Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

η ηθικολογία του άρχοντος.



Οι δυο καλές μου φίλες, η Σόνια και η Άντζελα μέσα από το πνεύμα του κειμένου της παραίτησης τους έδειξαν όχι μόνο την αγάπη τους για τον τόπο -και ποιος δεν αγαπά τον τόπο του (ή μήπως;), όχι μόνον την αντίδραση τους στην ακινησία που έχει οδηγήσει τον δήμο σε οριακή λειτουργία -και ποιος ενεργός πολίτης δεν γνωρίζει και δεν προβληματίζεται από αυτή την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής (ή μήπως;), έδειξαν την προσήλωση τους στο στοιχείο που λείπει από την συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. 
Στην νομιμότητα.
Η βεβαιότητα των περισσότερων δημοτικών αρχόντων ότι πράγματι είναι Άρχοντες, μεταστρέφει τις έννοιες. Η έκφραση «αυτό που κάνω μπορεί να μην είναι νόμιμο, είναι όμως ηθικό», στον πυρήνα του κρύβει μεγάλο μέρος των αιτιών της κρίσης που μας μαστίζει. Ο γνωστός Βουλγαράκης μπορεί να ήταν ο άνθρωπος που δημόσια δήλωσε την συμπληρωματική εκδοχή αυτού του αξιώματος λέγοντας «το νόμιμο είναι και ηθικό», δεν είναι όμως ο πρώτος και μόνος νους που συνέλαβε  και διατύπωσε το μεγαλειώδες ρητό. Απλώς το έκφρασε δημοσίως, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, από το οποίο αποδοκιμάστηκε και τιμωρήθηκε αυστηρά μπαίνοντας σε πολιτική καραντίνα.
Τα παραπαίδια του στην τοπική αυτοδιοίκηση επιμένουν. Ηθικοποιούν την παρανομία και παρατυπία, ποτέ δεν αγωνίζονται για την αλλαγή νόμων οι οποίοι πολύ συχνά ευνοούν την ανισότητα. Και απαιτούν από το πολιτικό προσωπικό, συχνά και από τους εργαζόμενους, να εκτελούν εντολές ανεξάρτητα από την νομιμότητα τους.
Ο Δήμαρχος ορίζει την ηθική.
Έρχονται οι δυο αιρετές στις τοπικές κοινότητες Κερατσινίου και Δραπετσώνας και μας επισημαίνουν και αυτή την διάσταση στην συνολική προβληματική δράση της δημοτικής αρχής και η επισήμανση αυτή έχει πολλούς αποδέκτες. Όσοι πολιτικοί συνεργάτες του κυρίου δημάρχου εκτελούν «από καρδιάς» τις εντολές του, προφανώς δεν έχουν ισχυρές αντιστάσεις σε θέματα νομιμότητας, αρκεί να έχουν την διαβεβαίωση του ότι βρίσκονται μέσα στα όρια της ηθικής του.
Τι χωρά αυτή η ηθική; Άγνωστο.
Και θα ήταν υπερβολή να του ζητήσουμε να συγγράψει κάτι με τίτλο «η ηθική μου». Είπαμε να απλώνουμε τα πόδια έξω από το πάπλωμα, αλλά στα όρια του δωματίου.
Έχουμε όμως μερικές ενδείξεις. Οι φήμες λένε ότι οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης έχουν πάθει σοκ από τον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο της ΔΗΚΕΠΑ. Της επιχείρησης που υπήρχε για να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους δημότες. Ανεκτίμητες, τρόπος του λέγειν, ζούμε και χωρίς αυτές δυο χρόνια τώρα. Κανένα παιδί δεν πέθανε επειδή δεν αθλήθηκε σε πισίνα, ή δεν έμαθε ένα μουσικό όργανο ή δεν μυήθηκε στην υποκριτική και την λογοτεχνία και την ποίηση. Μπορεί σε 20 χρόνια να είναι πιο κτήνος απ ότι είναι ανεκτό στην κοινωνία μας, αλλά στο περιβάλλον δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Η κρίση ύψωσε ένα τείχος στις ζωές μας κρύβοντας το μέλλον και κάνοντας ανυπόφορο το παρόν. Και συσκοτίζοντας στις γωνιές του το παρελθόν. Βλέπουμε μπάζα, βλέπουμε απορρίμματα του παρελθόντος, ξέρουμε ότι αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του τείχους, όμως όλα είναι θολά και σκιασμένα. Και μέσα στις σκιές έρχονται να καταχωνιάσουν το δικό τους έρμα οι «άρχοντες», για να κρύψουν τις ντροπές τους μέσα στις διαμαρτυρίες μας «κάνοντας το τοπίο να μεγαλώνει». Ένας τιτάνιος αγώνας για να λοξέψουμε.
Ναι συμφωνώ, είναι κρίσιμο στις επερχόμενες εκλογές να νικήσει μια αυτοδιοικητική παράταξη που θα βρίσκεται στον αντίποδα της νοοτροπίας που μετατρέπει την ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια σε «ηθική παράκαμψη» των νόμων.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Νέες ανεξαρτητοποιήσεις από την παράταξη Τζανή.



Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε νέες αποχωρήσεις από την παράταξη του δημάρχου.
Ανεξαρτητοποιήθηκε με προφορική δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μαρτάκης, κατεβάζοντας τον αριθμό της πλειοψηφίας στους 15.
Και με κοινή γραπτή δήλωση είχαμε για πρώτη φορά ανεξαρτητοποιήσεις και από τα δυο κοινοτικά συμβούλια, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, δυο κοινοτικών συμβούλων.
Της Αγγελικής Βλέση και της Σόνιας Λεοντιάδου.
Η κοινή παραίτηση των δυο κοινοτικών συμβούλων, η οποία περιέχει πολιτικές βολές κατά του δημάρχου προσωπικά έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια στο δήμο μας υπό την διοίκηση σας και όλα τα προβλήματα του δήμου διογκώθηκαν χωρίς κανένα να είναι έστω σε κατεύθυνση επίλυσης.

Τόσο οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες που όφειλε να προφέρει η δημοτική αρχή προς τους δημότες, όσο και οι στοιχειώδεις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης που ηγείσθε, σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνουν θετικό πρόσημο.

Όσον αφορά τις δημοτικές κοινότητες αμφότερες η υποβάθμιση τους σε βαθμό ανυπαρξίας είναι γεγονός και απέχει πολύ από κάθε σκέψη και δέσμευση που είχαμε αναλάβει προς τους δημότες μας είτε προεκλογικά είτε την πρώτη περίοδο της διοίκησης μας.

Αυτά τα τρία χρόνια όσες προσπάθειες κι αν κάναμε και όσες πενιχρές, είναι η αλήθεια, επιτυχίες κι αν είχαμε ως δημ. Κοινότητες οφείλονταν σε ατομικές προσπάθειες και όχι σε συλλογικές μέσα από την παράταξη. Στην πραγματικότητα η σχέση μας ως αιρετών τοπικών

συμβούλων με την παράταξη δεν είχε ποτέ αμφίδρομη διαδρομή. Ο απολύτως προσωποπαγής τρόπος διοίκησης σας, καθιστά την συμμέτοχη ή όχι στην παράταξη μια τελείως τυπική πράξη που έχει νόημα μόνο σε ψηφοφορίες για την λήψη αποφάσεων, αν και όποτε αυτές γίνονταν.

Κύριε δήμαρχε, στα τοπικά συμβούλια Κερατσινίου-Δραπετσώνας είτε είναι μέλος κάποιος της παράταξης είτε είναι αντίπαλος είτε ανεξάρτητος καμία σημασία δεν έχει. Η απαξίωση του θεσμού εκ μέρους σας παρ’ όλες τις προσπάθειες μας και τις δίκες σας προφορικές δεσμεύσεις είναι απόλυτη. Με αυτή την έννοια η επιστολή μας αυτή απλώς ενημερώνει εσάς και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας ότι δεν ανήκουμε και τυπικά πλέον στην παράταξη σας.

Κύριε δήμαρχε, κατά την γνώμη μας η νοοτροπία που διακατέχει τις κινήσεις σας και συνοψίζεται στην αντίληψη ότι το ηθικό ημπόρει και να μην είναι νόμιμο είναι απαράδεκτη για ανθρώπους που εκπροσωπούν θεσμούς. Γιατί λόγος ύπαρξης των θεσμών είναι η τήρηση της νομιμότητας και η βελτίωση ‘η αντικατάσταση τους όταν θεωρούνται από την κοινωνία παρωχημένοι. όχι η καταπάτηση τους.

Επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε αλλού τους «έντιμους και ικανούς» οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν «από καρδιάς» τις δίκες σας ηθικές αρχές ανεξάρτητα και υπεράνω των νόμων.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε στις προσεχής δημοτικές εκλογές να αναλάβει τον δήμο μας εκείνη η δημοτική αρχή η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα της δικής σας νοοτροπίας για να αποδώσει στις τοπικές κοινότητες του δήμου μας σε λειτουργιά τους θεσμούς που τους αξίζουν.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 27-01-2014

ΒΛΕΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ        ΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Στην ξηρασία της Κωπαΐδας



Στο δημοτικό σχολείο πριν την δικτατορία έμαθα για πρώτη φορά βλέποντας τον χρωματιστό «πολιτικό χάρτη της Ελλάδος» ότι σε εκείνο το ροζέ σημείο που έγραφε «Βοιωτία» λίγα χρόνια πριν υπήρχε η τεράστια λίμνη Κωπαΐδα την οποία αποξήρανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ήταν τόσο σημαντικό έργο που φτιάχτηκε και δημόσιος οργανισμός να επιβλέπει την διατήρηση του.
Πενήντα χρόνια μετά, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν την βέβηλη σκέψη ότι μπορεί και να μην χρειάζεται ο οργανισμός. Και θέλουν να αφήσουν τον κάμπο έρμαιο των καιρικών συνθηκών που συνωμοτούν εξ ανέκαθεν κατά της συντήρησης της ευτυχίας και προόδου.
Ευτυχώς υπάρχουν οι Φύλακες. Και αγρυπνούν και συσκέπτονται. 

… «Στη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Μουλκιώτη, συμμετείχαν: οι Βουλευτές Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελας, Α.
Κουτσούμπας και Ι. Σταθάς, οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελής, Αλιάρτου Γ. Ντασιώτης, Ορχομενού Κ. Ξηρογιάννης και Λοκρών Νικ.
Λιόλιος, ο Γεν. Διεθ. Περιφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφ. Στ. Ελλάδας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης
Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς Γ. Ανέστης, η Διοίκηση του Οργανισμού, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού,
εργαζόμενοι και αγρότες της περιοχής…»

και απαιτούν να μην ληφθεί τέτοια απόφαση.
Αλλά να αντικατασταθεί και διευρυνθεί ο εν λόγω οργανισμός, αφού εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις (; Τι υποχρεώσεις και απαιτήσεις δημιουργεί η επίβλεψη της διατήρησης της αποξήρανσης;) αφού διατηρηθούν όλοι οι επιβλέποντες την αποξήρανση στις θέσεις τους ως ειδικό προσωπικό προφανώς. Αφού προσληφθούν κι άλλοι κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων (εκτός ΑΣΕΠ, να ξέρουμε τι παίρνουμε).
Υπάρχουν και 4-5 ακόμη αιτήματα. Τα ουσιώδη όμως για το σύνολο του ντόπιου πολιτικού προσωπικού που αγωνίζεται να οδηγήσει την Ελλάδα της κρίσης στην Νέα Εποχή είναι τα πιο πάνω.  «Να μην απομακρυνθεί κανένα δικό μας παιδί και να βολέψουμε κι άλλα. Μέχρι τις εκλογές».
Αδέρφια Βοιωτοί, κρατήστε τα ονόματα τους. Έτσι κι αλλιώς οι πιο πολλοί δεν είστε δικά τους παιδιά.

 το ρεπορτάζ από το http://www.airetos.gr

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Συγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Στη συνάντηση της 12ης–1– 2014, συζητήθηκαν οι πολιτικές συνθήκες για την κοινή συμμετοχή των δυνάμεων της προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου των «58″ και των συνεργαζόμενων κινήσεων για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τέλος, συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης με τη συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Οι «58″ και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σε αυτή μπορούν να συναντηθούν, όπως τονίζαμε στην αρχική έκκληση-πρόσκληση, όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού.

Το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα.

Η συγκρότηση της Παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια.

Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία.

Η Παράταξη είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να τη στηρίξουν, και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπιών.

Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και την απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση.

Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες.

Οι «58″ και οι συνεργαζόμενες κινήσεις συζήτησαν τις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης συζήτησαν τη διαδικασία επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και του κράτους, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου .

Τέλος, οι «58″ και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν μια σειρά οργανωτικών μέτρων για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα κόμματα του χώρου, αντιθέτως γίνονται εκφραστές του αιτήματος της ενότητας. Η συγκρότηση και η δραστηριότητά τους συνδυάζεται όλο και πιο στενά με την συμμετοχή της νέας Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης στις ευρωεκλογές.