλο να ακουμπήσει στον “τύπο των ήλων”.
Στο νέο Δήμο μας λοιπόν, τον Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όλα ενοποιούνται, όλα συμπιέζονται, και στα πάντα πρέπει να γίνουν οικονομίες γιατί λεφτά γιοκ.
Η πρώτη επίθεση έγινε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προς τα ΚΑΠΗ, μια που η αντίσταση των γερόντων δεν μπορεί να είναι σοβαρή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός των οικονομικών προτεραιοτήτων των δημοτικών αρχών. Η κοινωνική πρόνοια και η αλληλεγγύη πρέπει να αναδειχτούν στην πρώτη γραμμή. Και να μείνουν πίσω μια σειρά από άχρηστα έξοδα που κατευθύνονταν στην λογική του «άρτου και θεάματα», είτε με την μορφή «πολιτιστικών εκδηλώσεων» ανύπαρκτου πολιτιστικού περιεχόμενου, είτε με την μορφή «πρωταθληματικών παραισθήσεων» ανύπαρκτου αθλητικού περιεχόμενου.
Κι αν ακούτε τίποτα κλασσικούς «παράγοντες» να μοιράζουν χρήμα κι υποσχέσεις, να κρατάτε μικρό καλάθι.
Γιατί ναι μεν οι αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης είναι κοσμογονικές για την αυτοδιοίκηση, η νοοτροπία όμως του παραγοντισμού έχει βαθιές ρίζες.

3 σχόλια:

  1. ΠΑΤΣΑΚΗΣ Ε. Παναγιώτης (τάκης)

    Να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν πως σε ορισμένους τομείς οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών της αλλαγής του νομικού καθεστώτος τους λόγο «Καλλικράτη» (π.χ. πολιτιστικά, αθλητικά, προνοιακά κ.α.) η καταληκτική ημερομηνία αυτής της αλλαγής, έχει ως βραχυπρόθεσμο ορίζοντά της το τέλος Μαρτίου του 2011, κατα συνέπεια, κάθε άλλη συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (Δημοτική αρχή, αθλ. σωματεία, σύλλογοι κλπ)καθίσταται επι του τύπου αλλα και επι της ουσίας αδύνατη.
    Άρα λοιπόν, η όποια κινητικότητα αυτή τη στιγμή γύρω από τέτοιους τομείς, δε μπορεί παρά να γίνεται αποκλειστικά και μόνον με όρους ανταλλαγής απόψεων, αλληλοενημέρωσης για τα καθημερινά η και χρονίζοντα προβλήματα των τομέων αυτών, μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι νομικές εκκρεμότητες που απορρέουν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε σχέση με την μεταλλαγή που υποχρεωτικά θα επιφέρει (θεσμικά και διοικητικά) ο νέος νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραια Κε Πατσάκη και κύριε Μάνο...αρχισαμε τα αλλα ε...χμμμ... πολύ ωραιά!ξαπλώστρες θα δούμε στην Δραπετσώνα? οπως έχουν οι μακέτες του Κερατσινίου? η θα είναι δύσκολο λογω καλικράτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξαπλώστρες, λίγο δύσκολο.
    φρυγανιά με βούτυρο και μαρμελάδα το βλέπω πιο πιθανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή